Fotografija: Daruvarčanin Marcel Medak novi je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije/
Foto: Darko Tomas/CROPIX
Galerija
Daruvarčanin Marcel Medak novi je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Darko Tomas/CROPIX

Novi šef TZ BBŽ Marcel Medak: "Potencijala je puno, spreman sam i jedva čekam početi raditi"

Zdravstveni i konjički turizam, gastroponuda i termalni izvori tek su neki od naših potencijala, ističe Medak
Ukoliko Ministarstvo turizma potvrdi formalni dio imenovanja, od 1. rujna Turistička zajednica Bjelovarsko - bilogorske županije će nakon punih četiri godine, ponovno imati čelnu osobu. Na mjesto direktora zasjest će Marcel Medak kojemu turizam, ali ni njemu srodne grane, nimalo nisu strane.

<p>Marcel Medak na dužnost bi trebao stupiti s 1. rujnom/ Foto: Goran Šebelić/CROPIX</p>

Marcel Medak na dužnost bi trebao stupiti s 1. rujnom/ Foto: Goran Šebelić/CROPIX

Donosimo vam prvi veliki intervju s čelnim čovjekom TZ BBŽ koji je svoju karijeru, između ostalog, brusio i u zdravstvenoj branši. Na novoizabrano mjesto dolazi iz zagrebačke tvrtke GITONE Kvarner koja upravlja Liburnija rivijera hotelima. Prije toga je, do konca 2020. godine, tri godine bio direktor Bizovačkih toplica.

Prvi koraci

U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji ostavio je trag kao ravnatelj Daruvarskih toplica čiju je funkciju obnašao punih osam godina. Počeci, pak, turističkog zanata te kao upravitelj gradske tvrtke koja je vodila hostel na Malom Lošinju. To su ujedno bili njegovi prvi koraci u turističkoj branši. Marcel Medak je, valja spomenuti, pet godina i član Turističkog vijeća HTZ-a što će prestati njegovim konačnim imenovanjem na čelno mjesto županijske Turističke zajednice. Da mu je uža specijalnost zdravstveni turizam potvrđuje i činjenica o završenom postdiplomskom specijalističkom studiju zdravstvenog turizma u Opatiji.

Kako to da se niste javili na natječaj za ravnatelja Daruvarskih toplica? Taj se natječaj gotovo poklapao s ovim za Turističku zajednicu, a ipak ste već bili na čelu Daruvarskih toplica. A i sami kažete kako vam je zdravstveni smjer bliži.

- Bila mi je želja ponovno se vratiti u našu Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Mislim da je ovo dodatni izazov u mojoj karijeri, a u Daruvarskim toplicama sam u dva mandata ostavio traga. Ujedno bih htio i promjenu, pa smatram kako je dobro pružiti priliku i drugim ljudima da se okušaju. Ja sam spreman na bilo koji način surađivati s Toplicama, dobro poznajem njihovu problematiku rada i planove koje su imali i mogu pomoći. Oni imaju najveći smještajni kapacitet u Županiji i jedan su od najvećih turističkih subjekata.

Smatrate li lošim što Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije pune četiri godine nije imala direktora, odnosno osobu koja bi vodila poslovanje tako važne gospodarske grane?

- To je nedvojbeno velika šteta. Poznat mi je rad bivše direktorice Jasne Vaniček Fila koja je napravila puno dobrih stvari. Nakon njezinog odlaska, šteta što nitko nije imenovan direktorom TZ jer je upravo direktor ključna osoba od koje se očekuju strateške odluke i smjernice u kojem će se razvijati županijski turizam. Naša županija ima ogroman potencijal koji treba dodatno razvijati. Navest ću samo primjer konjičkog turizma koji je jedinstven u našoj županiji, to je baš projekt od Jasne Vaniček Fila. Ja ću ga svakako nastaviti razvijati, jer nudi inovativnost i posebnost.

Osim u razvoj konjičkog turizma, na što ćete još usmjeriti pažnju? Što smatrate najvećim turističkim potencijalima Bjelovarsko – bilogorske županije?

- Budući da mi je veoma blizak zdravstveni turizam, iskoristit ću to i povezati nas na svim razinama unutar klastera središnje Hrvatske. Postoji dobra ponuda zdravstvenog turizma, dio županije, konkretno Daruvar, tu ima ogroman potencijal, a trudit ću se uvesti i neke novine. Nadalje, naša gastroponuda je vrlo interesantna. Postoje projekti koji nisu zaživjeli, a ja vjerujem da ću imati dovoljno snage i volje da ih izvučem na svijetlo dana kako bismo i tu bili drugačiji od ostalih.

Jeste li spremni saslušati i uvažiti neke nove prijedloge? Konkretno, dentalni turizam nameće se kao jedan od potencijala koji BBŽ može izdignuti na viši nivo.  

- Svakako. Dentalni turizam je najjači oblik zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Istra je na tragu dentalnog turizma postigla nešto čime prednjači u Europi. No, sve više je i kontinentalni dio usmjeren na takav razvoj, naročito Zagreb, ali i cijela Hrvatska je tu vrlo konkurentna. Postoji izuzetno dobar omjer kvalitete i cijene te usluge, a to je ono što traže strani gosti, a u sklopu toga, posjetiteljima se može ponuditi i čitava lepeza ostalih sadržaja.

<p>Novi direktor TZ BBŽ Marcel Medak odao nam je kako se iznimno veseli novim poslovnim izazovima i kako smatra da turizam BBŽ ima ogromne potencijale na kojima valja raditi/Foto: Vlado Kos/CROPIX</p>

Novi direktor TZ BBŽ Marcel Medak odao nam je kako se iznimno veseli novim poslovnim izazovima i kako smatra da turizam BBŽ ima ogromne potencijale na kojima valja raditi/Foto: Vlado Kos/CROPIX

Na koje mjesto svrstavate cikloturizam?

- I tu postoji veliki potencijal, no treba dodatno poraditi na infrastrukturi, mapiranju puteva te povezivanju sadržaja na punktevima. Tu ima još dosta posla.

Kakav vam je privatni plan? Hoćete li živjeti u Vašem Daruvaru pa putovati na posao u središte županije ili postoji neka druga opcija?

- Svakako ću živjeti u Daruvaru gdje imam kuću i gdje živim od 2002. godine. To je moja baza, stoga ću putovati na posao. No, u obzir treba uzeti i činjenicu da je taj posao terenski i da treba biti spreman na česta putovanja kako kroz županiju, tako i izvan nje.

Trebaju li primjerice, stanovnici iz Velikog Trojstva ili neke druge sredine strahovati da ćete u središte pažnje stavljati Daruvar ili vam je ipak važan ravnomjeran razvoj i ulaganje u sve dijelove Bjelovarsko – bilogorske županije?

- To je posao koji uključuje cijelu županiju, ali smatram da moramo i prijeći njezine granice. Iznimno je važno surađivati i sa susjednim županijama. Dobar primjer je Požeško – slavonska županija s kojom smo trebali surađivati još kada sam bio na čelu Daruvarskih toplica. Trebali smo zajedno realizirati projekt koji bi bio sufinanciran iz strukturnih fondova Europske unije a riječ je o Lječilišno – rekreacijskim centrima. Lipik i Daruvar trebali su povezati određenu ponudu, a ja i dalje mislim da ta ideja nije loša. Riječ je o dva termalna grada koja su blizu. Daruvar je jedan od članova međunarodne asocijacije Udruge europskih povijesnih termalnih gradova, a ja sam bio taj koji je to inicirao. Koliko znam, Lipik je i dalje aktivan da uđe u to članstvo, a samim time će i Hrvatska ojačati na toj sceni. To su vodeći termalni gradovi u Europi – središta društvenog i kulturnog života. Treba uzeti u obzor da su termalni gradovi oduvijek bili jezgra gdje se okupljala kulturna i politička elita i to polako dolazi natrag. Ta udruga egzistira od 2009. godine, rade dosta, prepoznatljivi su u Europi, a zasad je Daruvar jedini grad iz Hrvatske koji se može pohvaliti članstvom. To mogu dodati kako smatram da je i Bjelovar učinio veliki iskorak s projektom izgradnje toplica. Kada taj projekt zaživi, trebat će dodatno poraditi na smještajnim kapacitetima, ali to će definitivno osnažit turizam naše županije. Definitivno Bjelovarsko – bilogorska županija ima što za ponuditi na turističkoj karti Hrvatske. Imam privilegiju da sam prisutan među ljudima koji mogu nešto pozitivno učiniti, imam kontakte i poznanstva po cijeloj Europi, ali i izvan nje. Svakako ih namjeravam iskoristiti za promociju naše županije. Spreman sam za to i jedva čekam da počnem raditi.

Iz ovog razgovora, može se zaključiti da se veoma veselite novim radnim zadacima, što je samo po sebi pozitivno. Namjeravate li pojačavati radni tim unutar Turističke zajednice?

- Za početak sigurno ne. Još uvijek traje pandemija, a dvoje ljudi unutar zajednice dobro rade svoj posao. Mojim dolaskom dodatno ćemo ojačati, a vrijeme će pokazati potrebe u budućnosti. Kada dođe do porasta broja dolazaka, noćenja, prihoda, tada možemo ponovno razgovarat o toj temi. Najprije moramo ovo postojeće osnažiti, povezati sve subjekte i turističke zajednice na području BBŽ kako bismo vidjeli i njihove eventualne potrebe i probleme s kojima se suočavaju. Nova zapošljavanja sigurno nisu problem, ali nisu ni prioritet u trenutnoj situaciji.