Fotografija: Foto: Općina Sirač
Galerija
Foto: Općina Sirač

Novi krug skrbi za starije u Siraču: Unatoč kompliciranoj proceduri, u program ušlo 156 korisnika

„Korisnike imamo u svih devet općinskih naselja, što znači da će naše gerontodomaćice obilaziti područje od 145 kvadratnih kilometara“, kaže načelnik SupanU Siraču je započeo novi krug provedbe programa Zaželi pod nazivom „Učim, radim, pomažem – Faza IV“. Ugovore je ovih dana potpisalo 26 žena, koje će kao gerontodomaćice obilaziti i svakodnevno skrbiti o 156 korisnika.

- Korisnike imamo u svih devet općinskih naselja, što znači da će naše gerontodomaćice obilaziti područje od 145 kvadratnih kilometara. Drago nam je što se ovaj program nastavlja i što će ovoga puta potrajati čak tri godine – kazao nam je načelnik Općine Sirač Igor Supan, dodajući kako je projekt vrijedan 1,287 milijuna eura.

Komplicirana procedura

Većina novca, 85 posto, stiže iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna. Kao i u prijašnje tri faze projekta, i ovoga puta gerontodomaćice će obilaziti stare i nemoćne sumještane kako bi im pomagale u svakodnevnim poslovima, kao što je čišćenje kuće, nabavka namirnica i lijekova i slično. K tome, na kraju svakoga mjeseca korisnici će dobiti paket sa sredstvima za održavanje higijene i čistoće.

Iako su u Općini zadovoljni što su uspjeli realizirati ovaj hvalevrijedan projekt, načelnik Supan kaže kako je priprema bila znatno kompliciranija nego prijašnjih godina jer su uvjeti za ulazak u program postroženi.

- Zbog tih strožih uvjeta čak smo imali manjih problema s pronalaskom korisnika. Primjerice, u program su mogle ući osobe samo s trećim ili četvrtim stupnjem invaliditeta, morali su o tome priložiti posebnu potvrdu, dok je ranijih godina bila dovoljna potvrda liječnika da je osobi potrebna pomoć – kaže Supan.

Gledalo se, kaže, i na to živi li osoba sama ili u višečlanoj obitelji, kolika su joj primanja i slično.

Lijepa riječ

- Morali smo na nekoliko mjesta provjeravati podatke o korisnicima, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, na policiji, na mirovinskom… Bilo je tu i malo nezgodnih situacija. Recimo, na našem području ima starih ljudi koji žive sami, ali nisu ostvarili pravo na ulazak u program jer su na njihovoj adresi prijavljena djeca ili unuci koji žive u negdje vani – tumači načelnik.

Ipak, nakon opsežne pripreme, program je krenuo u provedbu.

- To je najvažnije. Naši stariji sumještani su na njega već navikli, a kako mnogi žive sami, većini je puno važnije da ih netko obiđe i popriča s njima nego to da im počisti i opere. S obzirom da će se ovoga puta program provoditi čak tri godine, već sada radimo na rezervnoj listi korisnika jer je za pretpostaviti kako će neki od postojećih, zbog svoje dobi, otići kod djece, u dom i sl. – zaključuje Supan.

Foto: Općina SIrač
Foto: Općina SIrač

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!