Fotografija: Foto: Srpska nacionalna manjina kulturu svoga naroda ovoga vikenda predstavlja u Bjelovaru/Predrag Uskoković,Grad Daruvar
Galerija
Foto: Srpska nacionalna manjina kulturu svoga naroda ovoga vikenda predstavlja u Bjelovaru/Predrag Uskoković,Grad Daruvar

NOVA MANIFESTACIJA Dani srpske kulture u Bjelovaru: "Od predstava do plesa i promocije knjige"

„Ovo je i naš doprinos u nastojanju da Bjelovar i dalje bude moderan, multikulturalan europski grad u kojem ćemo se svi međusobno poštivati i uvažavati“, kaže Vanja FicnarKazališna predstava, narodni plesovi i pjesma, predstavljanje knjige, samo su djelić onoga što su predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara i Udruge Pavle Solarić priredili za prve bjelovarske Dane srpske kulture koji će se održati ovoga vikenda. Nova gradska manifestacija rezultat je predanog rada vrijedne ekipe unutar novog Vijeća, izabranog prošle godine, otkriva njegov predsjednik Vanja Ficnar.

Brojna događanja

- Bilo je prije otprilike devet godina pokušaja da se nešto ovakvo organizira u Bjelovaru, međutim, inicijativa nije uspjela. U novom sastavu Vijeća mnogo je nas mlađih, imamo ideje i entuzijazam, tako da smo ove godine ipak uspjeli pripremiti bogat program – otkriva Fincar.

Foto: VSNM BJelovar
Foto: VSNM BJelovar

A on počinje u petak u 17 sati, predstavom „San o Mileni“ iza koje stoji Pozorište Požarevac iz Srbije. Riječ je o vrhunskom kazališnom komadu, o čemu svjedoči i činjenica da će ista predstava dan ranije biti izvedena u zagrebačkoj Gavelli.

- U Bjelovaru se predstava održava u Domu kulture, a ulaz je za sve besplatan. Bjelovar i inače ima jako bogat kulturni život, a nama je drago što možemo dati svoj doprinos da on bude još malo bogatiji – kaže Ficnar.

Program se nastavlja u subotu u Srpskom kulturnom centru „Pavle Solarić“, gdje će se u 11 sati održati predstava „Biberče“ teatra „Puna kuća“ te prigodna radionica za djecu, dok će u 17 sati biti otvorena izložba ikona manastira Pakra te predstavljanje knjige „Deminutivi“ Radovana Dožudića. U Crkvi svete Trojice u nedjelju je u planu bogoslužje te prigodan kulturno-umjetnički program.

Pomoć Grada

Vanja Ficner kaže kako je organizacija manifestacije bila zahtjevna, a puno je pomogao i Grad Bjelovar.

- Imamo sjajno gradsko vodstvo. Odmah su nas podržali i pomogli nam u ideji da organiziramo Dane srpske kulture, i gradonačelnik Hrebak, i dogradonačelnik Brajdić, i ostali. Hvala im na tome. Ovo je i naš doprinos u nastojanju da Bjelovar i dalje bude moderan, multikulturalan europski grad u kojem ćemo se svi međusobno poštivati i uvažavati – kazao je Ficnar, naglasivši kako su na sva događanja u sklopu Dana srpske kulture dobrodošli svi.

Foto: VSNM BJelovar
Foto: VSNM BJelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!