Fotografija: Pripreme za spavanje/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Pripreme za spavanje/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Noć s Andersenom u daruvarskoj knjižnici: "Mališane čekaju torta, šampanjac i vreće za spavanje"

Interes je ogroman, a sva djeca koja se žele prijaviti mogu to učiniti do 24. ožujka. Sve što treba jest pročitati jednu Anderesenovu bajku i ilustrirati omiljen lik, poručuje ravnateljica knjižniceDARUVAR – Ostalo je manje dva tjedna do jedanaestog spavanja djece u prostoru Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar. Već pogađate – radi se o tradicionalnom i jedinstvenom događanju pod nazivom „Noć s Andersenom“. Sve detalje o tom popularnom danu, odnosno noći, otkrila nam je ravnateljica daruvarske knjižnice Romana Horvat.

-Ove ćemo godine Andersenov rođendan proslaviti uz gostovanje poznate pripovjedačice Jelene Premec. Bit će to u petak, 31.3.2023. godine od 19 sati.

Dolazak u knjižnicu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Dolazak u knjižnicu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Večera/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Večera/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

U tijeku su prijave djece za spavanje, a broj je ograničen. Primit ćemo ih ukupno 16 uzrasta od 1. do 4. razreda osnovne škole. Prednost uvijek dajemo djeci koja dosad nisu sudjelovala u prijašnjim Noćima s Andesenom i naravno, moraju biti naši članovi knjižnice, pojašnjava nam Horvat i dodaje kako je interes ogroman, stoga su morali osmisliti i određene zadatke za djecu koja žele sudjelovati.

Crtež dostaviti u knjižnicu

Naime, mališani moraju pročitati najmanje jednu Andersenovu bajku i potom naslikati omiljen lik iz bajke te taj crtež dostaviti u knjižnicu.

-Prilikom prijave djeca donose ilustraciju pročitane Andersenove priče te priču moraju znati prepričati ili izražajno čitati. Prijave su do petka, 24. ožujka, no po svemu sudeći, mislim da ćemo ih mi morati zaključiti znatno ranije. Već imamo i neku određenu listu čekanja, priznaje Horvat koju veseli odličan interes djece za njihovom manifestacijom.

Zajednička fotografija/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Zajednička fotografija/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

-Svake se godine traži mjesto više. Svi koji dođu u našu knjižnicu mogu vidjeti izložene radove djece i na taj način mogu dobiti dojam kako mališani shvaćaju pojedine Andersenove bajke. Andersen slavi rođendan 02. travnja, pa smo mi naše događanje zamislili petak uoči rođendana, pojašnjava ravnateljica koja nam priznaje kako je već drugoga dana prijave stiglo šest crteža.

Ono što je posebno naglasila, zahvala je svima iz Daruvara koji nesebično pomažu kako bi djeca uistinu imala posebnu noć u knjižnici.

Manifestacija prepoznata u cijeloj RH

-Bit će nam sigurno zanimljivo. U pola noći rezat ćemo tortu koju nam osiguravaju Daruvarske toplice, imat ćemo i dječji šampanjaca. Prije toga, naravno, mališani će uživati u večeri – pizzama, također iz restorana u Daruvarskim toplicama. Obično se znamo prošetati, a vrhunac će biti pripovjedačica Jelena iz Koprivnice. Veliko hvala i Ministarstvu kulture i medija koje nas financijski podržava već 11 godina zaredom. Prepoznali su našu manifestaciju kao program od nacionalnog karaktera, ponosna je Romana koja zahvaljuje i Crvenom križu koji im svake godine doniraju vreće za spavanje.

Zajedničke igre/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Zajedničke igre/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

U program koji ne košta puno, koji je ogromno veselje za djecu, ali i koje Daruvar čini prepoznatim u cijeloj RH i šire, uključila se tako i cijela lokalna zajednica. Da je itekako dobar, potvrđuje i činjenica da se Noć s Andersenom počela odvijati u još dva mjesta, u Končanici te u Kutini.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!