Fotografija: Foto: Saša Selihar
Galerija
Foto: Saša Selihar

Noć otvorene crkve u Daruvaru: "Na tri lokacije i tri jezika doznajte sve o kulturnoj baštini grada"

Naša povijest je za nas neiscrpan izvor zanimljivih priča koje nas oblikuju i povezuju. Ne propustite ovu nesvakidašnju priliku za iskustvo zajedničkog druženja i učenja, poručuje Novotni GolubićZajednica Mađara Daruvar, Češka beseda Gornji Daruvar, Župa Presvetog Trojstva Daruvar i Župa Svetog Antuna Padovanskog Daruvar zajedno organiziraju novo događanje u gradu pod nazivom “Noć otvorene crkve 2023.” Tema je sitna sakralna arhitektura, a sve će se odvijati u subotu 13. svibnja.

Različite lokacije

- Nestrpljivo vas očekujemo i veselimo se našem susretu na Noći otvorene crkve 2023. Ovo događanje je sjajan način da se povežemo i proslavimo svoju vjeru, vrijednosti, zajedničku baštinu i lokalnu kulturu. Ovogodišnji događaj će biti na tri jezika, što je divno. U program će se uključiti različite zajednice sa svojim kulturnim posebnostima, na različitim lokacijama, na temu sitne sakralne arhitekture. Program je osmislila Vlatka Daňek u suradnji s navedenim pojedincima, udrugama i župama.

Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal.hr
Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal.hr

Vjerske građevine predstavljaju našu vrijednu kulturnu baštinu, a naša lokalna povijest je za nas neiscrpan izvor otkrivanja zanimljivih priča koje nas oblikuju i povezuju. Ne propustite ovu nesvakidašnju priliku za iskustvo zajedničkog druženja i učenja. Vidimo se u subotu, na svim ili na nekoj od lokacija.

Svjetska akcija iz Njemačke

Nadamo se da će nas poslužiti i lijepo vrijeme, poručila je Tanja Novotni Golubić, dožupanica Bjelovarako - bilogorske županije iz redova češke manjine.

Dodajmo, Noć otvorene crkve inspirirana je svjetskom akcijom koja je prvi puta organizirana u Njemačkoj 2001., a vrlo je popularrna i u Češkoj.

PROGRAM

Program će započeti u Daruvarakom Brestovcu u 16 sati kod kućnog broja 318., nakon čega će biti kratki susret kod tzv. Mađarskog križa. Program se nastavlja u 17.30 sati u Gornjem Daruvaru kod mjesnog groblja. Razgovarat će se o tome što se zna o tzv. Kazališnom križu.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Poslije toga se u 19 sati ide u Donji Daruvar, kod klečala u Ulici Matije Gupca 124. gdje će biti više riječi o Janu Nepomuku, velikom češkom svecu. Program završava oko 20 i 30 sati u Daruvaru, u Ulici Marina Držića, kod prve postaje križnog puta gdje će se pričati o daruvarskoj Kalvariji.

Dodajmo, svaki program trajat će oko 30 minuta, a sastoji se od povijesnog i kulturnog dijela. 

U slučaju kiše, prva dva događanja će se održati u Mjesnom domu u Gornjem Daruvaru u 17:30 sati, a događanje kod kipa Ivana (Jana) Nepomuka u Donjem Daruvaru će se odgoditi za utorak 16. svibnja od 19:00 sati. Događanje na

daruvarskoj Kalvariji će se odgoditi do neke slijedeće prilike, o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti, poručuju organizatori.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!