Fotografija: Foto: Muzej grada Pakraca
Galerija
Foto: Muzej grada Pakraca

Noć muzeja u Muzeju grada Pakraca: "Još stignete glasati za najbolju fotografiju o obitelji Janković"

Neke od aktivnosti koje sutra čekaju posjetitelje pakračkog muzeja su noćna šetnja "Tragom Jankovića", koncert pod svijećama Osnovne glazbene škole Pakrac, grofičina tombola...PAKRAC – Muzej grada Pakraca spreman je za najluđu noć u godini – naravno za Noć muzeja koja se obilježava sutra, 26. siječnja.

- Mi se uvijek veselimo kraju siječnja! Kao što svi već dobro znamo, zadnji petak u siječnju rezerviran je za Noć muzeja u Muzeju grada Pakraca. Pridružite se našem ovogodišnjem programu, pripremili smo za svakoga ponešto, poručuju organizatri.

Dodaju kako će ovogodišnju Noć muzeja tematski obilježiti obitelj Jankovića Daruvarskih.

Obitelj koja ostavlja dubok trag

U 18 sati bit će stoga otvorenje izložbe “Obitelj Janković u Slavoniji - od prvog do posljednje” u suradnji s Gradskim muzejom Požega.

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

- Pridružite nam se na svečanom otvorenju izložbe o plemićkoj obitelji Jankovića Daruvarskih, s početkom u 18 sati. Obitelj Janković jedna je od najznačajnijih slavonskih plemićkih obitelji koja je ostavila dubok trag u gospodarskom, političkom i kulturnom životu Slavonije u 18. i 19. stoljeću. Njihova imanja u Slavoniji obuhvaćala su Daruvar, Pakrac, Lipik i Stražeman. Danas se njihova ostavština, uglavnom dokumentarna, čuva u Gradskom muzeju Požega u Fondu Janković. Izložba je rezultat međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pakraca, Gradskog muzeja Požega, Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te sredstvima Grada Pakraca. Cilj izložbe je na jednom mjestu detaljnije predstaviti život, djelovanje i naručiteljsku aktivnost članova obitelji Janković kroz fundus Gradskog Muzeja Požega.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Autori kataloga izložbe su doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina (Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti), Ivan Roth (Muzej likovnih umjetnosti Osijek) i Ivana Domanović (Gradski muzej Požega).

Foto natječaj

Izložba ostaje otvorena sve do 1. ožujka 2024. godine te se može pogledati u radno vrijeme Muzeja grada Pakraca.

Osim toga, Muzej grada Pakraca objavio je i fotografije pristigle na foto natječaj "Tragom Jankovića".

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

- U našem foto natječaju odlučujete vi, točnije vaši lajkovi. Fotografije su objavljene s pristiglim opisima, ali anonimno, bez autora. Sretno svima, poručuju iz Muzeja.

Inače, glasanje za najbolju fotografiju traje do sutra, 26. siječnja, do 12:00 sati. Proglašenje pobjednika foto natječaja održat će se u Noći muzeja u Muzeju u 22:00 sata. Nagrađuju se tri fotografije koje skupe najviše simpatija pratitelja, uz napomenu da jedan autor može osvojiti samo jednu nagradu!

Fotografije pogledajte OVDJE.

Podsjetimo kako su se na fotografski natječaj "Tragom Jankovića" mogli  prijaviti svi. Uvjet je bio da fotografiraju motiv arhitekture u kojoj su stanovali, odmarali ili doprinijeli gradnji članovi plemićke obitelji Janković.

Program Noći muzeja

18:00 - Otvorenje izložbe “Obitelj Janković u Slavoniji - od prvog do posljednje” u suradnji s Gradskim muzejom Požega

19:00 sati - Kutak za mlađariju

19:00 sati - Noćna šetnja "Tragom Jankovića" uz stručno vodstvo

20:00 sati - Koncert pod svijećama Osnovne glazbene škole Pakrac

21:00 sati - Grofičina tombola "Lov na sreću"

22:00 sati - Proglašenje pobjednika foto natječaja "Tragom Jankovića".

- Ulaz je besplatan! Kao i uvijek, družimo se dugo u noć u našem muzeju, poručuju iz Muzeja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!