Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Nikola Vilić/CROPIX (ilustracija)

“Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje, a način financiranja bolnica ne funkcionra"

"Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba", kaže čelnica Hrvatske ljekarničke komore Ana SoldoNakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna, piše N1.

Začarani krug

Kako izići iz začaranog kruga komentirala je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

“Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog covida, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje”, rekla je za HRT.

Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak, dodala je.

Foto: Nikola Vilić/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikola Vilić/CROPIX (ilustracija)

U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200 do 300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

Veliki dugovi

“Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju”, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

“Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira”, poručila je Ana Soldo za N1.