Fotografija: Foto: Željko Smešnjak/Općina Trinski Topolovac
Galerija
Foto: Željko Smešnjak/Općina Trinski Topolovac

Nedjelja u Zrinskom Topolovcu: "Od kolača, gulaša i igara do Babotučke vojne i Slavonskih lola!

"Mislim da u programu svako može pronaći nešto za sebe. Stalno gledamo u nebo i provjeravamo vremensku prognozu, no kako sada stvari stoje, i vrijeme će nas poslužiti," kaže načelnica Jasna Mikles HorvatU tijeku su posljednje pripreme za Babotučku vojnu, tradicionalnu manifestaciju Općine Zrinski Topolovac. Ove nedjelje, 9. lipnja, od podneva pa sve do kasnih večernjih sati, tamošnji domaćini planiraju čitav niz aktivnosti za sve generacije pa je, kažu, njihova manifestacija idealna za cjelodnevni obiteljski izlet.

- Na sve smo mislili. Za najmlađe imamo oslikavanje lica koje je ovih dana vrlo popularno, kao i besplatni napuhanac, zatim konjičke igre „Kome vile grivu pletu?“, igraonicu inspiriranu Vedima... Riječ je o sadržajima uz koje će se djeca moći zabaviti i naučiti nešto novo – otkriva načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat.

Gastronomska čuda

Odrasli će pak imati priliku uživati u pravim kulinarskim majstorijama. U sklopu manifestacije održava se „Graničarski kotao“, popularno natjecanje u kuhanju gulaša, a neće izostati ni, sad već tradicionalni izbor najboljih slatkih i slanih kolača, popularna „Bilogorska tepsija“.

Načelnica Jasna Mikles Horvat/Foto: Martina Čapo
Načelnica Jasna Mikles Horvat/Foto: Martina Čapo

- Za gulašijadu se već prijavio velik broj ekipa, a ako je suditi prema prošlogodišnjem interesu, neće nedostajati ni domaćih kolača. Naše slatko natjecanje je posebno jer domaćice iz starih bilježnica izvlače recepte po kojima su slastice spravljale njihove bake, a sve su to prave delicije koje smo pomalo zaboravili. Recimo, lani je najboljom proglašena kukuruzna zljevanka – kaže načelnica Mikles Horvat.

Glazbena večer

Nezaobilazna toplovačka tradicija postao je i scenski prikaz „Babotučke vojne“, jedinstvene legende o hrabrosti bilogorskih žena koje su bez ijedne žrtve iz svoga kraja protjerale tursku vojsku. U toj priči posjetitelji će moći uživati i ove nedjelje, koju će Topolovčani zaključiti koncertom popularnih Slavonskih lola.

Prikaz je inspiriran motivima i legendama Bilogore/ Foto: Željko Smešnjak
Prikaz je inspiriran motivima i legendama Bilogore/ Foto: Željko Smešnjak

- Mislim da u programu svako može pronaći nešto za sebe. Stalno gledamo u nebo i provjeravamo vremensku prognozu, no kako sada stvari stoje, i vrijeme će nas poslužiti pa nema razloga da nam ne dođete u goste. Svi ste dobro došli! – poručuje načelnica Mikles Horvat.

Detalja program manifestacija/Foto: Općina Zrinski Toplovac
Detalja program manifestacija/Foto: Općina Zrinski Toplovac

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!