Fotografija: Perzeide je najbolje promatrati u što većem mraku/Foto: AD KUMOVA SLAMA
Galerija
Perzeide je najbolje promatrati u što većem mraku/Foto: AD KUMOVA SLAMA

Ne propustite sutra od 21 sat iz Parka tamnog neba Vrani kamen promatrati kišu meteora

„Preporučamo ponijeti prostirke, ležaljke i sprej protiv komaraca jer je Perzeide najbolje gledati ležeći i u što većem mraku“, odaje nam Toni Boroš iz Astronomskog društva Kumova Slama
DARUVAR - Kao i svakog ljeta oko spomendana svetog Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine, po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter.

Tom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Potrebno je pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Meteorska kiša

Upravo to će moći organizirano učiniti i svi oni koji se 11. kolovoza upute na Petrov vrh. Naime, Astronomsko društvo Kumova Slama u srijedu će od 21 sat promatrati maksimum meteorske kiše Perzeida s lokacije Parka tamnog neba Vrani kamen (na parkingu kraj planinarskog doma Petrov vrh).

-Preporučamo ponijeti prostirke, ležaljke, hladne napitke i grickalice, te sprej protiv komaraca kako bi boravak na Petrovom vrhu bio što udobniji jer ih je najbolje gledati ležeći i iz što većeg mraka. Za teleskop ne brinite, mi ćemo ga ponijeti, poručuju iz Astronomskog društva Kumova Slama. Ujedno mole sve one koji dolaze automobilima da pri dolasku imaju razumijevanja i smanje svjetla, te se parkiraju ispred planinarskog doma. Zjenice oka u mraku se intenzivno šire, a svaka izloženost svjetlosti uzrokuje bol i zasljepljivanje, upozoravaju.

Edukativno i zabavno

Toni Boroš, tajnik Astronomskog društva Kumova Slama, odao nam je kako ovu tradiciju njeguju u Daruvaru posljednjih 10-ak godina, otkako Društvo postoji.

<p>Organizirano promatranje kiše meteora na Petrovom vrhu traje 10-ak godina/Foto: AD KUMOVA SLAMA</p>

Organizirano promatranje kiše meteora na Petrovom vrhu traje 10-ak godina/Foto: AD KUMOVA SLAMA

-Velik interes građana bude za promatranjem Perzeida. Zna nam doći i po 50-ak automobila. Ljudi dolaze i iz Pakraca i ostalih gradova jer na području BBŽ mi jedini organiziramo takav spektakl – odaje Boroš koji se nada dobrim vremenskim uvjetima. Kako kaže, najavljeno je stabilno vrijeme bez puno vlage, a osim Perzeida koji se promatraju golim okom, bit će moguće teleskopom vidjeti i planete Saturn i Jupiter. Posjetiteljima često bude i zanimljivo čuti koju novu situaciju koju dotad ranije nisu znali pa je ovo događanje, osim što je zabavno, i vrlo edukativno, napominje Boroš.

Inače, izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju. Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

Savjeti za posjetitelje

• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)

• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

• potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja