Fotografija: U pakračkoj i lipičkoj knjižnici pripremaju bogat program/Foto: Pakrački list
Galerija
U pakračkoj i lipičkoj knjižnici pripremaju bogat program/Foto: Pakrački list

Ne propustite raznovrstan program u lipičkoj i pakračkoj knjižnici povodom Noći knjige

Manifestacija će u Lipiku započeti nastupom i radionicom Dječjeg vrtića „Kockica“, a potom će biti održana likovna radionica Ivone Pavković pod nazivom „Slobodno se izrazi“Pred nama je jedanaesta Noć knjige, manifestacija koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a cilj joj je zajedničkim snagama skrenuti pozornost na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i društvo u cjelini, piše Compas.

Čarolija stvaranja i radost čitanja 

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.

Knjige su se tijekom 2020. posuđivale više nego inače/Foto: Pakrački list
Knjige su se tijekom 2020. posuđivale više nego inače/Foto: Pakrački list

Ovogodišnja Noć knjige, jedanaesta po redu, ove će godine trajati čak četiri dana, od 22. do 25. travnja, a negdje i 26. travnja. Tema ovogodišnje manifestacije propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori žele sudionike Noći knjige, kao i javnost, potaknuti da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu.

Podsjećaju i da se ove godine obilježavaju dvije značajne obljetnice – 400. obljetnica rođenja francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

U program se tradicionalno uključuju i knjižnice iz Lipika i Pakraca.

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik se redovito pridružuje ovoj manifestaciji, a tako će biti i ove godine uz raznovrstan program koji će biti upriličen u utorak, 26. travnja, doznajemo od ravnateljice Jasne Molnar Kukić.

Manifestacija će u Lipiku započeti nastupom i radionicom Dječjeg vrtića „Kockica“, a potom će biti održana likovna radionica Ivone Pavković pod nazivom „Slobodno se izrazi“.

Foto: Compas
Foto: Compas

Kasnije tijekom večeri psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić održat će predavanje „Sloboda u svakom smislu“, jer tema ovogodišnje manifestacije, kako smo i ranije naveli, upravo je propitkivanje slobode te knjige kao prostora slobode, a uz sve to ljubitelji čitanja imat će mogućnost besplatnog učlanjenja te uživanja u glazbenoj večeri.

Gradska knjižnica Pakrac

-U našoj knjižnici program Noći knjige održat će se 25. travnja, od 18 h pa do 23 h, uz bogati program.

Foto: Compas
Foto: Compas

Program Noći knjige u Pakracu oslanja se i na ovogodišnju temu, a to je Knjiga kao prostor slobode - istražujemo kako nam knjige pomažu proširiti granice naših unutarnjih i vanjskih svjetova i kako šire prostor slobode u nama, ali i kako su knjige kroz povijest prolazile razdoblja zabrana i cenzura i bile označavane kao loše, skandalozne, opskurne ili opasne, istaknula je ovom prigodom ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider, piše Compas.