Fotografija: HŽ i Grad Bjelovar zajedno će provesti ovaj projekt/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
HŽ i Grad Bjelovar zajedno će provesti ovaj projekt/ Foto: Deni Marčinković

NAPOKON Pružni prijelaz u Lugu bit će proširen, a postavit će se i rampa

Iako je prije više od dvije godine u potpunosti rekonstruirana Ulica Put žrtvama u Lugu, stanovnici tog dijela grada ostali su razočarani uskim i nepreglednim pružnim prijelazom na kojeg kao da su svi zaboraviliBJELOVAR – U 2024. godini, prema riječima dogradonačelnika Bjelovara Igora Brajdića, napokon bi trebao biti proširen, uređen i osiguran pružni prijelaz u Lugu.

Podsjetimo, još 2021. godine, cesta kroz Lug je uređena. Do rekonstrukcije je došlo nakon što je taj dio grada postao znatno prometniji jer je u promet puštena istočna bjelovarska obilaznica. Ulica Put žrtvama u Lugu postala je tako sve prometnija, a dodatan problem stvarao je i stari drveni most. Gradske vlasti stoga su rekonstruirale prometnicu.

Novi most u Lugu/ Foto: Deni Marčinković
Novi most u Lugu/ Foto: Deni Marčinković
Dotrajali i preuski most u Lugu zamijenjen je novim/Foto: Martina Čapo
Dotrajali i preuski most u Lugu zamijenjen je novim/Foto: Martina Čapo

Osim samog asfaltiranja, cesta je i dodatno proširena. Ukupno je rekonstruirano 540 metara, a izgrađena je i pješačka staza. Cesta je sada široka šest metara, a uz nju je izgrađen i nogostup širine metar i pol.

Uzak i nepregledan prijelaz

Ono što je tada stanovnike tog dijela grada, ali i sve ostale koji su tuda često prolazili posebno zasmetalo, jest ne proširen i neuređen pružni prijelaz u Lugu. Naime, prijelaz je nakon rekonstrukcije ceste ostao uzak i nepregledan.

Gradonačelnik je tada, 2021. godine, pojasnio kako je Grad Bjelovar ostavio prostor za dodatno proširenje na dijelu ceste preko koje prelazi željeznička pruga. Međutim, podsjetio je kako je osiguranje sredstava i cjelokupni projekt postavljanja rampe u nadležnosti Hrvatskih željeznica.

Prometnica je nakon obnove proširena, a gradi se i nogostup/ Foto: Deni Marčinković
Prometnica je nakon obnove proširena, a gradi se i nogostup/ Foto: Deni Marčinković

- Najavljeno je bilo da će to napraviti, ali su njihove procedure puno kompleksnije od naših te su znatno sporiji, zaključio je prije dvije godine bjelovarski gradonačelnik.

Danas je situacija nešto bolja jer njegov zamjenik Igor Brajdić pojašnjava kako će se pružni prijelaz ipak urediti.

Dobili dozvolu

- Napokon, u suradnji s HŽ-om u prvom kvartalu ove godine proširujemo pružni prijelaz u Lugu za što smo dobili dozvolu od njih i gdje bi HŽ poslije završetka radova trebao postaviti i rampu, otkrio je Brajdić.

Završni radovi u Ulici Put žrtvama u Lugu 2021. godine/ Foto: Deni Marčinković
Završni radovi u Ulici Put žrtvama u Lugu 2021. godine/ Foto: Deni Marčinković

Ovaj će projekt zajedno provesti HŽ i Grad BJelovar. 

- Grad Bjelovar proširit će cestu i napraviti odvodnju, a HŽ će riješiti preostali dio. Grad je isto tako platio već projekte, usuglasili smo se s HŽ-om u Zagrebu i Koprivnici i oni su nam dali suglasnost da možemo odraditi svoj dio. Ono što je sjajno, u projektu je i rampa pa se nadamo da će i ona uskoro biti postavljena, pojasnio je Igor Brajdić.

Dodajmo i kako je krajem 2022. godine završena izgradnja poučno tematske staze u šumi Lug. Ukupna vrijednost projekta iznosila je nešto više od 740 tisuća kuna od kojih je 640 tisuća osigurano iz  Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Projekt je podrazumijevao rekonstrukciju postojeće pješačke staze, izvođenje i uređenje poučno-tematske staze, orezivanje stabala, uređenje postojećeg prostora za rekreaciju i edukaciju te mnoge druge elemente. Isto tako, obnovljeno je i prošireno postojeće dječje igralište, a svaka spava dobila je anti-stres podlogu, postavljana je učionica u prirodi, sjenica, smjerokazi i edukativne ploče.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Mnogim Bjelovarčanima ova je destinacija omiljena za kratke obiteljske izlete. Nakon uređenja pružnog prijelaza, njegova će popularnost, uvjereni smo, dodatno porasti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!