Fotografija: Ivan Turudić novi je šef DORH-a/ Snimio: Bruno Konjevic/CROPIX
Ivan Turudić novi je šef DORH-a/ Snimio: Bruno Konjevic/CROPIX

Nakon žestoke rasprave u Saboru, Turudić izabran za novog šefa DORH-a

Sa 78 glasova za, 60 protiv i 2 suzdržana glasa, Ivan Turudić je izglasan za glavnog državnog odvjetnikaHrvatska ima novog glavnog državnog odvjetnika, Ivana Turudića, te će zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju. Sabor je glasovao o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika sa 78 glasova za, 60 protiv i 2 suzdržana glasa, piše Jutarnji list.

Glasalo je 140 zastupnika i zastupnica. 

11:19 - Majda Burić je poručila zastupnicima Možemo da su trebali otići na Jakuševec prosvjedovati protiv samih sebe.

- Bojite se neovisnog pravosuđa - vikala je Burić na zastupnike Možemo!.

10:57 - Karolina Vidović Krišto je dobila i treću opomenu i zabranu govora.

- Vi vrijeđate hrvatske građane. Nema razlika između Bajića i Turudića. DORH vam je potreban da biste mogli maltretirati građane, rekla je Vidović Krišto i dodala: ‘Vi kradete, Jandrokoviću. Mislite da će vas Turudić spasiti?! Neće vas nitko spasiti!‘

Bez prava glasa

On ju je upitao želi li da ju iznesu iz sabornice jer više nema pravo govora nakon treće opomene.

10:48 - Ustrajanjem na imenovanju Turudića, sve Turudićeve laži postale su Plenkovićeve, postat će i laži svih vas koji ćete za njega dići ruku, poručila je Sandra Benčić i zatražila stanku.

10:47 - Svaka osoba ima slobodu izabrati si društvo. Ako joj je ugodno društvo osuđenici, kriminalci, onda ne može biti glavni državni odvjetnik. Nije samo sposobnost uvjet za ovu dužnost, nego i integiritet, rekao je Božo Petrov.

10:27 - Arsen Bauk je govorio o Ivanu Turudiću:

- Nažalost, nije imao reducirane odnose s ljudima protiv kojih se vode postupci. Ovoj zemlji Bog je dao ljepotu, a HDZ joj je oduzeo radost, poručio je Bauk i zaradio opomenu.

- Reducirat ću ja vas s jednom opomenom, rekao mu je Jandroković.

10:23 - Dalija Orešković je poručila HDZ-u:

- Ovo glasanje je linija podjele u društvu koju je stvorio HDZ. Ne možete danas glasati za Turudića i ostati čista obraza. HDZ provodi zločin protiv vlastite države, a Hrvatska je pretvorena u kaljužu iz koje građani bježe, kaže Orešković.

10:18 - Ivan Đakić se pozvao na povredu Poslovnika i poručio Grbinu:

- Kome ste vratili 7.000 eura koje ste uzeli od Sabora? Prvi ste na redu kad se promijeni državni odvjetnik kojeg treba uhapsiti, rekao je Đakić i dobio opomenu.

Opomena za Peović

Katarina Peović je dobila drugu opomenu nakon spominjanja Đakićeve obitelji.

- Nije čudo da Đakić prvi brani Turudića jer dobro zna kako je legalizirao otetu srpsku imovinu. To je taj kriminalni milje s kojim se Turudić druži gdje Đakić i njegovi sinovi prijete, rekla je Peović.

- Kad se moralna vertikala Peović javlja, prvo bi se trebala ispričati svima i reći kako je premlatila muža, odgovorio joj je Đakić te i sam zaradio još jednu opomenu.

- E pa sad ću vam odgovoriti. U životu nisam niti presuđena nasilnica niti ću to ikad biti, a vi prijetite novinarima da će završiti u bunkerima, poručila mu je Peović.

Gordan Jandroković je istaknuo ‘da nije lijepo spominjati obitelji‘.

10:10 - Prije glasovanja su zastupnici imali zahtjeve za stankama. Govori Peđa Grbin.

- Kriminalna organizacija otprije poznata policiji odlučila je na čelo DORH-a staviti osobu povezanu s krim miljeom. Iznenađuje li to više ikoga? Mene ne, ali me grozi zbog toga do koje ste mjere odlučili... Kada sav vaš kriminal koji do sada nije bio poznat javnosti, policiji, DORH-u, počne izlaziti na svjetlo dana, vi se hoćete osigurati na način da imate vašeg dečka na čelu, vašeg dečka koji laže. Otvoreno laže. Vjerojatno laže i vama na partijskim sastancima. Danas ćete ga izabrati jer ste slomili većinu, osigurali ste podršku svojih žetončića. Slomili ste i sami sebe jer su nam donedavno neki od vas kukali kako neće Turudića, znate koji su to vaši kolege koji sada gledaju mobitele...

- Stanka je odobrena, rekao je Jandroković i Grbinu dao opomenu jer je nastavio govoriti.

10:06 - Počela je sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će se glasovati o prijedlogu Vlade da se Ivana Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika.

Karolina Vidović Krišto je zatražila povredu Poslovnika jer se, kaže, nisu stvorili uvjeti za glasovanje.

- Ugrožavate ustavni poredak RH, rekla je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković joj je udijelio opomenu, nakon čega je izglasan Zakon o izmjeni Zakona o osobnoj iskaznici, piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!