Fotografija: Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima liječnika/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima liječnika/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Nakon tri sata gotov sastanak: Neće biti štrajka, liječnici postigli dogovor s Plenkovićem

"Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si i dodatni rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu", rekao je ministar BerošPremijer Andrej Plenković i predstavnici liječnika nakon pregovora koji su trajali dulje od tri sata uspjeli su postići načelni dogovor zbog kojeg liječnici ipak ne bi tebali ići u štrajk. 

Pred novinare su, nakon sastanka, stali ministar zdravstva Vili Beroš, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović- Čaić, Nataša Ban Toskić iz Udruge obiteljskih liječnika, predstavnik mladih liječnika Marin Smilović te dopredsjednica Hrvatske liječničke komore Ivana Šmit, javlja Jutarnji list.

Dolazak liječnika u Banske dvore/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Dolazak liječnika u Banske dvore/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

‘Nastavili smo konstruktivni dijalog i prošli smo sve teme. Što se tiče koeficijenta, uredba je poslana u proceduru. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si i dodatni rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu. Odnosi se na izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i povećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto‘, rekao je Beroš.

Balans javnog interesa

‘S definitivnim prijedlogom uredbe naći ćemo se sutra i tako smo jednu od točaka prijepora riješili. Kad je riječ o ugovornim obvezama specijalizanata, rekli smo da ćemo pro futuro liberalizirati te ugovorne obveze Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ali braneći javni interes i javno zdravstveni sustav. Kad se radi o ugovornim obavezama nakon specijalizacije, moramo pronaći balans javnog interesa i mogućnosti liječnika da odabere svoj put. Zato ćemo ipak liberalizirati ugovorne obveze, a postojeće stanje riješiti pravnim aktima‘, rekao je.

‘Kako je dogovoreno, postojeći plan mjera zdravstvene zaštite revidirat će se do 1. listopada. Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, ni ja ni Vlada nemamo dvojbe, paralelno ćemo raditi na izradi oba zakonska prijedloga, uključujući onaj o plaćama u javnim službama. Liječnici su ipak temeljni nosioci zdravstvenog sustava. Mislim da je sve što smo govorili, na tragu rješenja osim što smo danas dodatno definirali da ćemo pristupiti izmjenama ugovornih obveza za prijevremeni prekid radnog odnosa nakon specijalizacije‘, rekao je Beroš.

Predstavnica liječnika Renata Čulinović-Ćaić i ministar Vili Beroš daju izjave nakon sastanka/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Predstavnica liječnika Renata Čulinović-Ćaić i ministar Vili Beroš daju izjave nakon sastanka/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Dr. Renata Čulinović Čaić također se obratila novinarima. Ponovila je što je dogovoreno u pogledu njihova četiri osnovna zahtjeva.

‘Bitno je bilo pokazati da sve što želimo je posvetiti se pacijentu i raditi posao koji smo studirali. Ta naša četiri zahtjeva koji su bili presudni su: koeficijenti - definiran je rok; zatim vremensko kadrovski normativi; tzv. ‘robovlasnički ugovori‘ - pokrenut će se revizija tih ugovora; i Zakon o radno-pravnom statusu liječnika‘, rekla je Čulinović Čaić.

Konstruktivan razgovor

Što se tiče eventualnog štrajka, kazala je: ‘Skupština je jednoglasno donijela odluku, ako će trebati pokretati aktivnosti oko štrajka, tu odluku imamo.‘ Dodala je da će odluku o pokretanju štrajka donijeti Glavni odbor.

‘S obzirom na to da je ovo bio konstruktivan razgovor, na meni je da ono što je dogovoreno iznesem Odboru koji će potom donijeti odluku treba li ili ne ići u štrajk‘, kazala je.

‘Ne vidim postojanje političkog razloga za štrajk‘, rekao je na to Beroš.

Nataša Ban Toskić iz Udruge obiteljskih liječnika rekla je da je zadovoljna sastankom te da je premijer iz prve ruke čuo probleme liječnika.

‘Premijer nam je nešto obećao i premijeru vjerujemo. Vidjet ćemo je li taj osjećaj ispravan‘, rekla je Ban Toskić.

Predstavnik mladih liječnika Marin Smilović kazao je da su također zadovoljni sastankom.

Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu održao se krajem ožujka u Zagrebu/Foto: Vanesa Pandžić/CROPIX
Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu održao se krajem ožujka u Zagrebu/Foto: Vanesa Pandžić/CROPIX

‘Uredbom se dižu koeficijenti specijalizantima i mladim liječnicima za 10 posto. Zadovoljan sam sastankom i uredbom o koeficijentima i ugovorima za mlade liječnike - jasno smo iznijeli probleme koji su ovdje u pitanju. Ugovora kakav je dosad postojao, više neće biti. Diže se koeficijent specijalizantima i mladim liječnicima i mi smo time zadovoljni, rekao je Smilović.

Specifični elementi

Dopredsjednica Hrvatske liječničke komore Ivana Šmit je rekla da bi bilo žalosno ako se rokovi ne bi ispoštovali.

‘Zakon o radnopravnom statusu liječnika ići će paralelno sa Zakonom o koeficijentima o državnim i javnim službama, očekujemo dinamičan postupak izrade do ljeta. Vjerujemo u rokove, ne možemo garantirati za drugu stranu, ali svi smo odrasli ljudi‘, rekla je.

‘Materijalna prava će se rješavati za sve javne službe, a neki specifični elementi liječničke službe rješavat će se putem specifičnog zakona. Za veće plaće dogovoreno je 76 milijuna eura godišnje, ali to je bez prekovremenih sati pa nije isključeno da bude i do 100 milijuna eura godišnje‘, rekao je na kraju Beroš.

Jutarnji list doznaje da je nakon tri sata pregovora pao dogovor između Vlade i predstavnika liječnika. Odlučeno je da se ne ide u štrajk. Nakon sastanka pred novinare je stao ministar zdravstva Vili Beroš koji je objavio detalje dogovora.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović- Čaić izjavila je u utorak, dolezeći na razgovore o zahtjevima liječnika s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, kako su liječničke udruge prihvatile poziv na koji su dugo čekali te dolaze razgovarati u dobroj vjeri.

"Mislili smo da će to biti i prije, mislim da je Vlada shvatila da su nam ciljevi zajednički i da svi moramo brzo i efikasno djelovati u cilju očuvanja zdravstvenog sustava u korist pacijenata i građana”, kazala je Čulinović-Čaić prije sastanka u Banskim dvorima.

Usklađivanje koeficijenata

Dodala je također da će odluka Skupštine HLS-a o štrajku liječnika biti poznata tijekom sastanka, da je prebrojavanje glasova pri kraju i da će nakon sastanka izvijestiti o rezultatima.

Ranije su iz HLS-a poručili da se sindikalne akcije mogu zaustaviti ako Vlada u međuvremenu udovolji njihovim zahtjevima.

Sastanak s premijerom Plenkovićem inicirale su liječničke udruge nezadovoljne razgovorima s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Traže usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje "robovlasničkih" ugovora za specijalizante i žele definirane datume.

Liječnici su tada isticali preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva. Na zadnjem sastanku s ministrom, kažu, nisu dobili odgovore na dva ključna pitanja, a to su rokovi za Uredbu o koeficijentima i Zakon o radnopravnom statusu i koeficijentima.