Fotografija: U II. OŠ  Bjelovar od 704 učenika njih 53 nije se željelo samotestirati. Odluku roditelja u školi poštuju/Foto: II. osnovna škola Bjelovar
Galerija
U II. OŠ  Bjelovar od 704 učenika njih 53 nije se željelo samotestirati. Odluku roditelja u školi poštuju/Foto: II. osnovna škola Bjelovar

Nakon samotestiranja u II. OŠ Bjelovar 13 učenika pozitivno, čak šestero iz jednog razreda

"53 roditelja se izjasnilo da ne žele da njihova djeca testiranju. Imamo jedno dijete koje se nije željelo testirati, a zbog pozitivnih kolega u razredu ono će cijeli tjedan biti online, kazala je KapšaBJELOVAR – Drugi je dan otkako je u osnovnim i srednjim školama diljem zemlje započelo samotestiranje učenika. Podsjetimo, ovaj čin ima za cilj potpuno ukinuti samoizolaciju učenika kako bi što veći broj djece mogao neometano pohađati nastavu u školama. Iako neka djeca još nisu dobila svoje testove jer su u petak ili jučer bili odsutni iz škole, danas se ipak znaju prvi rezultati. Provjerili smo u školama u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji kakva je situacija te ima li pozitivnih učenika nakon prvog dana samotestiranja.

Šest pozitivnih i asimptomatskih

-Od 704 učenika naše škole, 53 roditelja su se izjasnila da ne žele da njihova djeca sudjeluju u testiranju. Neki su potpisali izjavu da ne žele testiranje, a neki su se usmeno izjasnili da ne žele niti potpisati izjavu. Na razini naše škole takvih učenika je 7,5 posto. Od jednog do najviše pet učenika u jednome razredu. To je njihova odluka i mi to poštujemo, kazala je ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša. Kazala je kako su se ostali učenici normalno testirali, a rezultati su pokazali kako među njima ima pozitivnih. Neki su možda već tokom vikenda pokazivali simptome pa je bilo logično da će test u ponedjeljak ujutro biti pozitivan, no neki učenici su potpuno asimptomatski.

Ines Kapša kazala je kako je 13 učenika nakon samotestiranja pozitivno/ Foto: Deni Marčinković
Ines Kapša kazala je kako je 13 učenika nakon samotestiranja pozitivno/ Foto: Deni Marčinković

-Pozitivnih na testovima je ukupno 13 učenika. U jednome razredu imamo čak šestero pozitivnih učenika i to asimptomatskih. Tako da broj zaraženih učenika nije baš mali. Zanimljiva je situacija da imamo dijete koje se nije željelo testirati, a zbog pozitivnih kolega u razredu on će cijeli tjedan biti online, dok su ostali, testirani, učenici u školi. No, to je odluka roditelja i mi to poštujemo, istaknula je Kapša.

Odbilo testiranje dvoje po razredu

Osim u Bjelovaru, doznali smo i kakva je situacija u Velikom Trojstvu. Ravnateljica tamošnje Osnovne škole Veliko Trojstvo, Sanja Vranješević, kazala nam je kako su se baš danas vratila dva razreda u školu koji su proteklih dana bili u samoizolaciji.

Sanja Vranješević ističe kako se tek po dvoje učenika iz razreda odlučilo ne testirati/ Foto: Deni Marčinković
Sanja Vranješević ističe kako se tek po dvoje učenika iz razreda odlučilo ne testirati/ Foto: Deni Marčinković

-Što se tiče podjela testova, mi nismo imali nikakvih problema. Naši su roditelji i prije bili odgovorni, kod pojave bilo kakvih simptoma ostavljali su djecu doma, čak su ih i testirali kućnim testovima. Roditelji koji su odlučili da ne žele testirati svoje dijete, njih je vrlo malo, u principu možda dvoje po razredu, kazala je Vranješević i dodala kako je njih korona nešto jače poharala početkom siječnja. Tako da sada ne očekuje veće izostanke.

Dodajmo, OŠ Veliko Trojstvo ima 18 razrednih odjeljenja i ukupno 208 učenika.