Fotografija: Tomislava koja je upisala gimnaziju u Garešnici (desno), trener i kolege s medaljama na Svjetskom kupu/ Foto Savate klub ŠAN
Galerija
Tomislava koja je upisala gimnaziju u Garešnici (desno), trener i kolege s medaljama na Svjetskom kupu/ Foto Savate klub ŠAN

Nakon dvogodišnje pauze upisan gimnazijski razred u Garešnici, oduševljenju nema kraja

„Drago mi je što smo mogli Tomislavu upisati u Garešnici, tu je kod kuće, neće morati putovati, a može nastaviti i trenirati“, kazala nam je Marina, majka upisane gimnazijalke i uspješne sportašice Tomislave Krivec.
GAREŠNICA - Nakon dvije godine ponovno je upisan gimnazijski razred učenika u Srednjoj školi „August Šenoa“ u Garešnici. U ljetnom upisnom roku upisano je 19 gimnazijalaca u prvi razred, i to čak 17 učenika koji su pohađali Osnovnu školu Garešnica. Za jesenski upisni rok ostalo je jedno slobodno upisno mjesto.

<p>Srednja škola August Šenoa Garešnica/ Foto: Janja Čaisa</p>

Srednja škola August Šenoa Garešnica/ Foto: Janja Čaisa

Ovaj diskontinuitet shvatili su krajnje ozbiljno jer je Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica bila suočena s mogućnošću gubitka prava planiranja upisa programa Opće gimnazije u školskoj godini 2022./2023. ukoliko se ni ove godine ne upiše gimnazijski razred. Zato su se odlučili na osobniji pristup, prvenstveno prema roditeljima učenika osmih razreda.

Uzajamna suradnja

- Obavili smo vrlo otvorene i konstruktivne dijaloge na roditeljskim sastancima koji su mi dali korisne informacije, a nadam se i roditeljima pomogli pri odabiru programa za svoje dijete. Želim se zahvaliti ravnatelju i pedagoginji OŠ Garešnica te razrednicima osmih razreda na suradnji – kazao nam je ravnatelj Srednje škole „August Šenoa“ Garešnica Robert Kelečić.

<p>Ponovno upisan gimnazijski razred u SŠ A. Šenoa/ Foto: Janja Čaisa</p>

Ponovno upisan gimnazijski razred u SŠ A. Šenoa/ Foto: Janja Čaisa

Na pitanje zašto je uopće došlo do te dvogodišnje „pauze“, osim svima znanih razloga o smanjenom interesu učenika za gimnazijski program posljednjih godina, ravnatelj Kelečić ističe da ne raspolaže relevantnim izvorima informacija na temelju kojih bi mogao utvrditi koje su sve okolnosti utjecale na tu vrlo neugodnu činjenicu.

Poljuljano povjerenje

- S obzirom na to da je diskontinuitet upisivanja gimnazijskog razreda od dvije školske godine ostvaren u prethodnom ravnateljskom mandatu, ja sam se na početku svojega maksimalno fokusirao na aktivnosti ponovnog upisivanja prvog razreda Opće gimnazije jer za neku ozbiljniju analizu nisam niti imao vremena. Dojam koji sam stekao u razgovorima s roditeljima učenika ovogodišnjih osmih razreda OŠ Garešnica jest da je poljuljano povjerenje nekolicine roditelja u stručnost nekih profesora – rekao nam je ravnatelj Kelečić.

<p>Škola najesen otvara svoja vrata novim gimnazijalcima/ Foto: Janja Čaisa</p>

Škola najesen otvara svoja vrata novim gimnazijalcima/ Foto: Janja Čaisa

Upisati gimnaziju u svome gradu ili otići negdje dalje, bila je velika dvojba roditelja, ali i djece odličnih osmaša. Neki od njih postigli su vrhunske rezultate na natjecanjima i sasvim će sigurno doprinijeti ugledu svoje nove škole. Učenica Isidora Ivančević, koja je ove godine osvojila prva mjesta na županijskim natjecanjima iz povijesti i njemačkog jezika, neko se vrijeme premišljala, no onda je ipak prevagnula garešnička gimnazija.

Zadovoljni roditelji

- Kod Isidore se javila skepsa zašto dvije godine nije bilo gimnazije u gradu, hoće li to utjecati na kvalitetu nastave. Mi roditelji se nadamo da će upravo te dvije godine „rupe“ biti dodatni motivator i učenicima i profesorima da pokažu kvalitetu. Svjesni smo da puno ovisi o djeci. Ako nisi marljiv i predan, ni najbolja zagrebačka gimnazija ništa ti ne vrijedi – rekla nam je Isidorina majka Vesna.

Uz Isidoru, prvi razred Opće gimnazije upisala je i odlična sportašica Tomislava Krivec, koja osvaja medalje u borilačkom sportu savateu. U lipnju ove godine osvojila je zlatnu medalju u kategoriji (-70 kg) na Prvenstvu Hrvatske u savateu za kadete. Zlatom se ovjenčala i u srpnju, i to na Svjetskom kupu u savateu za starije kadete (-65 kg) u Srbiji.

- Drago mi je što smo imali mogućnost upisati Tomislavu u Opću gimnaziju u Garešnici. Kako joj je želja ići na fakultet, i ovako i onako bi išla u gimnaziju, no bolje da je kod kuće jer neće morati putovati. Uz to će moći nastaviti trenirati u svom Savate klubu „ŠAN“ – rekla nam je Tomislavina majka Marina.

Potpora Grada Garešnice

Grad Garešnica se u zadržavanje programa Opće gimnazije uključio jednokratnom potporom u iznosu od 20 tisuća kuna, premda nije osnivač, koja će biti utrošena u nabavu udžbeničkih kompleta za učenike koji su upisali prvi razred gimnazije. U školi pozdravljaju inicijativu i nadaju se da će takav oblik potpore postati tradicionalan.

Roditelji s kojima smo razgovarali ističu da je takav vid potpore dobro došao, ali da nije bio presudan prilikom izbora škole. Za njih je važniji ostanak kod kuće. Četiri godine u roditeljskom domu važne su za njihovo sazrijevanje i razvoj. A veliki grad nosi i velika iskušenja s kojim se ne mogu svi nositi.

<p>Učenica Isidora Ivančević u OŠ Garešnica/ Foto: OŠ Garešnica</p>

Učenica Isidora Ivančević u OŠ Garešnica/ Foto: OŠ Garešnica

- Isidora ima puno interesa i taman će se u četiri godine iskristalizirati što je uistinu zanima, što je njezina najveća ljubav i strast. Ja očekujem da u gimnaziji stekne adekvatno znanje, da ih nastavnici odlično pripreme za državnu maturu i da na kraju upiše željeni fakultet – rekla nam je Isidorina majka Vesna.

Ugled škole i grada

Ravnatelj Kelečić smatra da je na odluku roditelja da njihova djeca upišu Opću gimnaziju u Garešnici barem malim dijelom utjecao i taj lokalpatriotski osjećaj izražen u želji da Garešnica ne izgubi gimnaziju te im se zahvaljuje na ukazanom povjerenju.

- Gimnazija učenicima daje odskočnu dasku u svijet akademskih građana, a pred sve nas u školi, posebno pred gimnazijske profesore, postavlja zahtjevan zadatak pružiti kvalitetno obrazovanje i pripremiti učenike za polaganje ispita Državne mature, ali i da se u školi osjećaju sigurno i ugodno, no sve to ima jako malo smisla ako se nitko od njih nakon završenog fakultetskog obrazovanja ne vrati u Garešnicu – kazao nam je za kraj ravnatelj Kelečić.

Gimnazijski program kao elitni program obrazovanja doprinosi ugledu škole, ali i mjesta, stoga se nadamo da će se i u budućnosti nastaviti suradnja Škole i Grada, a vladajući stvoriti uvjete i pretpostavke da se mladi obrazovani Gareščani vrate u svoju sredinu i doprinesu rastu i razvoju rodnoga mjesta.