Fotografija: Foto: Joško Ponoš/CROPIX (ilustracija)
Foto: Joško Ponoš/CROPIX (ilustracija)

Najviše zaraženih u Bjelovaru i Daruvaru, brine sve veći broj zaraženih u školama

"Primjećujemo da se ove školske godine virus puno brže širi unutar razreda”, ističe Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 52 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Najviše, 17 novozaraženih osoba, je s područja grada Bjelovara, 12 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, po šest novozaraženih osoba s područja je gradova Čazma i Garešnica.

Porast mlađih oboljelih

Tri novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja, po dvije novozaražene osobe s područja su općina Štefanje, Veliki Grđevac, i Rovišće, dok je po jedna novozaražena osoba s područja općina Veliko Trojstvo i Nova Rača.

U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 18 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih osam na respiratoru. Na promatranju su tri pacijenata, a u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 484 osobe.

Stožer poziva građane da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera te da se cijepe protiv COVID-a 19.

Iako na nacionalnoj razini rastu brojke novozaraženih koronavirusom, zabrinjava porast mlađih oboljelih. U prva tri dana ovog tjedna na nacionalnoj razini imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim, rekla je Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, javlja N1.

Školske klupe

“To i mi vidimo iz svakodnevnih brojki u Nastavnom zavodu, na povećanom broju testiranja. Konkretno, kao voditelj školske službe za adolescentnu medicinu vidim taj podatak i u našim školama u gradu Zagrebu, kazala je dr. med. Tatjana Petričević Vidović, spec. školske medicine”, za HTV.

Dodaje kako se povratkom u školske klupe i zatvorene prostore vidi porast broja zaražene djece.

“U prvom tjednu smo imali 80-ak novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim. Već u drugom tjednu imamo 229 u osnovnim, odnosno 203 u srednjim školama. U prva tri dana ovog tjedna gotovo 100 u osnovnim školama i 88 u srednjim. Ono što primjećujemo ove školske godine je da se virus puno brže širi unutar razreda”, ističe Petričević Vidović.