Fotografija: Zelenilo će krasiti najprometniji dio grada/Foto: Martina Čapo
Galerija
Zelenilo će krasiti najprometniji dio grada/Foto: Martina Čapo

Najprometniji dio Bjelovara oplemenjen zelenilom: "Posadili smo živicu i stablo hibiskusa"

"I u šumarijama u drugim gradovima planiramo urediti zelene oaze. Na redu su Daruvar, Grubišno Polje, Garešnica, Vrbovec, Čazma i drugi gradovi", poručila je Martina PavičićBJELOVAR – Dan uoči obilježavanja prvog Dana urbanog šumarstva koji je sutra, 15. studenog, Hrvatske šume - UŠP Bjelovar i HŠD Ogranak Bjelovar zelenilom su oplemenili prostor na Slavonskoj cesti 5 u Bjelovaru. Riječ je o najprometnijem dijelu grada kroz koji dnevno osim automobila, prođe i na desetke šlepera prepunih stabala koji idu u tvornice na obradu.

- Osmislili smo i realizirali ovu akciju ozelenjavanja ulaza u naš prostor. Riječ je o najprometnijoj bjelovarskoj ulici. To je naš mali doprinos zelenim oazama u Bjelovaru, kazala je predsjednica Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Bjelovar, Martina Pavičić.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Pojasnila je kako su posadili živicu od kaline i hibiskusa, te stablo ginka koje je posebna i lijepa hortikulturna vrsta s puno boja te će se lijepo uklopiti u prostor.

Na redu su drugi gradovi

- Ovo je tek početak obilježavanja Dana urbanog šumarstva jer mi u šumarijama u drugim gradovima u našoj županiji imamo plan urediti ovako zelene oaze. Na redu su Daruvar, Grubišno Polje, Garešnica, Vrbovec, Čazma i drugi gradovi, poručila je Pavičić.

Ivan Cug, voditelj Uprave šuma podružnice Bjelovar kazao je kako su svi svjesni važnosti zelenila i postojanja urbanih šuma i parkova, naročito ukoliko dođe do nevremena kakva su u posljednje vrijeme zahvatila okolno područje.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- U Lipiku i Garešnici su primjerice, stradali gradski parkovi. Iskoristio bih ovu priliku i upozorio javnost što se dogodio našim šumama izvan gradova. Elementarna nepogoda polomila je cca 170 tisuća kubika drvne mase. Razmjeri šteta na nivou Hrvatskih šuma su ogromne. Stradalo je oko 3,5 milijuna kubika drvna mase.

Sanacija stradalih šuma

Najviše su stradale stare šume koje su slabije vitalne od mladih šuma. Intenzivno radimo na toj sanaciji i na tome ćemo raditi sve do idućega ljeta, najavio je Cug koji smatra kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije postoji puno zelenih gradova, među kojima je svakako i Bjelovar.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- To se može već i vizualno procijeniti, a mi ćemo se potruditi da u budućnosti zelenila bude još i više. Primjerice, u Daruvaru i u predgrađu Bjelovara imamo urbane šume o kojima vodimo brigu, a ta će se briga nastaviti i dalje, zaključio je Cug.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!