Fotografija: Foto: Željko Puhovski/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Foto: Željko Puhovski/CROPIX (Ilustracija)

NAGLA PROMJENA VREMENA Zabilježeno puno infarkta, Hitna u BBŽ-u juri na sve strane

Broj intervencija u protekla dva dana porastao za 20 posto, a najviše se radi o kardiovaskularnim i neurološkim poteškoćamaNagli porast temperature, po mnogima neuobičajen za ovo razdoblje godine, izazvao je brojne zdarvstvene probleme kod građana. Naročito su na udaru oni stariji i kronični bolesnici. 

Vrijeme teško za podnijeti

Velik broj poziva stoga proteklih nekoliko dana stiže u dispečerski centar Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije. U nekim je sredinama, neslužbeno doznajemo, broj intervencija čak i utrostručen. Odlazi se na reanimacije, ima i preminulih osoba jer je vrijeme uistinu teško za podnijeti, kažu naši sugovornici.

Kako nam je potvrdio ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki, na podrućju BBŽ-a Hitna pomoć posljednjih dana uistinu ima pune ruke posla. 

Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

- U odnosu na prije nekoliko dana, od vikenda imamo porast intervencija za oko dvadeset posto. Uglavnom se radi o kardiovaskularnim problemima, infarktima, ali i neurološkim te psihičkim problemima. Prvenstveno nas zovu stariji pacijenti te kronični bolesnici - kazao je Mrzlečki. 

Dodaje da, kao i u svakom drugom slučaju, Hitna izlazi na teren te se pacijentima pruža pomoć na mjestu intervencije ili se, kada je riječ o ozbiljnijim i po život opasnim stanjima, prevoze u najbližu bolnicu. 

Izbjegavati fizički napor

Mrzlečki ističe kako se svima preporučuje da u ovom razdoblju nagle temperaturne promjene, koja će nas pratiti najmanje do kraja tjedna, pripaze na svoje zdravlje. 

- To konkretno znači da bi se, naročito kod starijih osoba i kroničnih bolesnika, trebalo držati umjerene tjelesne aktivnosti, odnosno ne izlagati organizam prekomjernom i nepotrebnom naporu. Pacijenti se svakako trebaju javiti liječniku ili pozvati Hitnu ako osjete simptome poput nedostatka zraka ili bolova u prsima, jer to može upućivati na ozbiljna stanja koja zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju - kaže. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!