Fotografija: Načelnik Zlatko Bakunić pomalo je frustriran jer predugo čekaju Hrvatske ceste da krene rekonstrukcija ceste D5 i izgradnja nogostupa/Foto: MojPortal
Galerija
Načelnik Zlatko Bakunić pomalo je frustriran jer predugo čekaju Hrvatske ceste da krene rekonstrukcija ceste D5 i izgradnja nogostupa/Foto: MojPortal

Načelnika Končanice zanima gdje je zapelo s rekonstrukcijom ceste D5: "Najvažniji je nogostup"

"Stalno čekamo na Hrvatske ceste. Predugo to traje. Ako oni ne stignu ishoditi dokumentaciju, a mi dobijemo građevinsku dozvolu i otvore se natječaji, krenut ćemo s našim dijelom", ističe BakunićKONČANICA – Načelnik općine Končanica Zlatko Bakunić nedavno je sazvao koordinacijski sastanak na kojem se raspravljalo o rekonstrukciji ceste D5 Daruvar - Veliki Zdenci. Pozvali su tom prilikom na sastanak predstavnike Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda, nosioce investicije Darkom Daruvar i projektante fekalne kanalizacije te projektante ceste. Podsjetino, rekonstrukcija spomenutie državne ceste podrazumijeva izvođenje više radova odjednom - izgradnju nogostupa, fekalne i oborinske kanalizacije te obnova prometnice.

Čekaju Hrvatske ceste

-Cilj nam je bio da svi zajedno vidimo dokud smo došli. Mi imamo za našu kanalizaciju lokacijsku dozvolu, u izradi je glavni projekt, a u siječnju ili veljači očekujemo već i građevinsku dozvolu. No, nemamo saznanje dokud su došle Hrvatske ceste, a želimo da ti radovi konačno krenu. Problem nam je nogostup i to već godinama pričamo. On je obveza Hrvatskih cesta, a ne lokalne samouprave. Nemamo sredstava za to, a zakon je jasan i njima nalaže brigu o ljudima, što svakako podrazumijeva izgradnju nogostupa – jasan je Bakunić priznavši kako se često događa da nadležni izbjegavaju svoje obveze.

Iako nisu konkretno saznali sve što ih zanima i nisu u potpunosti zadovoljni time, predstavnici općine Končanica najavili su se kod generalnog direktora Hrvatskih cesta kako bi i njega upoznali sa svojim dugogodišnjim problemima.

Nogostup je najvažniji

-Molio sam pomoć saborskog zastupnika Mire Totgergelija, saborskog zastupnika Vladimira Bileka, kao i župana Marka Marušića. Svi su obećali da će pomoći da rekonstrukcija te ceste krene. Predugo traje ta priprema, a nedavno sam vidio kako su pripremni radovi za istu stvar od Velikih Zdenaca prema Grubišnom Polju krenuli. No, upozorio me gradonačelnik Zlatko Mađeruh da pet godina čekaju da se nešto pomakne – kaže Bakunić i dodaje kako je svjestan situacije u zemlji. No, strpljenja imaju sve manje.

Općina Končanica, Češki dom
Općina Končanica, Češki dom

-Za Hrvatske ceste to nije toliko velika investicija, a našim ljudima znači sigurnost. Iako ima puno manjih zahvata na toj dionici, ja bih bio prezadovoljan da se napravi nogostup pa ćemo potom korak po korak. Godinama ponavljam da nam je ta pješačka staza najvažnija. I u projektu je to odvojeno. Ide nogostup, pa kanalizacija za oborinske vode, rekonstrukcija ceste itd. – pojašnjava Bakunić i dodaje kako je bio prijedlog da Hrvatske ceste raspisuju natječaj kako bi radove izvodio jedan izvođač. Smatra da bi to bilo dobro jer nitko na nikoga ne bi mogao svaljivati krivicu ukoliko nešto pođe po krivu.

Općina spremna za svoj dio

-Ako oni ne stignu napraviti svu potrebnu dokumentaciju, a mi dobijemo građevinsku dozvolu, te se otvore natječaji iz europskih fondova, nećemo imati druge već ranije krenuti s našim dijelom radova. Samo se nadam da kasnije neće biti prigovaranja  - pribojava se načelnik koji neprestano inzistira i na boljoj komunikaciji projektanata koji se moraju dogovoriti i uskladiti oko svakog detalja u tom projektu.

-Volim biti optimističan i vjerovati da sve bude dobro, no već mi je pomalo dosta čekanja. Često idemo u Zagreb na sastanke, a moram pohvaliti suradnju s Hrvatskim vodama koje nam puno pomažu. Platili su idejni projekt, a platit će nam i glavni projekt. Prvi smo u županiji imali na području cijele općine vodoopskrbni sustav i stvarno se ne mogu požaliti, no eto, rekonstrukcija ceste nam šteka, sve ide vrlo, vrlo sporo – zaključio je Bakunić.