Fotografija: Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica itekako ima razloga biti zadovoljan rezultatom lokalnih izbora/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica itekako ima razloga biti zadovoljan rezultatom lokalnih izbora/ Foto: Deni Marčinković

"Tajna pobjede? Kandidatkinja HDZ-a me toliko vrijeđala da su je na kraju bojkotirali njezini birači"

HDZ-ov kandidat za župana Marušić u V. Pisanici dobio je 169 glasova, a Lebinac kao HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu tek 78 glasova. Pali kaže da je to posljedica njezine pljuvačke retorikeVELIKA PISANICA – S gotovo 59 posto potpore birača dobio je novi načelnički mandat, s 54 posto glasova dobio je većinu u Općinskom vijeću, a kako se priča, ujedno je jedan od četiri nezavisna načelnika u Hrvatskoj kojima je to uspjelo za rukom.

Tri protukandidata

Ako se uzme u obzir da je ušao i u Županijsku skupštinu kao vijećnik, uistinu se može zaključiti da su Frediju Paliju ovo bili plodni izbori. Pobjeda je tim slađa što je imao čak tri protukandidata, što je veći broj izazivača nego na prijašnjim lokalnim izborima. Stari/novi načelnik Velike Pisanice ne krije zadovoljstvo, a priznaje nam i kako mu je, već drugog dana nakon izbora, telefon užareno zvonio.

Zgrada Općine Velika Pisanica/Foto: Martina Čapo
Zgrada Općine Velika Pisanica/Foto: Martina Čapo

- Naša lista u Općinskom vijeću ima pet vijećnika, Domovinski pokret ima dva, a SDP i HDZ po jednog vijećnika. Imat ćemo i dopunske izbore za manjine jer na listi imamo pripadnika srpske nacionalne manjine, baš kao i SDP i HDZ – pohvalio se Fredi Pali rezultatom i dodao kako je najveće iznenađenje poraz HDZ-a koji je na prošlim izborima imao čak četiri vijećnika u vijeću, dok će sada imati tek jednog. Kratko je komentirao nestajanje HDZ-a u Velikoj Pisanici.

Propast HDZ-a

- Ja niti jednog kandidata ne omalovažavam i dobro je da ih ima više. No, u vođenju kampanje, kandidatkinja HDZ-a imala je samo pljuvačku i rušilačku, negativnu retoriku i to na osobnoj razini. To se može vidjeti po njihovim komentarima na društvenim mrežama. To je ispod svih razina. Biračko tijelo HDZ-a, nakon što je vidjelo da njihova kandidatkinja mene na osobnoj razini napada i blati moju obitelj, nije htjelo glasati za nju iz protesta. Čak i oni koji nisu nikada glasali za mene, sada su to učinili ili pak, nisu uopće izašli na izbore. Dogodila se krajnost – ističe Pali i dodaje kako je dobar primjer da su HDZ-ovi birači bojkotirali svoju vlastitu kandidatkinju taj što je HDZ-ov kandidat za župana Marko Marušić u Velikoj Pisanici dobio 169 glasova, a Lahorka Lebinac kao HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu tek 78 glasova.

Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica/Foto: Facebook
Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica/Foto: Facebook

Inače, kao vađenje „prljavog veša“ tijekom predizborne kampanje u Velikoj Pisanici, i to u tjednu pred izbore, Fredi Pali navodi i slučaj s razbijenim službenim automobilom.

- Da, skrivio sam lakšu prometnu nesreću u Babincu i to tako što sam skretao na most, a da pritom u mrtvom kutu nisam uočio automobil koji me pretjecao. U sat vremena sve smo riješili. Zvao sam policiju zbog kaska, riječ je o službenom automobilu te o minornoj materijalnoj šteti. To se svakome može dogoditi - prepričava Pali događaj i dodaje kako je nevjerojatno da je suprug od Lahorke Lebinac skinuo fotografiju s Interneta na kojoj je potpuno slupan automobil, objavio sve to na društvenim mrežama i ljudima prezentirao slučaj tako da ispadne da je šteta na službenom automobilu golema.

Prometna nezgoda

Budući da je riječ o službenom automobilu, ali i o dužnosniku, provjerili smo u PU bjelovarsko – bilogorskoj što se uistinu dogodilo. Evo što nam je odgovoreno.

- 7. svibnja oko 12.10 sati u Babincu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao građanin koji je upravljao osobnim automobilom, vlasništvo tvrtke „Impuls Leasing“ d.o.o. iz Zagreba, a koji je na korištenju u Općini Velika Pisanica. Do prometne nesreće je došlo na način da se vozač spomenutog vozila kretao kroz Babinac i skretao u lijevo na putni most, a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu kojom prilikom je u prednji lijevi bočni dio njegovog vozila udario prednjim desnim bočnim dijelom drugi osobni automobil, a koji se kretao u istom smjeru i u trenutku prometne nesreće vršio pretjecanje. Tom prilikom na oba osobna automobila je nastala materijalna šteta. Oba vozača su alkotestirana, kojom prilikom je kod obojice izostala reakcija na prisutnost alkohola u organizmu. Građaninu koji je izazvao opisanu prometnu nesreću izdana je obavijest o počinjenom prekršaju temeljem koje je taj građanin platio propisanu novčanu kaznu. Pali je sam priznao kako je platio 1000 kuna kazne, čime je za njega ta priča završena.

Mjesto u Skupštini

Ono što tek počinje novi je mandat, ali i nova obveza u Županijskoj skupštini koja će mu donijeti, vjeruje Pali, višestruke prednosti.

- Budući da sam ušao u Županijsku skupštinu kao dio liste Daria Hrebaka i da bez nas nitko ne može skupiti većinu, sada me se zove, svi su baš ljubazni i to je jedna baš simpatična i smiješna situacija – priča Pali koji je inače, u Županijsku skupštinu ušao kako bi mogao promovirati poduzetnički i gospodarski razvoj svoje Općine. Budući da ima i osobno iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, svoje ideje i znanje namjerava gurati kako bi se i na području Velike Pisanice dogodio svojevrsni razvoj sličnih branši. Biti dio Županijske skupštine, uvjeren je, dobar je put da u tome uspije.

Lahorka Lebinac, HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu nije baš najbolje prošla na izborima/Foto: Martina Čapo
Lahorka Lebinac, HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu nije baš najbolje prošla na izborima/Foto: Martina Čapo

Kako bi čuli i drugu stranu priče o lokalnim izborima u Velikoj Pisanici kontaktirali smo i Lahorku Lebinac, HDZ-ovu kandidatkinju koja nam je kazala da je ovo prvi put da je dugogodišnji načelnik Fredi Pali imao toliki broj protukandidata.

Neaktivni vijećnici

- Dosad je uvijek protiv njega išao samo HDZ, a sada je tu bilo više opcija. Nažalost, njegovi glasači su i ovoga puta glasali za njega, dok se naše biračko tijelo rasplinulo na Domovinski pokret i SDP. Nisam toliko razočarana što nisam načelnica koliko mi je žao što u Općinskom vijeću nemamo više vijećnika. Valja spomenuti kako je prije bilo 11, dok je sada ukupno 9 vijećnika. A ja sam odmah nakon izbora rekla da ne želim u Vijeće - kazala je Lebinac dodavši kako nema namjeru samo sjediti i biti fikus u Vijeću u kojem ništa ne može promijeniti. 

- Posljednje četiri godine moj zamjenik i ja sjedili smo u Općinskom vijeću i to je jedna uistinu neobična situacija. Palijevi vijećnici sjede, druže se ili igraju igrice na mobitelu, nitko da bi se uključio u raspravu, a kamoli nešto pitao. Zapravo ne znaju uopće o čemu se u određenom trenetku razgovara, oni samo dižu ruke. Imaju jednog vijećnika koji u 30 godina nikad nije postavio pitanje - priča Lebinac i zaključuje kako će se nekoliko dana odmoriti i doći k sebi nakon izbora prije nego što odluče kako dalje. za loš izborni rezultat svakako zaslužnim drži i to što ove godine kandidati nisu imali mogućnost provoditi vrijeme s biračima.

- Ne možeš ti nekoga tko je na vlasti 20 godina skinuti s trona samo tako kada on ima sve moguće adute i pogodnosti. A ja uopće nisam mogla organizirati sastanke, tribine, druženja zbog epidemioloških mjera. Preostalo mi je tek ići od kuće do kuće i ljudima pričati ono što treba mijenjati. Žao mi je što birači nisu prepoznali da Velika Pisanica stagnira dok su sve ostale okolne općine napreovale - zaključila je Lahorka Lebinac.