Fotografija: Kroz program Zaželi faza III. plan je zaposliti 25 žena. Svaka od njih će brinuti o šest korisnika što je ukupno 150 starijih osoba s područja općine Končanica/Foto: Općina Končanica
Galerija
Kroz program Zaželi faza III. plan je zaposliti 25 žena. Svaka od njih će brinuti o šest korisnika što je ukupno 150 starijih osoba s područja općine Končanica/Foto: Općina Končanica

Načelnik Općine Končanica o novoj fazi projekta Zaželi: "Žene jedva čekaju da počnu raditi"

Ono što je posebno dirljivo jest to što su te žene sklopile prijateljstva sa svojim korisnicima pa su mnoge skrbile o njima nakon što im je istekao ugovor, dakle potpuno besplatnoNakon što je jučer u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić potpisao Ugovor za novu fazu programa Zaželi - program zapošljavanja žena, doznali smo kada teško zapošljive žene kreću s radom, odnosno, kada korisnici mogu očekivati pomoć u kući.

Ugovore su načelniku uručili premijer Plenković i ministar Piletić/Foto: Općina Končanica
Ugovore su načelniku uručili premijer Plenković i ministar Piletić/Foto: Općina Končanica

Podsjetimo, ugovore su korisnicima, tj. Općinama i Gradovima jučer uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

No, najprije smo upitali čelnog čovjeka općine Končanica, Zlatka Bakunića koliko je zadovoljan što su prošli na projektu čiji nastavak su s nestrpljenjem dugi niz mjeseci čekali.

Najprije dokumentacija

- Izuzetno sam zadovoljan. Dugo smo to čekali. Nestrpljivi su bili korisnici, ali i žene koje traže posao, tako da sam bio veoma sretan kada su nas pozvali da potpišemo ugovor i da ga napokon krenemo konzumirati. Pred nama je sada najprije birokratski posao, odnosno raspisivanje natječaj, pronalazak voditelja projekta i dugotrajno nezaposlenih žena, istaknuo je načelnik Bakunić koji nam je odao kako se ugovor potpisuje na osam mjeseci. Dva mjeseca su pripreme, a šest mjeseci sam rad.

- Nemam razloga biti nezadovoljan, tim više što su nam obećali kako bi poslije ovoga mogao biti raspisan novi natječaj, ali na znatno duže vremensko razdoblje od dvije, pa možda čak i tri godine. Žene jedva čekaju da počnu raditi, kao i stariji korisnici kojima je pomoć neophodna, priznaje Bakunić.

Briga o 150 korisnika

Inače, kroz program Zaželi faza III. plan je zaposliti 25 žena. Svaka od njih će brinuti o šest korisnika što je ukupno 150 starijih osoba s područja općine Končanica.

- Ono što je posebno dirljivo jest to što su ranije zaposlene žene sklopile prijateljstva sa svojim korisnicima pa su mnoge skrbile o njima i u vremenu nakon što im je istekao ugovor, dakle potpuno besplatno. Naviknuli su jedni na druge, posjećivali su se i pokazali jednu dozu empatije. Na samim počecima nije baš tako bilo, ljudi su bili malo nepovjerljivi, no naposljetku se projekt pokazao uistinu kao predivan način za pomoći starijima, ali i ženama koje bi se drugačije teško mogle negdje zaposliti, ističe Bakunić.

Bespovratna sredstva

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, donijelo je Odluku o financiranju za 62 projekta ukupne vrijednosti 60.660.444,10 kuna u okviru otvorenog trajnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III" s kojom je odobren za financiranje i projekt Općina Končanica "Zaželi bolje sutra - faza III".

Odobreni projekt Zaželi je 100 posto financiran bespovratnim sredstvima, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.235.100,00 kuna/Foto: Općina Končanica
Odobreni projekt Zaželi je 100 posto financiran bespovratnim sredstvima, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.235.100,00 kuna/Foto: Općina Končanica

Odobreni projekt je 100 posto financiran bespovratnim sredstvima, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.235.100,00 kuna.

Naposljetku, upitali smo načelnika kada bi napokon žene mogle krenuti na teren pomažući starijima i nemoćnima.

- Sada su godišnji odmori i sve ide sporije. Ukoliko će sve biti po planu, vjerujem da će s poslom krenuti od 1. listopada. Bit ćemo radosni ako to bude i ranije, zaključuje Bakunić.