Fotografija: Svi detalji oko ovogodišnje najslađe manifestacije/Foto: Martina Čapo
Galerija
Svi detalji oko ovogodišnje najslađe manifestacije/Foto: Martina Čapo

Na Pčelarski sajam u Gudovac po prvi put stižu grupe iz inozemstva: "Bit će ovo najveći sajam dosad"

"Naglasak će biti na problemima koja u pčelarstvu postoje zadnje četiri godine. A to je trovanje pčela. Cilj je da se trovanja pčela svedu na najmanju moguću mjeru", kazao je Dražen KocetBJELOVAR – Narednoga vikenda, 3. i 4. veljače svi putevi vode u Gudovac na okrugli, 20. Međunarodni pčelarski sajam. Iako se zapravo održava 19. po redu manifestacija, kako se moglo čuti na današnjoj press konferenciji na prostoru Bjelovarskoga sajma, prošlo je točno dva desetljeća otkako se rodila ideja okupiti pčelare i njima u čast organizirati manifestaciju koja je danas prerasla granice Hrvatske. Uz pčelarski dio, održava se i 10. Izložba vina i vinogradarske opreme.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Direktor Bjelovarskog sajma, Zlatko Salaj pojasnio je kako će ovo biti jedan od najvećih dosad Pčelarskih sajmova s više od stotinu izlagača.

Ocjenjivanje vina i medenjaka

- Sajam će se kao i uvijek odvijati u tri cjeline: Stručna predavanja kojih će ove godine biti čak sedam. Suorganizator u tome je Hrvatski pčelarski savez koji uvijek izabere ona predavanja koja su aktualna za naše pčelare. Drugi dio su izlagači s opremom, kao i medni proizvodi, ukrasni predmeti i slično. U tom dijelu očekujemo veliku gužvu jer naši pčelari u ovo vrijeme imaju najviše vremena i moraju se dobro opskrbiti za nadolazeću sezonu. I naravno, Sajam vina i vinogradarske opreme, pojašnjava Salaj i dodaje kako koriste sve zatvorene prostore, te nešto vanjskog prostora.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Razgledavanje pčelarske opreme/Foto: Martina Čapo
Razgledavanje pčelarske opreme/Foto: Martina Čapo

- Lani smo u jednoj od hala imali Sajam vjenčanja. Ove godine taj dio nismo uvrstili jer naprosto nismo imali dovoljno prostora. Od ostalih sadržaja valja spomenuti ocjenjivanje medenjaka kao i ocjenjivanje mladih vina, pojašnjava Salaj i otkriva kako će se ocjenjivati vina, njih 80-ak, iz cijele Hrvatske, od Pelješca pa sve do Zagorja.

- Sajam je međunarodni i u pčelarskom, ali i u vinskom dijelu. Osim iz Hrvatske, stižu nam izlagači iz Bih, Srbije, Slovenije, Mađarske i Poljske. Ono što veseli su i autobusi s gostima koji stižu iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. To je prvi put da su nam se najavile grupe iz inozemstva, zadovoljan je Salaj.

Mjere Grada i BBŽ-a

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza pojasnio je kako im je drago biti suorganizatorom ove manifestacije.

Dražen Kocet/Foto: Martina Čapo
Dražen Kocet/Foto: Martina Čapo
Kupovalo se apsolutno sve/Foto: Martina Čapo
Kupovalo se apsolutno sve/Foto: Martina Čapo

- Interes nam je da se ovaj sajam razvija i dalje, da se što bolje opremi i da prima goste iz zemlje i inozemstva. Za ovu smo godinu pripremili dvije različite teme. U subotu ćemo imati predavanja na temu dobrih pčelarskih praksi u Hrvatskoj. Naglasak je također na problemima koja u pčelarstvu postoje zadnje četiri godine. A to je trovanje pčela. Iz tog razloga pčelari će čuti sve o toj temi. Cilj je preko medija, zajedno s poljoprivrednicima doći do toga da se trovanja pčela svedu na najmanju moguću mjeru. Drugoga dana ćemo pak govoriti o pripremi pčelara na novu zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije, kazao je Kocet.

Dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić podsjetio je na mjeru Grada Bjelovara kojom u vrtiće i škole stiže hrana lokalnih poljoprivrednika.

Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Vina/Foto: Grad Bjelovar
Vina/Foto: Grad Bjelovar
Svečano otvorenje/Foto: Martina Čapo
Svečano otvorenje/Foto: Martina Čapo

- 25 škola danas na svojim tanjurima imaju domaću hranu, lokalni med. To je najbolja potpora svakom pčelaru. Bjelovar, usuđujem se reći, možda ima i najveću potporu po košnici u RH. Ta će potpora iznositi 6 eura po košnici. Ima gradova s većim iznosom, no oni imaju manji broj pčelara. U Bjelovaru svake godine oko 50 pčelara koristi tu potporu, to je cca 20 tisuća eura za pet tisuća košnica. Sada će to biti oko 30 tisuća eura, kaže Brajdić.

Izmjena krovišta

Župan Marko Marušić podsjetio je da je Pčelarski sajam postao nezaobilazno odredište domaćih i inozemnih pčelara.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Kaže nam ovaj iskusni pčelar kako su cijene meda otišle gore. U prosjeku 10 kuna po jednoj teglici/Foto: Deni Marčinković
Kaže nam ovaj iskusni pčelar kako su cijene meda otišle gore. U prosjeku 10 kuna po jednoj teglici/Foto: Deni Marčinković
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Mi u BBŽ-u imamo izvrsnu suradnju s lokalnim pčelarima, ali i sa županijskim Pčelarskim savezom. S njima smo kreirali dvije mjere pomoći pčelarima, Jedna mjera je uređenje i dogradnja prostora za punjenje i skladištenje meda. Ta mjera ima za cilj poticati modernizaciju infrastrukture pčelarskih objekata. Druga mjera je ona za kupnju pčelinjih pogača. Interes je bio velik, stiglo je 40-ak prijava za što je isplaćeno 10-ak tisuća eura, kazao je župan Marušić.

Izrazio je zadovoljstvo što uskoro kreću radovi zamjene krovišta na zgradi na kojoj se održava državna stočarska izložba vrijedni oko 390 tisuća eura. A da će radovi biti završeni do Proljetnog sajma, potvrdio je i prvi čovjek Bjelovarskog sajma, Zlatko Salaj.

Inače, radno vrijeme Pčelarskog sajma u subotu će biti od 9 do 17 sati, a u nedjelju od 9 do 15 sati.

Ulaznica iznosi 4 €, dok je za djecu od 7 do 15 godina, umirovljenike i osobe s invaliditetom cijena 3 €. Za djecu do 7 godina ulaz je besplatan. Besplatan je i parking za sve posjetitelje.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!