Fotografija: Duž gradskog korza postavljaju se viseći suncobrani/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Duž gradskog korza postavljaju se viseći suncobrani/ Foto: Deni Marčinković

Na otvorenje Terezijane stižu visoki strani dužnosnici

Cilj manifestacije je da se kroz bogat i raznovrstan program za sve naraštaje predstavi povijest i tradicija vezana uz caricu Tereziju te da se prezentira najbolje od najboljeg što nudi bjelovarsko-bilogorski kraj.BJELOVAR – Odbrojavamo dane do početka jubilarne 25. bjelovarske manifestacije Terezijane, a najbolji dokaz tome su i današnji pripremni radovi diljem središta Bjelovara koji će se od 18. do 20. lipnja pretvoriti u jednu veliku pozornicu. Uži dio grada bit će zatvoren za promet, a ulice će preplaviti izložbe, predstave i koncerti – odnosno zabava za sve naraštaje koja će nas vratiti u doba carice Marije Terezije.

U središnjem parku pripreme su u punom jeku/ Foto: Deni Marčinković
U središnjem parku pripreme su u punom jeku/ Foto: Deni Marčinković

Štandovi duž korza/ Foto: Dnei Marčinković
Štandovi duž korza/ Foto: Dnei Marčinković

Grad Bjelovar s Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar organizatori su ove popularne gradske manifestacije, a cilj manifestacije je da se kroz bogat i raznovrstan program za sve naraštaje predstavi povijest i tradicija vezana uz caricu Tereziju te da se prezentira najbolje od najboljeg što nudi bjelovarsko-bilogorski kraj.

Centralna izložba prikazat će raskoš carskih salona i bogatstvo vremena u kojem je živjela Sisi - Elizabeta Austrijska. Iz Mađarske je stiglo čak 16 njezinih raskošnih očuvanih haljina koje je za Terezijanu ustupila obitelj Czedly i bit će izložene u Gradskom muzeju. Uz predivne haljine, izložen će biti porculan i brojni predmeti iz tog doba. Pod nazivom „Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena“ izložba će ostati otvorena do 11. srpnja. 

Ugledni uzvanici

Svečano otvaranje manifestacije i same izložbe održat će se u petak, 18. lipnja 2021., od 17:00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar na kojoj će sudjelovati veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich i hrvatski veleposlanik u Republici Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, izaslanik veleposlanika Mađarske u RH János Dezsőa, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Gödöllő, Mađarska dr. György Gémesi te saborski zastupnici Miro Totergeli i Vladimir Bilek.

Centar grada privremeno je zatvoren za promet/ Foto: Deni Marčinković
Centar grada privremeno je zatvoren za promet/ Foto: Deni Marčinković

Za najmlađe se na Terezijani redovito pronađu brojni zabavni sadržaji, a Nogogur - Ciklofur je definitivno jedan od popularnijih/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Za najmlađe se na Terezijani redovito pronađu brojni zabavni sadržaji, a Nogogur - Ciklofur je definitivno jedan od popularnijih/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

Osim povijesnog, ova manifestacija imat će i javno-zdravstveni karakter. U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo te nacionalnim i gradskim stožerima civilne zaštite, uz posebnu gošću – caricu Mariju Tereziju, promovirat će se cijepljenje protiv koronavirusa. U subotu, 19. lipnja na punktu Zavoda za javno zdravstvo u 10:00 sati prvi će se cijepiti novoizabrani župan Marko Marušić.

Cijepjenje za građane

Cijepljenje je neobavezno i otvoreno za sve zainteresirane koji mogu doći bez prethodne prijave, sa zdravstvenom iskaznicom, te će biti cijepljeni cjepivom Pfizer.

Scenski prikaz Babotučke vojne/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Scenski prikaz Babotučke vojne/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

Okosnica subotnjeg programa bit će Svečana carska povorka – dolazak carice Marije Terezije. Od 19:00 sati na Korzu i ispred Gradske uprave uprizorit će se šaljivi scenski prikaz sa povijesnim postrojbama, KUD-ovima i glumcima. Carica će doći u posjet Bjelovaru u pratnji 50 husara na konjima gidranima u kostimiranoj povorci koja će brojiti više od 400 sudionika.

Carica Marija Terezija kod Paviljona u bjelovarskom parku/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Carica Marija Terezija kod Paviljona u bjelovarskom parku/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

Scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore „Babotučka vojna“ održat će se u petak u 21:30 sati ispred Gradske uprave, a odvest vas u bajkovite bilogorske večeri. Likovi i predaje Bilogore i Zrinskog Topolovca uprizorit će članice i članovi Udruge žena Katarina Zrinski iz Zrinskog Topolovca, Povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756., Bjelovarsko kazalište, Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar, Gordana Marta Matunci i Slaven Klobučar, članovi ostalih udruga iz Zrinskog Topolovca, NK Bjelovar i Češka obec čiji su članovi isto kostimirani.

Popularni koncerti

Na brojnim će se lokacijama održavati gastronomske prezentacije, ulične predstave i tradicijska predstavljanja običaja, Znanstveni kolokvij HAZU-a i Bjelovarsko-križevačke biskupije o povijesnim vezama Bjelovara i kraljice Marije Terezije, predstavljanje knjige o carskom drobljencu, predstave za djecu i 3. međunarodne izložba Gidran pasmine konja. Glazbeno-scenski nastupi bit će obogaćeni večernjim koncertima. U petak će pozornicu Fontana zauzeti Swingers, Gelato Sisters, Luce, Zdenka Kovačićek, Alen Đuras i Ivo Robić 21/21, a pozornicu Glazbenog paviljona Opća opasnost. U subotu zabavu preuzimaju Scifadelity Orchestra ispred Gradskog muzeja i Sergej Četković u Glazbenom paviljonu. U nedjelju se održava koncert u spomen na Bjelovarčanina Željka Sabola pod nazivom "Samo simpatija" na kojem će nastupiti bjelovarski glazbenici koji se ovim koncertom prisjećaju dvaju godišnjica, osamdeset godina od rođenja i trideset godina od smrti Željka Sabola.

Novo ruho gradskog korza/ Foto: Deni Marčinković
Novo ruho gradskog korza/ Foto: Deni Marčinković

Cjelokupni program je besplatan i organiziran u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama. Nošenje maski nije potrebno, no građani i posjetitelji se moraju pridržavati održavanja socijalne distance od 1,5 metra.