Fotografija: Izrazito opasne zamke/Foto: Čitatelj
Galerija
Izrazito opasne zamke/Foto: Čitatelj

Na Moslavačkoj gori se pojavile zamke od armaturnog željeza: "Ovo je opasno, posvuda su!"

"Pripazite osobito oko Pleterca i na strani prema Vrtlinskoj. Na putevima i uz puteve na skretanjima u šumu ima postavljenih zamki od armaturnog željeza. Zasad su na šest mjesta pronađene i uklonjene"U šumi na Moslavačkoj gori pojavile su se zamke od armaturnog željeza. Na to u više grupa na društvenim mrežama upozoravaju gljivari, planinari i svi ljubitelji prirode.

- Pošto je sezona gljiva počela i puno vas je pješke i s vozilima po Moslavačkoj gori, pripazite kuda stajete, osobito oko Pleterca i na strani prema Vrtlinskoj. Kako na putevima, tako i uz puteve na skretanjima u šumu ima postavljenih zamki od armaturnog željeza. Zasad su na šest mjesta pronađeni i uklonjeni.

Nema signala

One koje su u lišću su skoro nevidljive pa je najsigurnije ako idete putevima, noge malo vuci, a ne dizati da ne nagazite jer signal za zvati Hitnu pomoć na to predjelu većinom nije dostupan, piše u obavi koja se širi društvenim mrežama.

Kristijan Čikor, predsjednik HPD-a Garjevica iz Čazme neugodno se iznenadio vidjevši ove objave.

Izrazito opasne zamke/Foto: Čitatelj
Izrazito opasne zamke/Foto: Čitatelj

- Ovo je izrazito opasan čin! Dovoljno je razmisliti što se može dogoditi samo običnom beraču gljiva ili šetaču, planinaru (kao nedavno na varaždinskom području - vrh Čevo), ako stane cipelom na ovako nešto. Ozbiljna ozljeda. Nisam iz te branše, no pretpostavljam što će biti s konjima koji stanu kopitom na ovako nešto, a potom i s jahačem koji je u tom trenutku na konju.

O nekakvim vozilima kao što su cross motocikli, quad-ovi i sl., da ne govorim. Lako za probušene gume, a što je u slučaju prevrtanja tih vozila s vozačima?

Opasno po život

Ovdje govorimo o potencijalnom kaznenom djelu "Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom".

I tu svaka polemika završava! Ne zanima me osobno (trenutno) tko je počinitelj, no MOLIM prvo sve subjekte, od planinarskih društava, konjičkih klubova, privatnih fizičkih osoba da ovakve slučajeve ODMAH prijave nadležnim policijskim postajama.

Nemojmo zaboraviti da je Moslavačka gora u velikoj mjeri REGIONALNI PARK PRIRODE i da su tu dvije javne ustanove koje vode brigu o zaštiti ovog područja, te molim i njih da se aktiviraju po ovom pitanju, poručuje Čikor.

- Isto tako i oni koji gospodare tim područjima, a to su Hrvatske šume, dodaje.

- One koji ovo čine MOLIM da uklone te prepreke jer znam da će ovo pročitati. Ako misle da se određenim skupinama treba zabraniti korištenje šume, za ovo ili ono, to je legitimno i onda trebaju ishoditi zabranu na normalan način, a ne ovako, da netko nevin izgubi, ne daj Bože život.ž Ovo svakako nije način, zaključuje Čikor.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!