Fotografija: Na lipičkom području u tijeku su radovi na izgradnji autobusnih stajališta i pješačkih staza/Foto: Compas.hr
Galerija
Na lipičkom području u tijeku su radovi na izgradnji autobusnih stajališta i pješačkih staza/Foto: Compas.hr

Na lipičkom području prave nove pješačke staze i autobusna stajališta

Riječ je o radovima koji se odvijaju prema unaprijed dogovorenom planu i programu s Gradom Lipikom, a investitor je Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županijeProteklog su tjedna na području Dobrovca i Japage započeli radovi koje izvode djelatnici Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije (ŽUC PSŽ), piše lipički Compas.hr.

Riječ je o radovima koji se odvijaju prema unaprijed dogovorenom planu i programu s Gradom Lipikom. U kontaktu s mjerodavnim službama ŽUC-a doznali smo koji su konkretni radovi započeti, a saznali smo  i koji su dosad radovi izvršeni te koji su još planirani u 2021. godini, a čiji je investitor ŽUC PSŽ.

Prometna signalizacija

U Japagi se uz LC 41015 izvodi stajalište autobusa na kolniku. Od križanja s nerazvrstanom cestom, Psunjskom ulicom, do stajališta s nadstrešnicom, izgradit će se pješačka staza približne dužine od 25 metara.

Radni strojevi rade punom parom u Japagi/Foto: Compas.hr
Radni strojevi rade punom parom u Japagi/Foto: Compas.hr

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Sa suprotne strane također se obilježava stajalište autobusa na kolniku, uz izvedbu prostora za ulazak, odnosno izlazak putnika. Horizontalna prometna signalizacija, osim obilježavanja stajališta autobusa na kolniku prometnice, dopunjava se izradom pješačkog prijelaza s isprekidanim poprečnim crtama za zaustavljanje i uzdužnom punom linijom u duljini od 10 metara, a vertikalna postavljanjem znakova kojima se obilježava pješački prijelaz i približavanje pješačkom prijelazu te obilježavanje autobusnog stajališta. Radovi na izradi ova dva stajališta vrijednosti su 94.933,13 kuna s uključenim PDV-om, stoji u odgovoru ŽUC-a.

Obilježavanje stajališta

U Dobrovcu, odnosno u tamošnjoj Ulici Stjepana Radića, na dijelu ŽC 4236, predviđeno je obilježavanje stajališta na kolniku kod kućnoga broja 113 i ispred kućnoga broja 94.

Radovi u Dobrovcu/Foto: Compas.hr
Radovi u Dobrovcu/Foto: Compas.hr

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Uz stajališta se izvode pripadajuće stanice za putnike. Horizontalna prometna signalizacija dopunjava se obilježavanjem stajališta autobusa na kolniku te izradom pješačkoga prijelaza, a vertikalna postavljanjem znakova kojima se obilježava autobusno stajalište, pješački prijelaz i približavanje pješačkom prijelazu. Vrijednost investicije za oba stajališta iznosi 33.867,50 kuna s PDV-om.

Radovi na sanaciji

Radi povećanja sigurnosti pješaka u prometu te poboljšanja  infrastrukture na lipičkom području, Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije je uz sufinanciranje Grada Lipika osigurala sredstva za izgradnju  pješačke staze uz LC 41009 u Ulici Stjepana Radića u Lipiku duljine 520 metara, uz ŽC 4236 u naselju Dobrovac u Ulici Stjepana Radića u dužini od 430 metara i uz ŽC 3168 u naselju Poljana u Ulici Ljudevita Gaja dužine 100 metara. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 625.061,00 kuna s PDV-om.

Isto tako u Kukunjevcu su u lipnju ove godine završeni radovi na sanaciji dva propusta u trupu županijske ceste ŽC 4236 u vrijednosti od 492.672,57 kuna + PDV.

U ŽUC-u ističu da se redovito održavanje cesta izvodi po planu i programu s utroškom sredstava od 200.000,00 kuna mjesečno.

Dobra suradnja

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo što se realizira ono što je ranije bilo planirano i dogovoreno. Naime, dio radova s jednim udjelom sufinancira i Grad Lipik.

„Ovo je nastavak dobre suradnje sa Županijskom upravom za ceste, a na korist građana Grada Lipika. Nadam se da će sve planirano biti realizirano do kraja godine.“, istaknuo je gradonačelnik te dodao da za sljedeću godinu također pripremaju neke projekte, odnosno građevinske radove koje će predložiti ŽUC-u da idu u realizaciju, piše Compas.hr.