Fotografija: Područna škola Palešnik u potresima je pretpjela brojna oštećenja pa su statičari procijenili da nije više sigurna/Foto:Općina Hercegovac
Galerija
Područna škola Palešnik u potresima je pretpjela brojna oštećenja pa su statičari procijenili da nije više sigurna/Foto:Općina Hercegovac

Na korak do odluke: Hoće li se škola u Palešniku sanirati ili će se graditi potpuno novi objekt?

Načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan sastao se danas s pomoćnikom ministra znanosti i obrazovanja i razgovarao o modelima financiranja za školu koja je stradala u potresuNa pomolu je rješenje za Područnu školu Palešnik u Općini Hercegovac koja je toliko stradala u potresu da njezini učenici više u njoj ne smiju boraviti.

Naime, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan sastao se danas s pomoćnikom ministra znanosti i obrazovanja, Momirom Karinom, i razgovarao o modelima financiranja obnove škole. Raspravljali su i o tome isplati li se školu obnavljati ili izgraditi novu.

Isplativije sagraditi drugi objekt

- Svakako je isplativije sagraditi drugi objekt koji će biti primjereniji potrebama školstva i vremenu u kojem se trenutno nalazimo. Usporedit ćemo cijene gradnje po jedinici površine i popravka pa ćemo vidjeti koji je model isplativiji - istaknuo je Boro Bašljan i dodao kako je riječ o tri modela.

Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac/Foto: MojPortal.hr
Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac/Foto: MojPortal.hr

Prvi je iz sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja, drugi iz Fonda za oporavak od posljedica COVID-a, a treći bi se tražio u sljedećem financijskom razdoblju Europske Unije budući da će sredstva za Hrvatsku biti dvostruko veća nego što su trenutno gdje će biti uključena i mogućnost financiranja gradnje i obnove školskih objekata što nije bilo u prvom financijskom razdoblju.

Procjena troškova

- U tijeku je izrada izračuna kako bi vidjeli koji je model isplativiji, a nakon toga ćemo organizirati novi sastanak u Ministarstvu kako bi se vidjelo koji su troškovi po idejnom rješenju pa ćemo zatim odabrati model. Ako se izabere prvi model, početak izgradnje škole možemo očekivati već ove godine - rekao nam je načelnik Boro Bašljan i dodao kako djeca i dalje borave u zamjenskim prostorijama gdje sve funkcionira normalno.

Oštećenja od potresa su ogromna/Foto: Općina Hercegovac
Oštećenja od potresa su ogromna/Foto: Općina Hercegovac

Kako smo već ranije objavili, Područna škola Palešnik u općini Hercegovac teško je stradala u potresima koji su krajem prošle godine pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Škola je u vrlo lošem stanju i nije preporučljivo da se u njoj boravi pa je nastava, prema suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, privremeno organizirana u prostorijama obližnjeg Vatrogasnog doma.

Foto: Općina Hercegovac
Foto: Općina Hercegovac

Naime, škola je dograđivana u nekoliko navrata još u vrijeme bivše države i to ne na baš najbolje standardiziran građevinski način. Dijelovi škole stari su više od 50 godina, a sama zgrada nastala je nakon Drugog svjetskog rata. Oštećenja koja je škola imala od prije, sada su ovim potresima znatno pojačana, a dolaskom statičara utvrđeno je da postoji opasnost od većih urušenja zgrade te se ne preporučuje daljnji rad i boravak djece u tom objektu.

Prije tri godine Općina Hercegovac nabavila je svu dokumentaciju za energetsku obnovu objekta u vrijednosti od 2 milijuna kuna da se škola obnovi, ali nije bilo pogodnog natječaja na koji su se mogli javiti.