Fotografija: Dom zdravlja Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Dom zdravlja Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Na daruvarskom području počela druga faza cijepljenja s AstraZenecom i Modernom

U ovoj, drugoj fazi provedbe cijepljenja protiv koronavirusa, cijepe se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, a svaki liječnik cijepi prema listi na koju se predbilježe pacijentiZa ambulante obiteljske medicine na području Grada Daruvara i pripadajućih četiriju općina jučer je stiglo 190 doza cjepiva proizvođača AstraZeneca i 110 doza Modernina cjepiva. Cijepljenje je organizirano u ambulantama u dogovoru s liječnicima obiteljske medicine. 

Bjelovarsko-bilogorska županija ima 67 ordinacija obiteljske medicine, a od toga grad Daruvar sa općinama ima 11 timova obiteljske medicine.

Količina cjepiva

- Svaki tim dobio je po 10 doza obje vrste cjepiva, osim liječnika koji na popisu imaju više pacijenata za cijepljenje u svojim ambulantama, oni su dobili 20 doza AstraZenece, a 10 doza Moderne – rekla nam je glavna epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo BBŽ - dr. Vesna Grgić.

Prema riječima dr. Vesne Grgić, ne postoji poseban razlog zbog kojeg su ovog puta dobili dvije vrste cjepiva za razliku od prošlog puta kada su dobili samo AstraZenecu.

- Što god Hrvatska može dobiti raspoređuje po županijama pa unutar županija ravnomjerno po ambulantama ovisno o broju stanovnika. Premala količina cjepiva stigne s obzirom na veliki interes za cijepljenjem, a sve ovisi koliko se pacijenata prijavi na cijepljenje. Ovih 300 doza što je jučer došlo, najkasnije će do petka biti potrošeno – istaknula je dr. Vesna Grgić.

U ovoj, drugoj fazi provedbe cijepljenja protiv koronavirusa, cijepe se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici. Ovisno o prioritetima pacijenata, kako kaže dr. Vesna Grgić, svaki liječnik cijepi prema listi na koju se predbilježe pacijenti.

S obzirom da su brojke novozaraženih iz dana u dan sve manje, upitali smo dr. Vesnu Grgić što je tome razlog.

Potrebno docjepljivanje

- Razlog tome nije cjepivo jer se još uvijek malo pacijenata cijepilo da bi se vidio učinak cjepiva, nego je to vjerojatno posljedica epidemioloških mjera - rekla je dr. Vesna Grgić.

Podsjetimo, kod AstraZenece docjepljivanje je potrebno nakon 8 do 12 tjedana, kod Moderne nakon četiri tjedna, dok je kod Pfizerovog cjepiva docjepljivanje potrebno nakon tri tjedna.

Prema mišljenju glavne epidemiologinje županijskog Zavoda za javno zdravstvo BBŽ, dr. Vesne Grgić, kvaliteta cjepiva ovisi o pružanju zaštite i dužini zaštite cjepiva, nuspojavama, imunitetu organizma te donjoj granici antitijela u krvi. Naime, cjepiva su nova i još mlada te će se kroz praksu cijepljenja vidjeti koja vrsta daje najbolje rezultate. 

Nove isporuke cjepiva očekuju se prema redovnoj tjednoj dinamici, a na cijepljenje mladih još se uvijek čeka.