Fotografija: Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Na današnji dan prije 31 godinu u Bjelovaru su osnovane Omege

Mi mladi, Vaša djeca, unuci, praunuci potrudit ćemo se njegovati uspomene od zaborava, živjet ćete u nama! Obećavamo a ćemo učiti od Vas kako istinski voljeti svoju domovinu, svoj narod i darovanu nam slobodu“Na današnji dan 1991. godine u Bjelovaru je osnovana Posebna jedinica policije. U to vrijeme policija je predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijem neprijatelju koji je započeo s izvođenjem terorističkih aktivnosti. Odlukom ministra unutarnjih poslova RH u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj ustrojena je Posebna jedinica policije koja je te iste 1991. godine preimenovana u Specijalnu jedinicu policije „Omege“. Također, obilježena je i  20. godina djelovanja Udruge specijalne policije „Omege“.

Na ovaj spomen dan, okupljeni su se prisjetili šestorice hrvatskih vitezova koji su imali povijesnu privilegiju i čast sudjelovati u stvaranju naše domovine, braneći stoljetno ognjište svojih predaka i time sebe trajno utkali u stvaranje naše slobode, ujedno su se i prisjetili svih umrlih članova udruge i Pripadnika Specijalne jedinice, njih čak 36.

Trajna uspomena

Njihova imena su pročitala djeca Ema Hudoletnjak i Ivan Đurak, a povjesnicu postrojbe pročitao je Roberto Rakijaš. Tom prilikom su obećali:

„Mi mladi, Vaša djeca, unuci, praunuci potrudit ćemo se njegovati uspomene od zaborava, živjet ćete u nama! Obećavamo a ćemo učiti od Vas kako istinski voljeti svoju domovinu, svoj narod i darovanu nam slobodu.“  

Ispred spomen obilježja u čast svim poginulim i umrlim pripadnicima vijence su položili obitelji poginuli i majka Nada Hegedić koja je bila i predstavnik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata naše Bjelovarsko-bilogorske županije, članovi Udruge specijalne policije Omege s predsjednikom Mariom Đurakom, izaslanik ministra Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ravnatelj za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć branitelja Dinko Tandara te predstavnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske koju predvodi načelnik Jakob Bukvić te zamjenik i ratni zapovjednik „Omega“ Hamdija Mašinović.

Potom su se poklonili i zapalili svijeće predstavnici Županije i Grada te članovi braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga prvi hrvatski redarstvenik, Udruga A - satnije 105. Bjelovarske brigade, Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara 91.

Iz dalekog Osijeka da bi se poklonili i položili cvijeće te zapalili svijeće došli su i predstavnici Udruge specijalne policije „Orao“ iz Osijeka.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća „trenutcima tišine“ odana je počast svim hrvatskim redarstvenicima i svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu kao i za sve članove „Omega“.

Hrabri vitezovi

Podsjetimo, viteški i časno, hrabri pripadnici Omega dokazali su nebrojeno puta da nema te zadaće koju u interesu svoga naroda nisu bili u stanju izvršiti. Pa bile one pod cijenu života. Srčano i herojski, podnijeli su svaki teret, svaki zadatak na koji smo bili upućeni diljem svoje voljene Domovine, gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo. Tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta naše države svoje živote na oltar domovine su položili: Željko Cindrić, Ivica Filković, Dražen Baniček, Dubravko Lukačević, Davor Hegedić i Saša Rakijaš. Teže i lakše je ranjeno 50 djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava Omega.

Kroz jedinicu je prošlo 302 djelatnika djelatnog sastava i 418 pričuvnih djelatnika. Hvala vam Omege za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima vama koji ste bili pripadnici Omega kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu. Budite ponosni za sve što ste učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Domovinu.