Fotografija: Na bjelovarskom području alarmantno je stanje jer udomiteljskih je obitelji sve manje
Foto: Berislava Picek/ CROPIX (ilustracija)
Galerija
Na bjelovarskom području alarmantno je stanje jer udomiteljskih je obitelji sve manje Foto: Berislava Picek/ CROPIX (ilustracija)

Na bjelovarskom području tek pet udomiteljskih obitelji, od čega su dvije u postupku gašenja

Trenutno je na smještaju 15-ero djece u 10 obitelji. Od tog broja pet obitelji su srodničke koje brinu o svojim nećacima ili unucima, a već duže vrijeme nismo imali novih zahtjeva", upozorila je ravnateljica CZSS Bjelovar
BJELOVAR - Posljednjih dana podignula se velika prašina u javnom prostoru oko podizanja naknada za udomitelje. Naime, dugi niz godina imamo priliku slušati kako se onaj mali broj udomitelja koji ne odustaje od tog plemenitog posla, žali kako naknade koje dobivaju od države nisu ni izbliza dovoljne kako bi se pokrili troškovi prilikom skrbi za dijete ili više njih. Priču s terena koja vjerno dočarava kako sve to u praksi izgleda, objavili smo prije nekoliko mjeseci.

<p>Spomenka je udomiteljica 11 godina, a proljetos nam je otvorila vrata svog doma/Foto: Martina Čapo</p>

Spomenka je udomiteljica 11 godina, a proljetos nam je otvorila vrata svog doma/Foto: Martina Čapo

Spomenka Ilić iz Obrovnice otvorila nam je vrata svojeg doma i ispričala kako je u 11 godina udomila devetero mališana. Između ostaloga ispričala nam je tada kako nju osobno najviše ljuti što nema plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje i što jednog dana, kada više neće moći biti udomiteljica, nema pravo na mirovinu.

Niti približno dovoljno

-Pitam se često od čega ću tada živjeti. O visini naših naknada koje primamo za djecu, sramota je uopće govoriti, kao i o naknadama za djecu koje nisu niti izbliza dovoljne za skrb kakvu mališani trebaju i zaslužuju. No, unatoč svemu tome, ja ću ovo raditi dok god ću moći, ne pomišljam na odustajanje", kazala nam je proljetos Spomenka čiju životnu priču obilježenu udomljavanjem djece možete pročitati OVDJE

<p>Ne skriva da je imala izuzetno težak život, no sve nedaće su je, tvrdi nam Spomenka, dodatno ojačale/Foto: Martina Čapo</p>

Ne skriva da je imala izuzetno težak život, no sve nedaće su je, tvrdi nam Spomenka, dodatno ojačale/Foto: Martina Čapo

Vjerujemo kako je Spomenku, kao i mnoge druge udomitelje, obradovala vijest o povećanju naknada koje će po novome iznositi do 60 posto više, dok će se opskrbnine, odnosno naknade koje država isplaćuje za pokrivanje troškova života djeteta povećati za 20 do 42 posto.

Povećanje naknada

Prema prijedlogu, udomitelji bi mjesečno po djetetu trebali primati 1350 kuna naknade za svoj rad, te od 2525 do 2850 kuna opskrbnine, ovisno o djetetovoj dobi. Spomenimo i to kako udomitelji trenutno dobivaju 830 kuna naknade za svoj rad.

<p>Spomenku najviše boli što nema plaćene doprinose i što neće imati pravo na mirovinu jednoga dana/Foto: Martina Čapo</p>

Spomenku najviše boli što nema plaćene doprinose i što neće imati pravo na mirovinu jednoga dana/Foto: Martina Čapo

Kako bismo saznali kakvo je stanje na terenu, poslali smo upit u CZSS Bjelovar i pitali ravnateljicu Danielu Popović ima li dosta udomiteljskih obitelji na njihovom području djelovanja. Evo što su nam odgovorili.

Zapanjujući rezultati

-Trenutno je na smještaju 15 djece na području naše mjesne nadležnosti na smještaju u 10 obitelji udomitelja. Od tog broja pet obitelji su srodničke obitelji (rođaci) koji brinu o svojim nećacima ili unucima.

Unazad par godina veliki je pad udomiteljskih obitelji za djecu u cijeloj Hrvatskoj i veliki su problemi oko pronalaženja slobodnih mjesta. Jednako tako već duže vrijeme nismo imali novih zahtjeva za izdavanje dozvole za obavljanja udomiteljstva za djecu. Od postojećih pet obitelji dvije su u postupku ukidanja dozvole.