Fotografija: Foto: Tonči Plazibat/CROPIX (ilustracija)
Foto: Tonči Plazibat/CROPIX (ilustracija)

Na avion Croatia Airlinesa ipak nije pucano! Evo prvih rezultata istrage...

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja, priopćili su iz tužiteljstva BiHTužiteljstvo BIH oglasilo se službenim priopćenjem te otklonilo mogućnost da je na avion Croatia Airlinesa pucano, javlja Avaz.

- Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je provođenje očevida koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio tim za očevide. Nakon provedenog očevida prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na avionu Croatia Airlinesa nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba, oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja - priopćili su.

O događaju u sarajevskoj zračnoj luci oglasila se priopćenjem i Croatia Airlines, piše Jutarnji list.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 koji je na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22.50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima.

Najviši standardi sigurnosti

Trenutno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku promptno obavijestiti javnost.

Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti.

Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo – Zagreb, stoji u priopćenju.

Nitko nije ništa primijetio

Rezultati preliminarne istrage na zrakoplovu Croatia Airlinesa pokazali su da na oplati aviona nema tragova barutnih čestica, neslužbeno doznajemo. Daljnjom istragom će se utvrditi što je uzorkovalo nastanak manjeg oštećenja na trupu aviona.

Prema informacijama koje je Jutarnjem dao zrakoplovni analitičar Alen Šćuric, niti pilot niti putnici nisu primijetili da se na avion pucalo.

Zrakoplov Croatia Airlinesa koji u četvrtak ujutro nije poletio iz Sarajeva za Zagreb zbog sumnje da je pogođen vatrenim oružjem kako je to priopćilo tužiteljstvo BiH koje je naložilo očevid nosi oznaku 9A-CQA.

Radi se o zrakoplovu Bombardier Q serija - prvotnog imena DHC-8. Dash 8 - je obitelj elisnomlaznih putničkih zrakoplova (eng. turboprop) kanadske proizvodnje. Nastao početkom 80-ih u pogonima tvrtke de Havilland Canada, Dash 8 je bio osmišljen kao moderan i učinkovit zrakoplov kratkog doleta koji bi zamijenio modele iz 60-ih i 70-ih na sve većem broju regionalnih linija. Poletjevši prvi put 20. lipnja 1983. godine, prvotna serija 100 je mogla primiti do 38 putnika, te se odlikovala visokom krstarećom brzinom za svoju snagu.

Jača serija

Nakon dolaska jače serije 200 i veće serije 300 (koja je mogla primiti do 56 putnika), tvrtku kupuje Bombardier Aerospace koji brzo uviđa potrebu za još većim i bržim modelom koji bi mogao konkurirati regionalnim mlažnjacima. Nova serija 400 - koja je poletjela prvi put 31. siječnja 1998. godine - je tako dobila produljeni trup za do 78 putnika, te dvostruko jače motore koji su omogućili krstareće brzine od čak 650 km/h - odnosno nešto više od pola brzine zvuka. Uz ove promjene, serija 400 je dobila i oznaku Q (Quiet) zbog njenog sustava za smanjenje buke i vibracija u putničkoj kabini. Do danas je proizvedeno oko 1250 Dash 8, od kojih je 580 Q400, piše Jutarnji list.