Fotografija: Foto: Čitatelj
Galerija
Foto: Čitatelj

Mrtve ribe plutaju Toplicom. Evo što je izazvalo pomor...

Građane Daruvara danas su uznemirili prizori brojnih mrtvih riba koje su plutale u Toplici, pogotovo u njezinu gornjem dijelu...Čitatelj našeg portala danas je primijetio mnoštvo mrtvih riba u daruvarskoj Toplici i poslao nam fotografije. Zbog ove situacije smo kontaktirali Kristijana Hroha, voditelja lokalne ispostave Hrvatskih voda kako bismo doznali što se dogodilo ribama u Toplici. 

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

- Uzrok pomora riba u Toplici su velike vrućine i nizak vodostaj koji je došao gotovo do nule. Ribe više nemaju dovoljno kisika, a istovremeno je vrućina pogodna za brzo širenje algi koje troše kisik kojeg onda nema dovoljno za ribe. A i temperatura vode je viša. Toplica je mala rijeka, a takve probleme ovih dana zbog ekstremnih temperatura imaju i veće rijeke poput, primjerice, Ilove - rekao nam je Kristijan Hroh i dodao da ovaj problem mogu riješiti samo oborine, odnosno kiša koja bi ponovno napunila korito rijeke.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Slične se situacije ovih ekstremno vrućih dana događaju i u drugim dijelovima Europe. 

Primjerice, u blizini češkog Břeclava tijekom ovog udara vrućine uginulo je na desetke tona riba u rijeci Thaya (Dyje). Tamošnji su stručnjaci utvrdili da je riba postala žrtva eksplozivnog širenja modrozelenih algi čemu su pripomogle visoke temperature. Alge su trošile sve više kisika u vodi, a onda ga je ponestalo za ribe, koje su se potom ugušile. Voda u rijeci je, primjerice, zbog vrućina dosegla 24 stupnja Celzijusa.  

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj