Fotografija: Mrtvačnica u Golubinjaku/Foto: Daria Marković
Galerija
Mrtvačnica u Golubinjaku/Foto: Daria Marković

Mrtvačnice u Blagorodovcu, Golubinjaku i Gornjim Sređanima dobivaju novi prilaz

Gradile su se kompletno nove mrtvačnice iz temelja, a potrebno je samo još asfaltirati parkiralište i prilazni put do svake što je planirano dovršiti ove godine, kaže načelnik Josip StjepanovićIzgrađene su nove mrtvačnice u općini Dežanovac, točnije u naseljima Golubinjaku, Blagorodovcu i Gornjim Sređanima, a za sve tri potrebno je još asfaltirati parkiralište i prilazni put. Naime, u naselju Golubinjak izgrađena je nova mrtvačnica na katoličkom groblju još prošle godine u prosincu uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 200 tisuća kuna te dio iz proračuna općine Dežanovac.

- Gradile su se kompletno nove mrtvačnice iz temelja, a potrebno je samo još asfaltirati parkiralište i prilazni put do svake što je planirano dovršiti ove godine. Čekamo ishođenje uporabne dozvole kako bi sve tri mrtvačnice bile u funkciji - kaže načelnik općine Dežanovac, Josip Stjepanović.

Opasnost

U naselju Blagorodovac je još 2019. godine napravljena nova mrtvačnica za tri groblja - katoličko, pravoslavno i njemačko groblje, koji se nalaze jedan do drugoga.Naime, prije nego je bila izgrađena mrtvačnica, kolone ljudi su išle po cesti od ispraćaja od kuće pa sve do groblja što je predstavljalo veliku opasnost naleta vozila ili nezgode na cesti koje su bile sve češće. Kako bi to spriječili, odlučili su izgraditi mrtvačnicu uz financiranje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u iznosu od 70 tisuća kuna, dok je 400 tisuća kuna općina Dežanovac izdvojila iz vlastitog proračuna.

Mrtvačnica u Blagorodovcu/Foto: Daria Marković
Mrtvačnica u Blagorodovcu/Foto: Daria Marković

- Nadam se da ću uspjeti realizirati svoj zamišljeni plan u idućem mandatu, ako prođem da mogu samo nastaviti tamo gdje sam stao - rekao nam je Josip Stjepanović.

Mrtvačnica u Gornjim Sređanima/Foto: Daria Marković
Mrtvačnica u Gornjim Sređanima/Foto: Daria Marković

Isto tako, i mrtvačnica u Gornjim Sređanima izgrađena je prošle godine u prosincu, ali je sufinancirana iz projekta Ruralnog razvoja preko LAG-a Bilogora-Papuk u iznosu od 185 tisuća kuna, dok je 300 tisuća kuna pokrila općina.