Fotografija: Mraz/Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Šibenski list/CROPIX
Mraz/Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Šibenski list/CROPIX

Mraz masakrirao nasade, evo za koje je općine Županija proglasila elementarnu nepogodu...

Iznimno niske jutarnje temperature nanijele su velike materijalne štete na trajnim nasadima te povrću pa se očekuje se značajno umanjenje ovogodišnjeg urodaNa zahtjev Općina Dežanovac, Hercegovac, Sirač i Rovišće, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza na području navedenih općina, priopćila je danas Bjelovarsko-bilogorska županija. 

U razdoblju od 6. do 16. travnja na području općina Dežanovac, Hercegovac, Sirač i Rovišće mraz i iznimno niske jutarnje temperature nanijele su velike materijalne štete na trajnim nasadima te povrću, a kao posljedica smrzavanja i oštećenja plodova očekuje se značajno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima.

Nakon proglašenja prirodne nepogode sljedeći korak je na općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda koja moraju zaprimiti sve prijave šteta od oštećenika, te unijeti sve zaprimljene prve procjene šteta u Registar šteta i prijaviti konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku putem Registra šteta, stoji u priopćenju Bjelovarsko-bilogorske županije.