Fotografija: I sljedeća će godina u Dežanovcu biti radna. Povećali su proračun i uveli neke nove stavke/Foto: Darkom
Galerija
I sljedeća će godina u Dežanovcu biti radna. Povećali su proračun i uveli neke nove stavke/Foto: Darkom

Mladi Dežanovčani po prvi će put za kupnju prve nekretnine dobiti pomoć od Općine

"Proračun za 2022. iznosi 16,5 milijuna kuna. Planirali smo nove stavke poput sufinanciranja boravka djece u vrtiću i pomoć pri kupnji prve nekretnine", ističe pročelnica SaratlijaDEŽANOVAC – Užurbano je posljednjih dana u Dežanovcu. Osim što se radi na završetku započetih projekata, planiraju se i neki novi, a održana je i sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su usvojili rebalans proračuna za 2021. godinu, te izglasali i novi proračun, na 2022. godinu.

Nove stavke

-Prije mjesec dana započeli smo izgradnju mrtvačnice u Goveđem Polju, radimo punom parom kao da nije kraj godine. Proračun za 2022. godinu iznosi 16,5 milijuna kuna što je za četiri milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Imamo puno više infrastrukturnih projekata nego prijašnjih godina, a uveli smo i neke nove stavke. Primjerice, sufinanciranje boravka djece u vrtiću, pa pomoć kod kupnje prve nekretnine, planiran je program Zaželi na koji ćemo se javiti ukoliko Ministarstvo raspiše natječaj. Ovoga puta sami ćemo ići u taj projekt – pojašnjava Ljubica Saratlija, pročelnica u Općini i dodaje kako bi tim programom zaposlili 20-ak žena.

Predstavnici Općine Dežanovac i Županije na cesti koja 20 godina čeka asfalt/Foto: BBŽ
Predstavnici Općine Dežanovac i Županije na cesti koja 20 godina čeka asfalt/Foto: BBŽ

Ono što posebno zanima mlade, svakako je sufinanciranje kupnje prve nekretnine.

Pomoć mladima

-Osobno me to jako veseli jer se nadam da ćemo na taj način nagovoriti mlade obitelji da ostanu na području Dežanovca i ovdje planiraju svoju budućnost. To je prva godina da uvodimo takvu vrstu pomoći mladima. Lani smo primjerice prvi put odlučiti podijeliti jednokratne pomoći studentima, tako da neprestano razmišljamo na koji način pomoći mladima – ističe Saratija.

Radnici Darkoma pripremaju teren za nogostup/Foto: Nikica Puhalo
Radnici Darkoma pripremaju teren za nogostup/Foto: Nikica Puhalo

Inače, u općinskom proračunu planirano je stotinu tisuća kuna za stavku sufinanciranja kupnje prve nekretnine, a koliko će iznositi pojedinačni iznositi, ostaje još za odlučiti.

-Sve ovisi koliko će nam se ljudi javiti i koliko će obitelji biti zainteresirano za takvu vrstu novčane naknade – zaključila je pročelnica.