Fotografija: Liječnike i medicinsko osoblje subvencije BBŽ-a vesele jer im omogućuju kvalitetniji životni standard/Foto: Martina Čapo
Galerija
Liječnike i medicinsko osoblje subvencije BBŽ-a vesele jer im omogućuju kvalitetniji životni standard/Foto: Martina Čapo

Mlada liječnica iz Bjelovara: „Odlazak iz Hrvatske nikada nije bila moja opcija, ostajem doma!“

Županijsku subvenciju za liječnike i medicinsko osoblje ostvarilo je novih 9 korisnika. Sedam ugovora namijenjeno je školovanju i dva subvencioniranju troškova podstanarstvaBJELOVAR – Novu županijsku subvenciju za liječnike i medicinsko osoblje ostvarilo je novih 9 korisnika. Ugovore s njima danas je potpisao bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

-Nastavljamo s dobrim mjerama, naročito jer vidimo kako su one i u ruralne sredine privukle mlade liječnike. Sedam ugovora namijenjeno je školovanju i dva ugovora za subvencioniranje troškova podstanarstva.

Dolazak novih liječnika u BBŽ

Tokom prošle godine dodijelii smo ukupno 42 ugovora ukupne vrijednosti nešto više od 155 tisuća eura. Radi se o mjerama kojima nastojimo privući u našu sredinu medicinsko osoblje, kazao je župan Marko Marušić istaknuvši kako je zadovoljan što bilježe pozitivan trend. To potvrđuje dolazak 28 novih mladih liječnika u prošlog godini i 11 liječnika u ovoj godini.

Ugovore je potpisalo devet korisnika/Foto: Martina Čapo
Ugovore je potpisalo devet korisnika/Foto: Martina Čapo

U ime svih korisnika na subvencijama se zahvalila Anđela Škare Rogina, neurologinja koja je inače rodom iz Zagreba, no u Bjelovaru radi i živi posljednjih 10-ak godina.

-Hvala Županiji što su nam omogućili daljnje školovanje i ostanak u ovoj županiji. Smatram da je ovo hvalevrijedna akcija zahvaljujući kojoj se mnogo mladih liječnika odlučuje doći u ovo područje. Za nas mlade ovo puno znači jer na početku našeg profesionalnog života mnogi se odlučuju i za osnivanje obitelji. Mnogo je tu pitanja što se tiče stambenog rješavanja, a mnogi od nas se žele dodatno educirati. Ovakve akcije su dobrodošle, ističe mlada liječnica zaposlena na Odjelu neurologije.

Ona je danas potpisala subvenciju za dodatno osposobljavanje na području neurologije.

Mlada neurologinja Anđela Škare Rogina odlučila se dodatno educirati/Foto: Martina Čapo
Mlada neurologinja Anđela Škare Rogina odlučila se dodatno educirati/Foto: Martina Čapo

-Educiram se za pretragu iz kliničke elektroneuromiografije. Motivirana sam da naučim raditi tu pretragu, voljela bih se educirati na raznim područjima iz neurologije, kazala je mlada neurologinja.

Borba za plaće

Monika Posavac Sinek, liječnica zaposlena u bjelovarskoj Općoj bolnici dr. Anđelko Višić na Odjelu za psihijatriju, inače još uvijek specijalizantica među današnjim je popisnicima ugovora s BBŽ-om.

Monika Posavac Sinek, liječnica zaposlena u bjelovarskoj bolnici  na Odjelu za psihijatriju, još uvijek je specijalizantica/Foto: Martina Čapo
Monika Posavac Sinek, liječnica zaposlena u bjelovarskoj bolnici  na Odjelu za psihijatriju, još uvijek je specijalizantica/Foto: Martina Čapo

Kako nam kaže, rodom je iz Stanića, naselja nadomak Bjelovara, a danas je svoje gnijezdo, zajedno sa suprugom, svila u Bjelovaru.

-Uvelike mi pomaže pomoć BBŽ-a. Prošle sam godine dobila subvenciju za kredit. To je ogroman vjetar u leđa s obzirom da je riječ o mojoj prvoj nekretnini. Iznosi kredita su veliki, a za porast plaća se, vidite i sami, neprestano borimo, imamo puno prekovremenih i konstantno radimo, ističe mlada liječnica koja je trenutno na specijalizaciji u Zagrebu.

Kako nam otkriva, i tamošnjim kolegama u Vrapču govori koliko im je u BBŽ-u dobro jer ipak imaju veliku pomoć od Županije. Na taj način, priznaje, pokušava i sama privući u Bjelovar nove liječnike.

Inače, Posavac Sinek danas je potpisala ugovor za subvenciju iz edukacije psihoterapije.

Ostanak u Bjelovaru

-Svi smo svjesni toga da je potreba za educiranim psihijatrima sve veća, ta grana je još uvijek stigmatizirana, a pacijentima treba pomoć. Nadam se da će mi ova edukacija pomoći u mom svakodnevnom radu kako bih što bolje mogla pristupiti svojim pacijentima i na što kvalitetniji način im pomoći, zadovoljna je Posavac Sinek koja u nijednom trenutku nije razmišljala o odlasku izvan Hrvatske.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

-Često me to ljudi pitaju, no moj odgovor je uvijek NE. Netko mora ostati raditi i ovdje. Uostalom, tu je moja obitelj, a izvan Hrvatske uvijek bih bila strankinja. Stoga, apsolutno ne, ne razmišljam o odlasku, zaključuje 28-godišnja Monika.

Antonia Šepl/Foto: Martina Čapo
Antonia Šepl/Foto: Martina Čapo
Medicinska sestre Matea Radić potpisala je ugovor u prisustvu sinčića Borne/Foto: Martina Čapo
Medicinska sestre Matea Radić potpisala je ugovor u prisustvu sinčića Borne/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Među svijetlim primjerima je i onaj Bjelovarčanke prvostupnice sestrinstva Matee Radić koja je na potpisivanje ugovora stigla sa svojim najmlađim djetetom, Bornom koji je još uvijek beba. Radić će svoju subvenciju iskoristiti za daljnje usavršavanje.

Na predavanja s bebom

-Novac ću iskoristiti za školovanje koje je prilično skupo. Ovo mi je poticaj da što prije završim studij. Upisala sam diplomski studij Managementa u sestrinstvu na Zdravstvenom veleučilištu, kaže Radić koja zaista uživa u svom poslu. 

-Da ponovno biram, birala bih isto. Još uvijek smo premalo plaćene jer jako puno radimo. Ono što mogu potvrditi je da moji kolege daju sve od sebe. Nema razlike između sestara koje su tek počele raditi i onih koje su pred mirovinu, kaže Matea koja radi na Odjelu hemodijalize.

Inače, Radić je majka troje djece, a iako joj nije lako, kaže da je u svemu bitna organizacija.

-Zahvalna sam jer imam veliku pomoć od supruga i čitave obitelji. Borna je izvrsna beba, čak je bio sa mnom i na predavanjima, dobro nam ide, ponosna je i zadovoljna ova mlada medicinska sestra.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!