Fotografija: Moto alka se održala povodom Dana Grada Bjelovara/ Foto: Privatni album
Galerija
Moto alka se održala povodom Dana Grada Bjelovara/ Foto: Privatni album

MK Bjelovar proslavio 45 godina od održavanja prve moto alke

Poznato je da je moto alka izmišljena u Bjelovaru, a ove godine obilježavamo 45 godina od kako je održano prvo izdanje naše inačice ove viteške igre, kazao je Krce
Povodom Dana Grada Bjelovar i Dana bjelovarskih branitelja u nedjelju je na gradskom korzu održana tradicionalna moto alka u organizaciji Moto kluba Bjelovara. Prema riječima predsjednika tog kluba Alena Krce, ovogodišnje izdanje ujedno je i svojevrsni jubilej.

Bjelovarski izum

- Poznato je da je moto alka izmišljena u Bjelovaru, a ove godine obilježavamo 45 godina od kako je održano prvo izdanje naše inačice ove viteške igre. Točnije, današnji Moto klub Bjelovar u to vrijeme bio je u sklopu Automoto društva Đuro Šegović, čiji su članovi osmislili ovo natjecanje, objašnjava Krce.

<p>U nedjeljnoj moto alki sudjelovao je veliki broj natjecatelja/ Foto: Privatni album</p>

U nedjeljnoj moto alki sudjelovao je veliki broj natjecatelja/ Foto: Privatni album

Dodaje i to da se i danas vozi prema tada uspostavljenim pravilima i tu u dvije klase, jednosjed i dvosjed, a prije nekoliko godine, uvedena je i disciplina quadovi.

Održavanje tradicije

- Također, brzine kojima se vozi jednake su svih 45 godina, odnosno jednosjed između 30 i 40 km/h, a dvosjed i quadovi između 40 i 50 km/h. Brzine se trenutno mjere predočnikom kojeg nam svake godine ustupa Postaja prometne policije Bjelovar, s kojom imamo odličnu suradnju, ističe Krce te dodaje da se prijašnjih godina također mjerilo s tada aktualnim policijskim radarima. 

Na jubilarnom izdanju ukupnu je nastupilo 13 jednosjeda, 23 posade dvosjeda te pet posada na quadovima. Prema riječima organizatora, natjecanje je prošlo u sportskom dugu, u veliki broj natjecatelja kao i publike. Za kraj dodajmo i to MK Bjelovar pored moto alke ima još jednu svjetski poznatu manifestaciju. Riječ je naravno o prvosvibanjskoj moto budnici, koja je ove godina proslavila 101. izdanje. 

Za kraj donosimo konačan poredak prvoplasiranih posada na jubilarnoj moto alki.

Jednosjedi 

1.mjesto Davor Bukovac, MK Bjelovar

2. mjesto Goran Manestar, MK Bjelovar

3. mjesto Domagoj Antolić, MK Bjelovar

Dvosjedi 

1. mjesto Davor i Kruno Bukovac, MK Bjelovar

2. mjesto Saša i Damir Turniški, MK Bjelovar

3. mjesto Mario Šulc i Nediljko Vuletić, MK Bjelovar

Quadovi 

1. mjesto Andrea i Mario Šulc, MK Bjelovar

2. mjesto Marijan Munić (quad klub Sirački kumovi) i Saša Turniški, MK Bjelovar

3. mjesto Vili i Monika Križ, ATV klub Sirački kumovi