Fotografija: Osim mjerenja tlaka i šećera, građani su mogli vidjeti kako su nekada izgledale uniforme medicinskih sestara/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Osim mjerenja tlaka i šećera, građani su mogli vidjeti kako su nekada izgledale uniforme medicinskih sestara/ Foto: Deni Marčinković

Mjerenjem krvnog tlaka i šećera na bjelovarskom korzu obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Učenice Medicinske škole Bjelovar ovom prilikom bile su odjevene u povijesne uniforme medicinskih sestara, kazao je Dario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara BBŽPovodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva na bjelovarskom gradskom korzu građani su danas imali priliku besplatno izmjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi.

Akciju su organizirali Hrvatska komora medicinskih sestara podružnica BBŽ zajedno s Medicinskom školom Bjelovar, Veleučilištem Bjelovar, Općom bolnicom i Domom zdravlja. 

Povijesne uniforme

- Učenice Medicinske škole Bjelovar ovom prilikom bile su odjevene u povijesne uniforme medicinskih sestara. Cilj nam je približiti rad medicinskih sestara i tehničara, koje su u pandemiji iznijeli najveći teret borbe za zdravlje svih naših građana, a ujedno ovo je poruka da smo i nakon pandemiji ovdje za naše sugrađane, poručio je Dario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara BBŽ.

Uniforme medicinskih sestara kroz povijest/ Foto: Deni Marčinković
Uniforme medicinskih sestara kroz povijest/ Foto: Deni Marčinković

U svom obraćanju Gazić se osvrnuo i na broj sestara i tehničara u BBŽ, budući da je to zanimanje deficitarno.

Dario Gazić/ Foto: Deni Marčinković
Dario Gazić/ Foto: Deni Marčinković

- Ulaskom u EU dosta naših sestara i tehničara otišlo je raditi u inozemstvo. Također, smanjene su kvote za upis medicinskih sestara, iako su otvoreni studiji sestrinstva u različitim gradovima. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je zadovoljen minimalni dio potreban za pružanje zdravstvene njege. Na nivou cijele države nedostaje oko 4000 medicinskih sestara. Međutim, nade ima. To vidimo i kroz ove mlade ljude koji su prihvatili ovaj poziv, poručio je Gazić te dodao da se nada povećanju upisnih kvota.

U BBŽ radi oko 1000 sestara i tehničara

Današnjoj akciji odazvao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao njihov dan.

Štand na gradskom korzu/Foto: Deni Marčinković
Štand na gradskom korzu/Foto: Deni Marčinković

- Zahvaljujem im se na svemu što čine za nas. Poznato je da je liječnik mozak zdravstvenog sustava, onda je medicinska sestra srce tog sustava, iako su često u drugom planu. Znam što znači biti medicinska sestra, jer je moja majka nakon 43 godine staža u toj struci otišla u mirovinu. Nadalje, u zdravstvenim ustanovama kojima je Županija osnivač trenutno radi oko 490 medicinskih sestara i tehničara, a kada tom broju dodamo privatne zdravstvene ustanove dolazimo do brojke tisuću, poručio je župan Marušić te nastavio.

Župan Marušić provjerio je krvni tlak/Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić provjerio je krvni tlak/Foto: Deni Marčinković

- Putem mjera stručnog usavršavanja pomažemo njihovom dodatnom obrazovanju, s ciljem funkcionalnosti zdravstvenog sustava.Također, veseli me i činjenica da Medicinska škola Bjelovar upisuje dva razredna odjela za medicinske sestre te da imamo studij sestrinstva koji upisuje oko 120 polaznika, zaključio je Marko Marušić. 

Organizatori današnje akcije/Foto: Deni Marčinković
Organizatori današnje akcije/Foto: Deni Marčinković

Mjerenje razine šećera u krvi/ Foto: Deni Marčinković
Mjerenje razine šećera u krvi/ Foto: Deni Marčinković