Fotografija: Ministar Beroš u društvu dama - ravnateljice bolnice Marine Major, gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević i županice Antonije Jozić/Foto: Compas.hr
Galerija
Ministar Beroš u društvu dama - ravnateljice bolnice Marine Major, gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević i županice Antonije Jozić/Foto: Compas.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio pakračku bolnicu: "Uspjeli ste smanjiti liste čekanja"

Beroš je prisustvovao puštanju u rad novog uređaja za magnetnu rezonancu vrijednom 664.000 eura koji je financiralo Ministarstvo zdravstvaOpću županijsku bolnicu Pakrac i bolnicu hrvatskih veterana posjetio je danas ministar zdravstva Vili Beroš kako bi se ravnateljici i djelatnicima bolnice zahvalio na unapređenju organizacijskih procedura u samoj ustanovi te na uspješnom smanjivanju liste čekanja, piše Pakrački list.

Magnet otvorenog tipa

Prije obilaska bolnice ministar je održao kraći radni sastanak s ravnateljicom Marinom Major i suradnicima gdje su apostrofirali funkcioniranje bolnice s obzirom na prijenos osnivačkih prava, na ulaganja u nove uređaje, ali i općenito na način funkcioniranja cijelog zdravstvenog sustava koji je na prekretnici. Uslijedilo je otvorenje novog uređaja za magnetnu rezonancu vrijednosti 664.000 eura koji je financiralo Ministarstvo zdravstva.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Ravnateljica Major pojasnila je da se bolnica prilikom odlučivanja o vrsti uređaja koji će nabaviti prvenstveno vodila potrebama pacijenata, cijenom održavanja i prostornim mogućnostima te je stoga nabavljen permanentni magnet otvorenog tipa, namijenjen i onima koji pate od klaustrofobije, a koji u potpunosti zadovoljava potrebe njihovih pacijenata. 

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

- Ministar je najavio i nabavku nove RTG cijevi za CT uređaj ukupne vrijednosti 110.000 eura tako da u kontekstu ulaganja u bolnički sustav ide se i dalje. Ministarstvo nam je zaista podrška i od 2020. godine uložili smo preko 3 milijuna eura u bolnicu Pakrac - istaknula je ravnateljica Major i zahvalila Gradu Pakracu i županiji na podršci.

Iskorak prema braniteljima

Županica Antonija Jozić zahvalila je Ministarstvu zdravstva na nabavci magneta čime je pokazalo smjer i odluke Vlade Republike Hrvatske vezano za zdravstvenu reformu, jer iako sve bolnice postaju državne, jednakim se intenzitetom nastavljaju investicije u zdravstveni sustav.

- Što se tiče MR uređaja u Pakracu, Ministarstvo i Vlada su također iskazali orijentiranost prema hrvatskim braniteljima i invalidima, s obzirom da se u neposrednoj blizini nalaze dva veteranska centra, u Lipiku i Daruvaru i na neki način čine iskorak prema braniteljima i invalidima koji gravitiraju ovom području - istaknula je županica i dodala da se ne smije zaboraviti najhumanija akciju koju su proveli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu spašavajući psihijatrijske bolesnike iz pakračke bolnice.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

- Ova bolnica je važna za sve stanovnike pakračko-lipičkog kraja, ali bolnici gravitira i oko 100.000 potencijalnih pacijenata ne samo s područja naše županije nego i Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i jednim dijelom Brodsko-posavske županije. Današnje puštanje u rad MR uređaja dokaz je da su ova Vlada i Ministarstvo prepoznali male bolnice kao dio zdravstvenog sustava, da se ulaže u male sredine čiji stanovnici također trebaju dobru zdravstvenu skrb - rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević i dodala da se danas više ne govori o ukidanju bolnica, nego o cijeloj reformi zdravstvenog sustava, a OŽB Pakrac je dio tog sustava.

Pacijenti u fokusu

- Pacijenti moraju biti kako u fokusu cijelog zdravstvenog sustava tako i ove bolnice - zaključila je gradonačelnica.

Ministar Beroš je zahvalio ravnateljici i svim djelatnicima bolnice na zajedničkom uspjehu, a to je smanjenje dana prosječnog čekanja na bolničke dijagnostičke usluge, piše Pakrački list.

- Kao što i sami znate, to je bio jedan zadatak Ministarstva zdravstva zajedno s ravnateljima bolnica, gdje smo se obvezali do kraja prošle godine smanjiti broj dana prosječnog čekanja ispod 270. Rezultati iz Pakraca tako pokazuju da je primjerice prosječno čekanje na ultrazvuk dojke sa 194 dana 31. prosinca, smanjen na 137 dana 17. veljače, ultrazvuk aksila sa 180 dana na 133, magnet mozga sa 128 na 83 dana… Dakle pokazujemo da zajedničkim naporima možemo postići daljnje iskorake i to na dobrobit naših građana. Poduzet ćemo sve da u svakoj sredini napravimo određenu prilagodbu, iskorak, reorganizaciju i da poboljšamo opseg pružanja zdravstvene zaštite - naglasio je ministar Beroš.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!