Fotografija: Ministar Fuchs najavio da će samotestiranje učenika krenuti za par dana ili idući tjedan/Foto: Ivo Ravlic/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Ministar Fuchs najavio da će samotestiranje učenika krenuti za par dana ili idući tjedan/Foto: Ivo Ravlic/CROPIX (Ilustracija)

Ministar Fuchs: "Testiranje školske djece kreće za par dana ili idući tjedan"

"Mislimo da će samotestiranje djece potrajati otprilike mjesec dana. Ako će sve ići u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi zaraza", pojašnjava FuchsMinistar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u intervjuu za Mediaservis govorio je o tome kada kreće samotestiranje učenika, koliko će mjera trajati i očekuje li protivljenja, piše Jutarnji list.

- Kada točno? Ja se nadam za par dana ili možda idući tjedan. To ćemo vidjeti danas iza 12 sati, kada bi Robne rezerve trebale otvoriti ponude dobavljača testova, no ne znam što točno piše u ponudama, pa ćemo danas nakon 12 sati znati malo više, poručio je.

Objasnio je koji je konačan cilj takve mjere.

Jedan jedini cilj

- Ova odluka je donesena sada, iako o njoj razmišljamo dugo vremena, s osnovnim ciljem, a to je - u potpunosti ukinuti samoizolaciju učenika u školama i da samo oni učenici koji su pozitivni na testovima, ostanu kod kuće u izolaciji, a da svi drugi idu u škole, rekao je ministar.

Tvrdi da im nije u interesu maltretirati djecu, nego da je cilj da što više nastave provedu uživo. Odgovorio je na pitanje koliko planiraju provoditi samotestiranje prije nego što ukinu u potpunosti samoizolaciju.

- Mi mislimo otprilike mjesec dana samotestiranja djece kod kuće. Nakon mjesec dana ako sve bude išlo u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj.

Komentirao je i upit postoji li mogućnost da drugi resori slijede njihov primjer. Na pitanje je li razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem oko sličnog plana za zdravstvo, odgovorio je:

Ministar Radovan Fuchs vjeruje da samotestiranje učenika neće trajati duže od mjesec dana/Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)
Ministar Radovan Fuchs vjeruje da samotestiranje učenika neće trajati duže od mjesec dana/Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)

- Ne u ovoj mjeri zato što je zdravstvo ipak nešto drugačije nego što je to obrazovanje. I jedan i drugi sustav imaju svoje specifičnosti. Mi uglavnom radimo s razredima i institucijama u koje dolazi đaci i nastavnici, a bolnice rade s pacijentima tako da je to zbilja nešto malo drugačije, rekao je.

Ministar o kritikama

Progovorio je o kritikama da u školama nedostaje toaletnog papira ili sapuna, a da se milijuni troše na testove za djecu.

- Prvo, razgovaramo o dva različita segmenta financiranja čitavog obrazovnog sustava. Za toaletni papir i ovakve stvari odgovorna je lokalna uprava i samouprava, odnosno osnivači, na neki način vlasnici škola. Mi skrbimo generalno u ukupnom sustavu. Mislim da usporedba jedne i druge stvari nije ista, rekao je.

Komentirao je i prosvjede ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa sloganom - Ne dirajte nam djecu.

- Pa oni vjerojatno recikliraju jedan te isti transparent. On se cijelo vrijeme pojavljuje. Čim se pojavi neka mjera, odmah viču "Ne dirajte nam djecu!", a nitko ne dira djecu. To je ekipa koja radi jedan bunt i protest, a ne znaju protiv čega protestiraju do kraja. Ponavljam, nitko djecu neće dirati, već to isključivo čini za njihovo dobro.

Iako nije u ingerenciji Ministarstva obrazovanja, Fuchs nam je rekao i zašto ne bi ovakvu mjeru samotestiranja pa ukidanja samoizolacija proveli i vrtići.

Teško provedivo u vrtićima

- Ona bi bila dobra, ali je u principu teško provediva i tu smo svjesni da se to vjerojatno ne bi provodilo i zbog tog uopće ne idemo s tom varijantom. Mala djeca su ipak nešto drugačija od učenika.

Za kraj je komentirao i poskupljenja energenata što se odražava i na institucije njegova resora. Rekao je da je za škole i vrtiće glavni problem Grad Zagreb, ali da i instituti dobivaju znatno veće račune plina pa čak i do četiri puta.

- Poručio bih svim institucijama da pogledaju što im piše u ugovorima, kakve su ugovore zaključili s dobavljačem plina. Ako unutar ugovora piše da isporučuju plin u narednom periodu po fiksnoj cijeni plina u tom slučaju će sigurno to završiti sa sudskim sporovima.

Dodao je da ima i onih koji nisu zaključili takve ugovore pa su u bitno lošijoj situaciji, piše Jutarnji list.