Fotografija: Ministar Davor Filipović boravio je dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Ministar Davor Filipović boravio je dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ

Ministar Filipović u BBŽ: "Bjelovar postaje centar izvrsnosti u gospodarenju otpadom"

"Projekt izgradnje skladišta zemnog plina u Grubišnom Polju je u visokoj fazi gotovosti. Bit će nam drago ponovno otići tamo kada cijeli projekt krene raditi punom snagom", kaže ministar FilipovićMinistar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović boravio je danas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U društvu župana Marka Marušića, saborskog zastupnika Mire Totgergelija te gradonačelnika Zlatka Mađeruha, ministar je najprije obišao skladište zemnog plina u Grubišnom Polju. 

Obilazak skladišta plina u G. Polju/ Foto: BBŽ
Obilazak skladišta plina u G. Polju/ Foto: BBŽ

Posjet je potom nastavljen u Bjelovaru, gdje je u pratnji gradonačelnika Darija Hrebaka te generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića posjetio novoizgrađene pogone sortirnice i kompostane na odlagalištu otpada Doline, a potom i prigradsko naselje Gornje Plavnice, gdje su u tijeku radovi na odvodnji.

Bjelovar dobar primjer u gospodarenju otpadom

- Zadovoljstvo mi je biti u Bjelovaru i svjedočiti vrhunskom projektu koji Bjelovar pozicionira u centar izvrsnosti kada je gospodarenje otpada u pitanju. Ta investicija vrijedna je oko 13 milijuna eura. Nadalje, Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju prate i Hrvatske vode. Preko 50 milijuna uloženo je u vodno-komunalnu infrastrukturu i osiguranje pitke vode, čime podižemo kvalitetu života, pored ostalog poručio je Filipović.

Obilazak Dolina/ Foto: Deni Marčinković
Obilazak Dolina/ Foto: Deni Marčinković
Projekt je vrijedan preko 13 milijuna eura/ Foto: Deni Marčinković
Projekt je vrijedan preko 13 milijuna eura/ Foto: Deni Marčinković

Što se tiče radova na podzemnom skladištu plina u Grubišnom Polju, prema njegovim riječima, napreduju predviđenom dinamikom.

- Lani su bili još uvijek bili iskopi, a sada je projekt u visokoj fazi gotovosti. Bit će nam drago ponovno otići tamo kada cijeli projekt krene raditi punom snagom, dodao je ministar Davor Filipović te se osvrnuo i na geotermalne izvore energije.

Velika ulaganja u geotermalnu energiju

- O tome se govori već godinama, no mi smo to počeli pretvarati u konkretne projekte. Ovaj tjedan Ministarstvo i Agencija za ugljikovodike objavilo je da počinju istražni radovi na pet istražnih polja, a te investicije vrijedne su 191 milijun eura. Nadalje, ukupna vrijednost svih tih projekata veća je od 400 milijuna eura, zahvaljujući kojima će se električnom energijom opskrbljivati oko 200 tisuća kućanstava. To je vrhunski primjer zelene tranzicije koji prati i Bjelovar. 

Sortirnica i kompostana u Dolinama/ Foto: Deni Marčinković
Sortirnica i kompostana u Dolinama/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić, Davor Filipović, Zoran Đuroković, Dario Hrebak i Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić, Davor Filipović, Zoran Đuroković, Dario Hrebak i Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo posjetom ministra iskazao je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

- U Dolinama se nalazi jedan od najmodernijih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, vrijedan preko 13 milijuna eura. To je ogroman novac za naš grad, kojim se problem otpada rješavamo za idućih 60 godina. Također, ovime smo i pomogli Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, jer je zbog grešaka bivšeg vodstva Bjelovar ispao iz kombinacija vezanih za sustav Piškornice, istaknuo je Hrebak.

Važnost obnavljanja vodno-komunalne infrastrukture

Što se pak vodno-komunalnog gospodarstva tiče, Hrebak je poručio da su i u taj segment uložena velika sredstva.

Radovi u Gornjim Plavnicama/ Foto: Grad Bjelovar
Radovi u Gornjim Plavnicama/ Foto: Grad Bjelovar

- Projekt aglomeracije, koje je velikim dijelom završen, vrijedan je preko 250 milijuna kuna. Također, 16,6 milijuna eura vrijedan je projekt obnove magistralnog vodovoda Delovi - Bjelovar, koji nije obnavljan 60 godina. Kada je o geotermalnoj energiji riječ, ovih dana Ina i Crosco dostavili su ponudu za bušenje nove geotermalne bušotine, čime ćemo postati jedan od prvih gradova koji će ovu energiju koristiti za grijanje. Uskoro očekujemo i novu dozvolu da cijeli grad postane jedno geotermalno istražno polje, jer u idućih pet godina želimo izgraditi dodatnih četiri ili pet novih bušotina, čime bi imali velike šanse postati energetski samoodrživ grad, naglasio je Hrebak.

Skladište plina u G. Polju strateški projekt Vlade

Prema riječima župana Marka Marušića, podzemno skladište plina u Grubišnom Polju jedan od strateških projekata Vlade.

- To je ujedno i najveći energetski projekt započet na području Bjelovarsko-bilogorske županije, vrijedan 70 milijuna eura. Završetak ovog projekta uvelike će doprinijeti energetskoj neovisnosti na području naše države. Također, veseli me vidjeti dobru suradnju Grada Bjelovara s ministarstvima te čestitam gradonačelniku i njegovim suradnicima na korištenju EU fondova, zaključio je Marušić. 

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!