Fotografija: Ministar Erlić obišao je Bjelovar/ Foto: Štefan Brajković/ Deni Marčinković
Galerija
Ministar Erlić obišao je Bjelovar/ Foto: Štefan Brajković/ Deni Marčinković

Ministar Erlić: "Bjelovar postaje predvodnik hrvatskih gradova po ulaganjima u zelenu energiju"

"Hrvatska je po pitanju geotermi u početnoj fazi, a taj potencijal je dosta neiskorišten. Druge zemlje u našem okruženju tu energiju koriste za turizam, ali i poljoprivredu, odnosno industriju", kaže ministar ErlićMinistar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sa suradnicima je danas posjetio Bjelovar, gdje se sastao s gradonačelnikom Darijom Hrebakom i županom Markom Marušićem.

U središte Bjelovarsko-bilogorske županije ministar nije stigao praznih ruku već je došao s dva ugovora vrijedna preko 22 milijuna eura. Konkretno, ministar Erlić je gradonačelniku Hrebaku uručio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Strategija razvoja Većeg urbanog područja Bjelovar (ITU mehanizam) te Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći Integriranog teritorijalnog programa.

Ministar je u društvu gradonačelnika i župana obišao bjelovarsku tržnicu/ Foto: Deni Marčinković
Ministar je u društvu gradonačelnika i župana obišao bjelovarsku tržnicu/ Foto: Deni Marčinković

Nakon svečanog potpisivanja ministar, župan i gradonačelnik obišli su bjelovarsku tržnicu, gdje bi se u budućnosti trebalo nalaziti Zeleni centar, o kojemu smo pisali OVDJE, geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu te mjesto budućeg "Garden Housea", turističkog naselja u neposrednoj blizini budućih Termi Bjelovar.

Neiskorišten potencijal

- Izgradnju bušotine financiralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz program energija i klimatske promjene, zatim Kraljevina Norveška donatorskom darovnicom te Grad Bjelovar. Čestitam gradonačelniku na hrabrim i vrijednim potezima kojima Bjelovar gura naprijed te postaje predvodnik hrvatskih gradova po ulaganjima u zelenu energiju i integriranim investicijama. U svemu tome Bjelovar itekako ima podršku Ministarstva. Inače, Hrvatska je po pitanju geotermi u početnoj fazi, a taj potencijal je dosta neiskorišten. Druge zemlje u našem okruženju tu energiju koriste za turizam, ali i poljoprivredu, odnosno industriju, pored ostalog kazao je Erlić.

Marko Marušić, Šime Erlić i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić, Šime Erlić i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Pogled iz zraka na bušotinu/ Foto: Štefan Brajković
Pogled iz zraka na bušotinu/ Foto: Štefan Brajković

U svom izlaganju ministar je dodao je i to će rezultati vizionarskih projekata u Bjelovaru do izražaja doći kroz sljedećih četiri ili pet godina.

- Ugovori koje smo danas uručili predstavljaju epohalne stvar za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju i vjerujem da će biti Game Changer, koji će stvoriti novi potencijal, nova zapošljavanja i dodanu vrijednost za sve stanovnike, poručio je ministar Šime Erlić.

Bjelovar - hrvatski Island

Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je da je Bjelovar prvi hrvatski grad koji će koristiti geotermalnu energiju za grijanje, odnosno za svoje potrebe.

Ministar je pohvalio bjelovarske projekte/ Foto: Deni Marčinković
Ministar je pohvalio bjelovarske projekte/ Foto: Deni Marčinković

- Konkretno, ovom bušotinom grijat ćemo zonu veliku 80 hektara, a zemljište za to dobili smo od države. Nadalje, u neposrednoj blizini 1. 1. 2026. trebao bi biti napravljen izlaz s brze ceste koju dugo čekamo. Što se bušotine tiče, koja će se usput rečeno nalaziti u srcu zone, očekujemo da na dubini od 1500 metara dobijemo vodu temperature preko 70 stupnjeva. Bit će to prvi district heating projekt, koji će grijati staklenike, hale, sušare. Već imamo upite raznih investitora za ovu zonu, u kojoj će prema našim promjenama kroz desetak godina raditi preko 2000 ljudi. Uz sve navedeno, nova bušotina dogrijavat će i buduće toplice, kao i Bjelovarski sajam, koji se također nalazi u neposrednoj blizi. Naša želja je da u idućih nekoliko godina izgradimo još pet, šest ovakvih bušotina na području grada te da postanemo potpuno neovisan grad, naglasio je bjelovarski gradonačelnik dodavši da bi Bjelovar trebao biti hrvatski Island.

Primjer drugima

Zadovoljstvo viđenim iskazao je i župan Marko Marušić.

Bušotina u V. Korenovu/ Foto: Deni Marčinković
Bušotina u V. Korenovu/ Foto: Deni Marčinković

- Zahvaljujem se ministru na dolasku, ali svemu onome što čini, jer danas u našoj županiji nema općine ili grada koji nešto ne radi sredstvima EU. Ovo je sjajan primjer važnosti sinergije grada, županija i ministarstava. Drago mi je da nakon dugo vremena Bjelovarsko-bilogorska županija nije u skupini najnerazvijenijih. Nadalje, čestitam Gradu Bjelovaru na impresivnim projektima i drago mi je da postoji vizija i konkretni rezultati. To je dobar primjer svima ostalima, zaključio je Marko Marušić.

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!