Fotografija: Usluga počinje 16. listopada/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Usluga počinje 16. listopada/ Foto: Deni Marčinković

Ministar Butković u Bjelovaru: "BBŽ je tek 5. hrvatska županija koja uvodi linijski prijevoz"

"Većina tih linija vodi u ruralne krajeve, stoga su prijevoznici s komercijalne osnove do sada bili primorani ukidati te linije", kaže Oleg ButkovićMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i župan Marko Marušić danas su u Bjelovaru potpisali sporazum o sufinanciranju usluge javnog županijskog linijskog prijevoza.

Ministar i župan potpisali su sporazum/ Foto: Deni Marčinković
Ministar i župan potpisali su sporazum/ Foto: Deni Marčinković

- Čestitam županu i njegovim suradnicima što su se uključili u hvalevrijedan projekt. Naime, ovim sporazumom osigurava se kontinuitet održivosti javnog prijevoza u gradskim i prigradskim linijama. Smisao ovog projekta je subvencionirati županijski prijevoz, za što se država osigurala oko 60 milijuna eura. Konkretno, za BBŽ izdvojili smo 2,3 milijuna eura, a riječ je o bespovratnom novcu, poručio je ministar Butković.

Vraćanje linija u ruralne krajeve

Kako kaže, većina tih linija vodi u ruralne krajeve, stoga su prijevoznici s komercijalne osnove bili primorani ukidati te linije.

- Smisao ove usluge je da svaka županija odredi mrežu linija unutar svojih granica te da koriste državni novac. Ovo je tek peta županija koja je potpisala sporazum, a volio bih da ih je ima više, kazao je Butković.

Oleg Butković i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Oleg Butković i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i župan Marko Marušić.

- Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 2,8 milijuna eura, od kojih pola milijuna osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija. Ova promjena omogućava tri važne koristi za naše stanovnike. Kao prvo, to su nešto povoljnije cijene prijevoza, drugo je opstanak komercijalno neisplativih linija na ruralnom području, a tu je i fleksibilniji sustav koji omogućava lakše promjene linija. Naglašavam da su sve linije usuglašene s gradovima i općinama te smo njihove prijedloge ugradili u mrežu, poručio je župan Marušić dodavši da ova usluga počinje 16. listopada.

Jeftinija putovanja

Dodajmo i to da je ugovor potpisan s tri prijevoznika i to Čazmatrans, Autotrans i Šafar prijevoz putnika. Da je riječ o hvalevrijednom projektu poručio je i Berislav Saraja, komercijalni direktor Čazmatransa.

Suradnja se postignuta s tri prijevoznika/ Foto: Deni Marčinković
Suradnja se postignuta s tri prijevoznika/ Foto: Deni Marčinković

- Doći će do velikih promjena u prijevozu te se uvodi puno novih polazaka, kao i veća učestalost linija. Drugim riječima, autobusi se vraćaju na linije kojima dugo nisu prometovali, a cijena će biti znatno jeftinije, posebice na daljim relacijama. Zahvaljujući Vlade i Županiji korisnicima će mreža linija biti maksimalno dostupa te će razmišljati o manjem korištenju osobnih vozila, zaključio je Saraja. 

Svi su izrazili zadovoljstvom postignutom suradnjom/ Foto: Deni Marčinković
Svi su izrazili zadovoljstvom postignutom suradnjom/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!