Fotografija: Ministar Davor Božinović/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
Ministar Davor Božinović/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Ministar Božinović: Od 1. rujna otvaramo zatvorene dijelove ugostiteljskih objekata

"U razgovoru s ugostiteljima dobili smo čvrsta uvjerenja da će svi vlasnici kafića paziti na pridržavanje mjera i da će inzistirati da to čine i njihovi gosti", rekao je Božiinović
Nakon gotovo jednomjesečne stanke Nacionalni stožer civilne zaštite, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, održao je tiskovnu konferenciju o epidemiološkoj situaciji u državi, a na njoj se govorili i o novim mjerama za ugostiteljske objekte. 

- Razgovarali smo s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja, ne samo danas već i posljednjih dana. Napravili smo analizu turističke sezone koja po svim elementima biva vrlo uspješna, na razini one iz 2019. Balans mjera omogućio nam je da cijeli kolovoz, taj najvažniji dio ljetnog turizma, ostane u narančastoj zoni. Također, prošle godine smo isto razgovarali s ugostiteljima, dogovarali smo određene mjere kako organizirati rad na početku jeseni. To smo napravili i danas. Polazišna točka je ta da virus neće nestati, možemo ga se riješiti samo s puno većim procjepljivanjem diljem svijeta, a dok se to ne dogodi moramo naučiti još bolje kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. nakon 18 mjeseci teško je zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna elementarne stvari o virusu i kako se zaštititi - kazao je Božinović.

Dodao je da će struka i nacionalni stožer tumačiti osnovne stvari oko epidemije.

- Osobna higijena, izbjegavanje kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora i to vrlo često, nekad su nas plašili s propuhom, a sada je svakih deset minuta dobro napraviti propuh jer se raspršuje aerosol. Ta se mjera pokazuje najefikasnijom. Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku zatvoreni i to već od 1. rujna. Naravno, uz preporuke koje će biti izdane. U razgovoru s ugostiteljima dobili smo čvrsta uvjerenja da će svi vlasnici kafića paziti na pridržavanje mjera i da će inzistirati da to čine i njihovi gosti. To je jedini način da se zaštitimo u najvećoj mogućoj mjeri, a da život nastavi ići dalje. Još nemamo sve detalje, radno vrijeme će ostati najdulje do ponoći, u tom smislu se ništa neće promijeniti, osim zatvorenih dijelova kafića - rekao je Božinović.