Fotografija: Foto: Martina Čapo
Galerija
Foto: Martina Čapo

Ministar Bačić BBŽ-u i Gradu Bjelovaru prepustio 101 nekretninu: "To znači nove prihode i zapošljavanja"

"Put je to kao bržem rješavanju administrativnih barijera, odnosno bržem rastu gospodarstva. Donosi gradovima i županijama novac od prodaje tih nekretnina, a i moguća nova zapošljavanja", poručio je BačićBJELOVAR – Ukupno 101 predmet nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske danas je dan na upravljanje Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Bjelovaru. Put je to kao bržem rješavanju administrativnih barijera, odnosno put ka bržem rastu gospodarstva. A donosi gradovima i županijama i određene iznose novca od prodaje tih nekretnina. A ujedno bi u jedinicama regionalne i lokalne samouprave moglo doći i do novih zapošljavanja. Sve su to dobre vijesti koje su rečene na današnjoj press konferenciji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Decentralizacija

Naime, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić održao je danas sastanak sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije Markom Marušićem, zamjenikom gradonačelnika Igrom Brajdićem e njihovim suradnicima na temu Upravljanja nekretnina u vlasništvu RH.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Ministar Bačić županu i gradonačelniku predao je na postupanje zahtjeve za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH i to sukladno prema zakonu koji je stupio na snagu krajem prošle godine.

- Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predajemo ukupno 85 predmeta. Od toga 37 predmeta odnosi se na zahtjeve jedinica lokalnih samouprava i 48 predmeta fizičkih i pravnih osoba. Gradu Bjelovaru predali smo 16 predmeta koji se odnose na zahtjeve fizičkih i javnih osoba na području Grada, pojasnio je ministar Bačić i dodao kako se zapravo radio decentralizaciji. Konkretno, umjesto Ministarstva, sada će se tim nekretninama baviti županije i gradovi.

Raspodjela financijskih sredstava

- Promišljanje Vlade jest da se brojni predmeti spuste na razinu JLS-a, a da se usput provodi i financijska decentralizacija. To je dodatan posao za županije i gradove koji iziskuje i dodatne troškove, pa možda i dodatna zapošljavanja. Stoga da ne bi država dala dodatne obveze JLS-u, mi smo kroz model financijske decentralizacije definirali i raspodjelu financijskih sredstava uprihođenih od upravljanja ovom imovinom. Za svaku nekretninu kojom se bude raspolagalo prihod te nekretnine dijelit će se po ključu 60 posto vlasniku, tj. RH, 20 posto Županiji i 20 posto jedinici lokalne samouprave.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Da ne bismo ostavili dojam da smo posao prepustili drugima, a i dalje zadržali značajan dio financijskog kolača, uspostavljeni su limiti o ovisnosti o vrijednosti nekretnine. Ako se radi o nekretnini u vrijednosti do 130 tisuća eura, o njoj će odlučivati župan, ako je nekretnina vrjednija od toga, o njoj će odlučivati Županijska skupština. Do milijun i pol eura ću odlučivati ja kao resorni ministar, a sve preko toga Vlada RH. Isto vrijedi i ako je slučaj o Gradu Bjelovaru, pojašnjava ministar.

Nadalje je obrazložio kako će se ovaj financijski model poštivati i u onim slučajevima kada će Ministarstvo odlučivati o nekretninama na određenom području, što dosad nije bio slučaj pa svakako dolazi do određenih povećanja financijskih sredstava za županije, gradove i općine.

Gospodarski razvoj

- Konkretno, ako se na području Grada Garešnice ili neke Općine bude odlučivalo, mi ćemo toj jedinici lokalne samouprave uplatiti 20 posto vrijednosti, iako u tom postupku nije sudjelovala.

Sve se ovo radi, naglasio je ministar Bačić, isključivo kako bi se ubrzalo raspolaganje i upravljanje državnom imovinom.

- Umjesto da dalje ovaj posao radimo sami, mi smo ga spustili na 46 upravnih odjela. Podrazumijeva se stoga da će se predmeti rješavati brže i da će biti sve efikasnije nego dosad. Time doprinosimo gospodarskom razvoju RH jer u 101 predmetu koje danas prepuštamo BBŽ-u i Gradu Bjelovaru, iza svakog od njih stoji neki manji ili veći gospodarski projekt, odnosno buduću investiciju, naglašava ministar.

- Uvjeren sam da Grad i BBŽ to mogu preuzeti i da će ih kvalitetno rješavati. Uglavnom, država je tu, iza njih ukoliko će trebati pomoć, zaključio je Bačić.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Župan Marko Marušić je istaknuo kako pozdravlja doneseni zakon.

Dodatni prihodi

- 85 zahtjeva spušteno je na upravljanje BBŽ-u. Ima mnoštvo nekretnina koje nisu iskorištene, a valja ih što prije spustiti u opticaj. Iako mi kao BBŽ dobivamo veći opseg posla, spremni smo na njega. Drago mi je da imamo podršku ministarstva, a dobro će nam doći i dodatni prihod koji ćemo uprihoditi prodajom nekretnina, kazao je župan Marušić.

Dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić također je izrazio zadovoljstvo decentralizacijom.

- Uvijek pričamo kako je sve smješteno u Zagrebu. Zamislite kako je bilo kada su svi ovi zahtjevi iz cijele zemlje stigli na jednu adresu. A sada će se oni raspodijeliti na gradove i županije. I dosad smo imali dobru suradnju s Ministarstvom i njegovim timom. Zahvaljujući zemljištima koje smo dosad dobili od Ministarstva graditeljstva i državne imovine napravili smo stadion, tu je poslovna zona Veliko Korenovo, sortirnica i kompostana, a najnovije što smo dobili jest zgrada Vodotehne koja ide u cjelovitu obnovu, prisjetio se Brajdić dobrih zajedničkih projekata.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Dodajmo, prije nego što je ovaj zakon donesen, država, odnosno ministarstvo je imalo 43 tisuće neriješenih predmeta. Godišnje se na razini RH zaprima oko 10 tisuća novih zahtjeva.

- Od 43 tisuće zahtjeva, u Ministarstvu ostaje otprilike više od pola, oko 24 tisuće. To su zahtjevi koji su u domeni rješavanja Ministarstva, kazao je ministar naposljetku otkrivši kako će u nadležnosti gradova i županija završiti oko 18 tisuća njih.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!