Fotografija: Ravnatelj Suvenira Arbor Alen Baščevan, ministar Aladrović i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc /Foto: Alen Baščevan
Galerija
Ravnatelj Suvenira Arbor Alen Baščevan, ministar Aladrović i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc /Foto: Alen Baščevan

Ministar Aladrović uručio ugovor vrijedan pola milijuna kuna Suveniru Arbor iz Sirača

"Dobivena sredstva iskoristit ćemo za tekuće održavanje, nabavku sirovina, repromaterijala, režijske troškove kao i za nova zapošljavanja", kazao je ravnatelj BaščevanSIRAČ - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc dodijelili su jučer ugovore vrijedne više od 57 milijuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom u integrativnim i zaštitnim radionicama. Među brojnim potpisnicima ugovora je bila je i SUVENIR ARBOR ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, Sirač koja je u cilju održavanja zaposlenosti u zaštitnim ili integrativnim radionicama dobila 500 tisuća kuna.

Suvenir Arbor dobio je pola milijuna kuna potpore/Foto: Alen Baščevan
Suvenir Arbor dobio je pola milijuna kuna potpore/Foto: Alen Baščevan

Ravnatelj ustanove, Alen Baščevan izrazito je zadovoljan dobivenom potporom za koju kaže da je već tradicionalna, dugogodišnja pomoć poslovanju.

Dobro osmišljen natječaj

-Na taj natječaj mi se javljamo svake godine, čini mi se da je ovo četvrti ili peti put, jedino ga prošle godine nije bilo. Svaki put prođemo, a dobivena sredstva iskoristimo za tekuće održavanje. Primjerice, za nabavku dijela sirovina, repromaterijala, režijske troškove i slično. Mi smo proizvodnja, a poskupljenja materijala do kojih je došlo u zadnje dvije godine znatno bi teže podnosili da ne dobijemo ovakve potpore – kazao nam je Alen Baščevan, ravnatelj Suvenira Arbor koji smatra kako je Ministarstvo jako dobro osmislilo natječaj i namjenu sredstava koja vodi do novih zapošljavanja.  

-Uz spomenuti natječaj, postoji još jedan koji je još izdašniji i koji obično iznosi oko 3,5 do 4 milijuna kuna. I te potpore namijenjene su novim tehnologijama te zapošljavanju osoba s invaliditetom. Tako da nam posljednje četiri godine te potpore uistinu puno znače. Više nismo nikome dužni, pojačali smo proizvodnju, svi ljudi dobivaju uredno plaću – ističe Baščevan i odaje nam kako trenutno u Suveniru Arbor radi 58 osoba. Od tog broja 37 je osoba s invaliditetom.

Pomlađivanje kolektiva

Još valja napomenuti kako bi uskoro u Suvernir Arboru moglo doći do smjene jedne generacije. Evo pojašnjenja.

-Po godinama, mi smo stariji kolektiv. Sada u prosincu dvije žene odlaze u mirovinu, a do proljeća odlazak su najavile još tri ili četiri zaposlenice, tako da neminovno dolazi do generacijske smjene. Osim toga, nedostaje nam muških djelatnika. Jednostavno nam trebaju fizički jači zaposlenici u pogonima koji će moći dignuti težu dasku ili slično – pojašnjava Baščevan.

Suvenir Arbor dobio je pola milijuna kuna potpore/Foto: Alen Baščevan
Suvenir Arbor dobio je pola milijuna kuna potpore/Foto: Alen Baščevan

Inače, ministar Aladrović je prilikom dodjele sredstava naglasio da kontinuirano raste broja zaposlenih osoba s invaliditetom. Kako je i kako je takvih osoba ove godine zaposleno 13,5 posto više u odnosu na lani.

-Ubuduće moramo težiti da učinimo i više, a zasigurno ne postoji bolji način za to od uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada, istaknuo je Aladrović.