Fotografija: Tomislav Krišto/CROPIX
Galerija
Tomislav Krišto/CROPIX

Miletić: ‘Skupili smo 400.000 potpisa za referendum, tresem se od radosti!‘

Iz Mosta su najavili da će u srijedu iznijeti barem približan broj potpisa koje su prikupili, ali su naknadno prebacili sve na četvrtakPredsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u četvrtak na konferenciji za medije da su obje referendumske inicijative koje je ta stranka pokrenula prikupile dovoljan broj potpisa da bi se održale te da će Most pravovaljane potpisu Hrvatskom saboru 24. siječnja, piše Jutarnji list.

Zastupnik Mosta Marin Miletić rekao je da je prikupljeno 400 tisuća potpisa. "Tresem se od radosti", rekao je Miletić na konferenciji za medije te se zahvalio svima koju su podržali referendumske inicijative.

Raspisivanje referenduma

"Vidimo da ministar (Vili) Beroš, suprotno europskim preporukama, najavljuje ublažavanje mjera za blagdane, a da je premijer (Andrej) Plenković najavio da će odriješiti kesu za povratnike iz inozemstva. Od Sabora očekujemo raspisivanje referenduma i priliku da hrvatski građani daju svoje mišljenje", rekla je zastupnica Marija Selak Raspudić.

"Zadnji puta je 40 tisuća potpisa ukradeno. Nije se htjelo pokazati koji su potpisi nevaljani. Ovaj puta to neće biti tako. Ovaj puta je pritisak javnosti puno veći. Ovaj puta je drukčije jer smo mi pripremljeniji jer znamo na što je vlast spremna. Mi ćemo predati pravovaljane potpise. Ponavljam ono što je rečeno, želim volonterima poručiti da mogu mirno proslaviti Božić. Ako vlast bude htjela zaustaviti referendum, ja im to nikad ne bi preporučio", rekao je Nikola Grmoja na konferenciji za medije.

Nikola Grmoja/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Nikola Grmoja/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

"Nećemo sudjelovati u nikakvih performansima. Nećemo istresati potpise kamionom. Mi smo ozbiljna opozicija i kroz institucije ćemo predati potpise, uz neovisni i naš nadzor. Mi ćemo u danima pred nama napraviti sve što trebamo te predložiti način na koji se treba potpise prebrojati. Ako mi možemo u dvadesetak dana odraditi kompletan posao, očekujemo da institucije to odrade u istom roku. Referendum bi se mogao održati u veljači", rekao je Grmoja.

Pravovaljani potpisi

"Nervoza premijera (Andreja Plenkovića) pokazuje da se boji naroda. Sve vlasti imaju strah od referenduma", rekao je Grmoja. "Mi smo danas sretni i pozivamo volontere da se odmore. Neki će možda imati i nemiran Božić."

"Nekoliko desetaka tisuća smo iznad praga. Mi ćemo predati pravovaljane potpise, a svaki nevaljali potpis morat će se obrazložiti. Tu ima procedura i nadzor. Ako je neki potpis nevažeći, to se mora dokazati. Valjda građani zaslužuju da se obrazloži", rekao je Grmoja.

Štand za skupljanje potpisa/Tomislav Krišto/CROPIX
Štand za skupljanje potpisa/Tomislav Krišto/CROPIX

Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestilo je ranije da je u registar birača upisano 3.684.467 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Deset posto od tog broja iznosi 368.446 i to je minimalni broj potpisa koji je Mostu potreban.

Iz Mosta su u nedjelju najavili da će u srijedu održati konferenciju za novinare i iznijeti barem približan broj potpisa koje su prikupili, ali su od toga u utorak odustali i obraćanje javnosti prebacili su na četvrtak.

Objasnili su to time što im su im s terena još uvijek stizale liste s potpisima pa nisu bili u mogućnosti objaviti okvirnu brojku.

U Mostu od ranije tvrde da potpisa imaju dovoljno. "Pričekali smo još jedan dan da možemo sutra izaći s jednom približnijom cifrom", rekao je u srijedu Mostov Nino Raspudić.

Bojazan od 'krađe referenduma'

Mostu je sporan rad Stožera te je pokrenuo dvije referendumske inicijative - prvom od građana traže odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom, a drugom žele ukinuti obvezne covid-potvrde.

U međuvremenu je Ustavni sud odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

Marin Miletić/Foto: Damjan Tadić/ CROPIX
Marin Miletić/Foto: Damjan Tadić/ CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović je u ponedjeljak izjavio da će vlast, odnosno HDZ, "vjerojatno probati pokrasti" Most tako da dio prikupljenih potpisa proglasi nevažećima, a i iz Mosta su izražavali sličnu bojazan rekavši kako strahuju zbog 'krađe referenduma', piše Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković i vladajući takve su insinuacije u startun odbacili, a premijer je jučer pozvao Most da donese potpise odmah, a Milanovića da pošalje i svoje promatrače i da se potpisi broje pred kamerama, što je Milanović odbio.