Fotografija: Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)
Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)

Meteorolog pokušao objasniti zašto su promašili prognozu: "Ovo se stvorilo preko noći"

‘Snažna grmljavinska nevremena tijekom toplinskih valova nisu ništa čudno‘, kaže DHMZ-ov prognostičarIako je za danas najavljen vrhunac velikih vrućina, sjeverozapad Hrvatske jutros je probudilo nevrijeme praćeno osjetnim padom temperature, kišom i snažnim vjetrom koji je, lomivši grane drveća, izazvao brojne nevolje ponajprije u prometu, piše Jutarnji list.

Zanimljivo, jutrošnje nevrijeme nije iznenadilo samo građane, već i meteorologe, a kako je moguće da se snažan nevremenski sustav iz Slovenije tako ‘prišuljao‘, objasnio je za HTV prognostičar DHMZ-a Tomislav Kozarić.

Blago će popustiti vrućina

- Nevrijeme se stvorilo preko noći i iz Slovenije došlo u Hrvatsku - kazao je Kozarić.

- Srećom slabi. Ono što je dobro, oblaci i ta kiša donose nešto nižu temperaturu, blago će popustiti vrućina pa će se lakše disati u krajevima gdje će biti pljuska. Ali toplinski val je danas na vrhuncu pogotovo u dijelovima središnje Hrvatske koji neće biti zahvaćeni pljuskom, pa u Slavoniji, Dalmaciji - kazao je meteorolog.

Kozarić je rekao da skoro svi krajevi imaju narančasto, a u mnogim mjestima je i crveno upozorenje.

Za vikend opet vruće

- Dijelom zbog tople noći, dijelom zbog temperature koja će negdje dosegnuti 37 stupnjeva - rekao je Kozarić i objasnio da se za vikend također očekuju visoke temperature te da je to nastavak toplinskog vala. - Bit će vruće i treba slušati upozorenja i preporuke - rekao je.

Snažna grmljavinska nevremena tijekom toplinskih valova nisu ništa čudno, pojasnio je.

- Tuča, olujan vjetar, česta i jaka grmljavina čak i lokalno obilnije kiše, to su sve pojave koje se povezuju s grmljavinskim nevremenom. Neće ih biti svuda nego mjestimično, ali neki krajevi mogu biti zahvaćeni i može biti nezgodno, rekao je Kozarić.

- Ljeto je počelo blaže, ali toplinske valove ne možemo izbjeći - dodao je Kozarić za HTV.