Fotografija: Najavljen 18. međunarodni pčelarski sajam/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Najavljen 18. međunarodni pčelarski sajam/ Foto: Deni Marčinković

Međunarodni pčelarski sajam privukao 150 izlagača iz Italije, Poljske, Mađarske, Srbije, Slovenije...

Pored toga, održat će se i 9. izložba vina i vinogradarske opreme te 2. sajam vjenčanja, poručio je direktor Zlatko SalajOko 150 izlagača ovog vikenda predstavit će se u sklopu 18. međunarodnog pčelarskog sajam, 9. izložbe vina i vinogradarske opreme te 2. sajma vjenčanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Prva ovogodišnja sajamska manifestacija u Gudovcu održat će se 4. i 5. veljače, a prema riječima direktora Zlatka Salaja, izlagači će popuniti preko 5000 kvadratnih metara natkrivenog prostora.

- Anketa koju smo proveli pokazala je da izlagači žele samostalni pčelarski sajam. Naime, prošle godine zbog pandemije smo ga pripojili Proljetnom sajmom, a budući da je sada epidemiološka situacija povoljna, odlučili smo ga vratiti u tradicionalni termin. Suorganizator ovog sajma je Hrvatski pčelarski sajam, a pored ostalog, zaduženi su za stručna predavanja. Pčelarski sajam najveći je u regiji, a izlagači osim iz Hrvatske, dolaze i iz Slovenije, Italije, Poljske, Mađarske, Srbije, istaknuo je Salaj.

Izložba vina

Što se tiče izložbe vina i vinogradarske opreme, dodao je, održat će se i izložba vina, a prijavljeno je preko 100 uzoraka.

- Predstavit će se vina iz cijele Hrvatske. Ocjenjivanje će se održati na ovom sajmu, najboljim vinarima nagrade će biti dodijeljene na Proljetnom sajmom. Također, održat će se i drugi sajam vjenčanja, koji prema našem mišljenju ima potencijala. Popunili smo cijeli planirani kapacitet. Što se posjetitelja tiče, veseli nas što imamo najavljene grupe iz cijele Hrvatske, ali i Sjeverne Makedonije i Austrije, poručio je direktor Bjelovarskog sajma.

Plakat pčelarskog sajma/ Foto: Bjelovarski sajam
Plakat pčelarskog sajma/ Foto: Bjelovarski sajam

Salaj je dodao i to da dolazak na Sajam kroz Gudovac neće biti moguć, dok će svi ostali pravci biti prohodni. Zadovoljstvo što se pčelarski sajam ponovno održava samostalno, iskazao je i predsjednik Hrvatskog pčelarskog sajma Dražen Kocet.

Stručna predavanja

- Pčelari jedva čekaju početak sajma i dolazak na isti. Brojni su problemi koji nas muče u svim tehnologijama pčelarenja, stoga smo predavanja bazirali u tom smjeru. U Hrvatskoj je registrirano preko devet tisuća pčelara i nešto manje od pola milijuna košnica. Pored problema u proizvodnji, imamo problema i s prodajom, stoga je ovaj sajam idealna prilika za prezentaciju nacionalne staklenke. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede između osam i deset tisuća tona meda, a zabrinjavajuće je da dvije i pol tisuće tone godišnje uvozima, iako je dokazano da naši pčelari osiguravaju potrebne količine, pored ostalog kazao je Kocet.

Zaštita domaćeg proizvoda

Čestitke na organizaciji punoljetnog pčelarskog sajma uputio je i župan Marko Marušić.

Dražen Kocet, Marko Marušić i Zlatko Salaj/ Foto: Deni Marčinković
Dražen Kocet, Marko Marušić i Zlatko Salaj/ Foto: Deni Marčinković

- Drago mi je da su hale pune. Veseli me što će naši pčelari dobiti sve potrebne informacije na kvalitetnim predavanjima. Također, svih šest pčelarskih udruga naše županije koriste županijske poticaje, s ciljem njihove zaštite. Jedan od ciljeva ovog sajma je zaštita domaćeg proizvoda, a to je i zadaća svih nas, kazao je župan Marušić te pozvao sve da ovaj vikend posjete sajamski prostor u Gudovcu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!