Fotografija: Matija Brinjak, 30-godišnji vlasnik OPG "Brinjak" iz Velikog Banovca kod Pakraca pokraj svojih jagoda/Foto: Mario Barać
Galerija
Matija Brinjak, 30-godišnji vlasnik OPG "Brinjak" iz Velikog Banovca kod Pakraca pokraj svojih jagoda/Foto: Mario Barać

Matija Brinjak mogao bi ostati bez 100.000 kuna jer mu je plastenik za metar preširok

Osjećam se grozno jer sam sve odradio prema onom što se tražilo iz natječaja. Prva isplata je odrađena kako treba i u roku, a onda se sve ovako preokrene, kaže BrinjakPozitivna i afirmativna priča mladog i perspektivnog poljoprivrednika Matije Brinjaka iz Velikog Banovca, svojevremeno je bila glavna vijest ne samo na našem portalu, a možete je pročitati OVDJE.

Podjednako je impresionirala njegova ideja i ambicija, kao i način kako se bez većih problema snalazi i „pliva“ u bari punoj „birokratskih krokodila“. No nova događanja oko Matije i njegove priče čini se da pokazuju da zadnja ipak pripada onima koji rade pod motom „fali vam još jedan papir“.

Matija tvrdi da je ispunio sve uvjete iz natječaja/Foto: Mario Barać
Matija tvrdi da je ispunio sve uvjete iz natječaja/Foto: Mario Barać

Naime, Matija je 2017. godine pokrenuo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a u veljači 2021. se prijavio na natječaj Lokalne agencijske grupe (LAG) „Zeleni trokut“ za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova, mjera 6.3.1. - Provedba lokalne razvojne strategije s ciljem kupovinu rabljenog plastenika. U studenom je saznao da je prošao na natječaju, a prva isplata u iznosu 56.500 kuna isplaćena je dva mjeseca kasnije. Matija tvrdi da je odradio sve prema napucima iz natječaja i poslovnom planu, priložio je tražene račune i kupoprodajne ugovore. Taj dio projekta je odradio u roku tri mjeseca i u lipnju ove godine podnio zahtjev za isplatu drugog dijela novaca. 

Umjesto novaca – šok!

I nakon skoro tri mjeseca, umjesto isplate ostalih 56.500 kuna, krajem rujna je dobio poziv iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi koji ga je šokirao.  

- Javili su mi da dokumentacija nije potpuna i da mi za taj plastenik treba građevinska dozvola ili tipski projekt. Šokirao sam se jer se to nigdje u natječaju LAG-a nije spominjalo, a ja sam priložio apsolutno sve što je bilo traženo. Ispostavilo se da prema Zakonu o građenju plastenici koji su široki 10 metara i manje ne trebaju imati građevinsku dozvolu. Plastenik koji smo mi postavili širok je 11 metara i po zakonu treba imati građevinsku dozvolu. Kada sam im rekao da to nigdje ne piše u natječaju, rekli su mi da je to definirano spomenutim Zakonom. Naravno da ja to niti sam znao niti mi je itko za to rekao pa ni konzultant koji je radio projekt. Ispada da ja moram biti stručnjak i poznavatelj Zakona o radu kako bi se mogao baviti uzgojem jagoda u plasteniku, što je stvarno besmisleno. Da sam to, kupio bih plastenik uži od 10 metara i riješena stvar. Ovako, ne znam što reći, žalio se Matija.

Osim što građevinska dozvola košta oko 10.000 kuna plus PDV, postoji još veći problem. 

Kratki rokovi

- Na građevinsku dozvolu se čeka minimalno šest mjeseci i to u najboljem slučaju, a realnije da će to trajati i duže. Rok za zaključivanje projekta je 30. lipnja 2023. godine i to znači da do tada moram predati kompletnu dokumentaciju, uključujući i građevinsku dozvolu ili mi sve pada u vodu. Ne samo da neću dobiti drugi dio uloženih sredstava, nego ću morati vratiti i onaj prvi koji su mi isplatili, kaže. 

Plastenik Matije Brinjaka širi je metar od dozvoljenog/ Foto: Mario Barać
Plastenik Matije Brinjaka širi je metar od dozvoljenog/ Foto: Mario Barać

Matija je ipak realan i svjestan da zakonska regulativa postoji i da će joj se morati prilagoditi. Preostaje mu da pronađe način kako što prije ishoditi građevinsku dozvolu za montažni plastenik koji širok nesretnih 11 metara. U protivnom…

- Neću ni pomišljati na to. Osjećam se grozno jer sam sve odradio kako treba i prema onom što se tražilo iz natječaja. Nikakvih problema nije bilo, prva isplata je odrađena kako treba i u roku i onda se sve ovako preokrene. 

Budite oprezni

I ovom prilikom želim upozoriti i ostale ljude koji se prijavljuju na razne natječaje da budu jako oprezni, da se dobro informiraju, iako je nemoguće znati i pretpostaviti gdje sve u natječajima mogu biti sakrivene „mine“, zaključuje Matija.