Fotografija: Aktualni župan Marko Marušić, bivši župan Damir Bajs, zamjenica župana Marija Jungić, zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Aktualni župan Marko Marušić, bivši župan Damir Bajs, zamjenica župana Marija Jungić, zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić/Foto: MojPortal.hr

Marušiću i Bajsu po 69.000 kn za izbornu promidžbu, Novotni Golubić i Lukiću po 30.000 kn

Budući da su Marušić i Bajs jedini u prvom krugu dobili preko 10 posto potpore građana, jedini su i ostvarili pravo na ovu zakonom određenu naknaduGrađani Bjelovarsko-bilogorske županije izdvojili su gotovo 140 tisuća kuna samo za troškove izborne promidžbe Marka Marušića i Damira Bajsa, otkrila je nedavno uvedena aplikacija "iTransparentnost", kojom je BBŽ postala prva hrvatska otvorena županije. 

Točnije, novom županu pripala je naknada od 69.016 kuna, dok je bivši župan ostvario pravo na 68.855 kuna. 

Zakonsko pravo

Naime, prema Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz proračuna jedinice samouprave imaju kandidati za čelnike županija, gradova i općina te njihovi zamjenici, koji na izborima ostvare najmanje 10 važećih posto glasova od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Budući da su Marušić i Bajs jedini u prvom krugu dobili preko 10 posto potpore građana, jedini su ostvarili pravo na ovu naknadu.

Iako na prvu 140 tisuća kuna izgleda kao jako veliki iznos, ukupni troškovi vezani za naknade čelnika višestruko su veći, budući da Bjelovarsko-bilogorsku županiju čini pet gradova i čak 18 općina.

Damir Bajs/Foto: Martina Čapo
Damir Bajs/Foto: Martina Čapo

Također, što se lokalnih izbora tiče, pravo na naknadu iz istog izvora imaju i sve političke stranke i liste grupe birača koji na izborima dobiju najmanje jednog člana u predstavničkim tijelima, odnosno u županijskoj skupštini te gradskom ili općinskom vijeću. 

Nešto "jeftiniji" Marušićevi suradnici

Nadalje, pravo na naknadu troškova za izbornu promidžbu imaju i kandidati za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalnih manjina, koji također dobiju najmanje 10 posto važećih glasova od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

Što se županijske razine tiče, sukladno tome po 30 tisuća kuna isplaćeno je zamjenicima Tanji Novotni Golubić i Saši Lukiću.

Otvorenost županije otkrila je i plaće svih djelatnika. Kada je o čelnicima riječ, najveću bruto plaću logično ima župan Marko Marušić, koji građane mjesečno "stoji" 25.333,24 kuna. Usporedbe radi, bruto plaća bivšeg župana Damira Bajsa iznosila je 26.875,92 kuna.

Pravo na "šest plus"

Prvi županovi suradnici nešto su jeftiniji, tako bruto plaća dožupanice Marije Jungić iznosi 21.709,31 kuna, jednako kao i ona manjinske zamjenice Tanje Novotni Golubić, dok zamjenik Saša Lukić prima bruto plaću od 21.310,98 kuna. Usporedbe radi, bivši dožupan Neven Alić primao je bruto plaću 23.402,24 kune, dok je na račun Bojane Hribljan mjesečno dolazio bruto iznos od 23.003,90.

Dodajmo i to da je bivši Bajsov prvi suradnik Neven Alić iskoristio zakonsko pravo te plaću prima još šest mjeseci nakon prestanka mandata. Sve do prošlog mjeseca primao naknadu od 23.385,64 kuna, a ovaj mjesec na račun mu je sjelo 3.050,16 kuna.